+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Segítséget kérnek a tűzkárosultak!
2021. június 17. csütörtök 15:59 - Keszthely
Segítséget kérnek a tűzkárosultak!
Segítséget kérnek a leégett Georgikon utcai társasház károsultjai. A június 1-én kigyulladt ingatlan lakhatatlanná vált. A lakóknak szinte mindenük odaveszett. Ráadásul jogszabály írja elő nekik, hogy több bontási munkát végezzenek el, hogy ne veszélyeztessen másokat az épület. Ha ezeket a munkákat nem végzik el határidőre, akár végrehajtás alá is kerülhetnek a lakók.

„Ezek az emberek öregek, ezek az emberek a maradj otthon keretében, a járványügyi korlátozások keretében két éven keresztül szinte csak az otthonukra támaszkodhattak. Ez most megszűnt, ez nincs" - mondja Bognár Péter. Az ő szülei is a leégett társasházban éltek. Másokkal együtt a semmivé lett mindenük egy pillanat alatt. A 12 lakás mindegyike lakhatatlanná vált. Még nem lehet megbecsülni anyagilag a kárt, az ingatlan piaci értékét figyelembe véve, ez akár többszáz millió forint is lehet. A lakóközösségnek ráadásul a jogszabályok előírnak feladatokat az élet- és vagyonvédelem veszélyeztetettsége miatt. A városvezetés, a katasztrófavédelem és vállalkozók már segítettek az utca felé dőlő támfal megtámasztásában. De a kéményeket és az instabil tetőszerkezetet is el kell bontani és az emeleti lakásokba lehullott törmeléket is el kell takarítani. 

„Ez innentől fogva nekünk minden más egyéni tragédiát, a szülők elhelyezését, a lelki támaszát, a biztosítókkal való körültekintő kapcsolattartásnak a folyamatát megnehezíti, hiszen ez a legfontosabb. Ez végrehajtható, amennyiben ezt nem sikerül abszolválnunk olyan határidőn belül, amit a törvény előír – mert a törvény írja ezt elő – akkor gyakorlatilag teljesen lehetetlen helyzetbe kerülünk” - nyilatkozta Bognár Péter. 

Ha nem tudják határidőre elvégezni a bontási munkákat, akár végrehajtás alá is kerülhetnek a lakók. Hogy ez ne történhessen meg, segítséget kérnek a lakóközösség tagjai. A társasház pénze kevés erre, ezért a lakossághoz, vállalkozókhoz fordulnak, hogy segítsenek megbirkózni nekik ezzel a teherrel. 

„Itt most nagyon pontosan meg kell határozni azokat a pontokat, amik ahhoz szükségesek, hogy ez a seb, ami esett a városon, ami rajtunk, az kezelve legyen. Mert ha ez nincs kezelve – apró, de pontos lépésekkel, amit meg kell csinálnunk – akkor ez el fog fertőződni és nem tudunk mit tenni. Mi lakóközösség munkát félretéve, vagy épp munka után, éjjel ezeket bogozzuk és csináljuk. Már most látjuk, hol vannak azok a pontok, ahol szükség van az összefogásra és nem egy embertől várjuk, nem egy várostól várjuk, nem egy polgármestertől várjuk, hanem mindenkitől” - mondta a károsult. 

A lakóközösség nevében nyilatkozó Bognár Péter hozzátette, a kellő összefogás visszaadhatja azt a hitet, hogy érdemes volt egész életen át dolgozni, hiába lett sokak otthona a lángok martaléka. Szerinte az összes lakónak ki kell törölni a könnyeket a szeméből és lépésről lépésre haladni kell. Arra a kérdésre, hogy lehet ebből a helyzetről talpra állni, Péter azt mondta: a lakóközösség már féltérden van és látja a város és a civil szerveztek segítő kezét. De a valódi talpra álláshoz a lakosság és az építőiparban járatos szakemberek, vállalkozók támogatására is szükség lesz.  Az adományokat a társasház bankszámlájára fogadják a Georgikon utca 10. társasház károsultjai. A segíteni szándékozó építőipari vállalkozók Türgyei Tamás közös képviselőnél jelezhetik szándékaikat.    

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Kedvezményezett: Keszthely, Georgikon u. 10. TH Adomány

Számlaszám: 11749039-25210608

Átutalás közleménye: „Tűzkár elhárítása – közadakozás”

Közös képviselő: Türgyei Tamás 06 30 692 60 62   

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár