Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Hangszert választhatnak az előképzősök
2021. jún. 16. szerda | Keszthely
Hangszert választhatnak az előképzősök
Hangszerbemutatót tartottak az előképzős növendékeknek kedden délután a Festetics György Zeneiskolában. Az esemény célja, hogy segítsen dönteni a diákoknak és a szülőknek abban, hogy milyen hangszeren tanuljon meg játszani a tanuló. A beiratkozás is most zajlik az intézményben, minden zeneszerető jelentkezését várják.

Saint-Saëns Az állatok farsangja című művének hattyú tételét mutatta be csellón Bánhidai Tamás. Ezzel a hangszerrel is megismerkedhettek a jelenlévő előképzősök a zeneiskolában. A vonósok közül a hegedű sem maradhatott ki, hiszen ez az egyik legnépszerűbb hangszer a zongora és a gitár után.

A fafúvósok is megszólaltak az alkalmon, így például a klarinétot és annak történetét is megismertették a jelenlévőkkel. Bár a kisgyermekek számára még nehéz hangszer, de a szaxofont is megszólaltatta a zenepedagógus. Elhangzott, néhány év klarinéttanulás után akár erre a hangszerre is át lehet térni.

A rézfúvósok sem maradhattak ki a sorból. A trombitán egy elsőéves zeneiskolás növendék játszott társainak. Játéka mellett a megfelelő szájtartást is bemutatta a jövő hangszereseinek. E mellett megszólalt a harsona és a vadászkürt is, sőt egy rögtönzött rezesbanda előadásnak is fültanúi lehettek a jelenlévők. Az előképzős diákok eddig a szolfézs alapismereteit sajátíthatták el játékos formában. Amint az általános iskola második osztályát befejezik, onnan kezdve választhatnak hangszert. Van, akinek már konkrét elképzelése van.

„Azért a zongorát választom, mert az nekem azért tetszik, mert karácsonykor tudok rajta zenéket eljátszani meg ünnepekkor." - mondta el Tóth Izabell Réka.

Az előképzősök hangszerválasztója mellett most zajlik a beiratkozás is. Június 17-én, csütörtökön délután 2 és 6 óra között még van lehetőség jelentkezni azoknak, akik jobban szeretnének megismerkedni a zenével. Bánhidai Tamás igazgató kiemelte, bárkinek van lehetősége itt tanulni, akinek van hallása és szereti a zenét.

„Többször elmondom, hogy a zeneiskola az nem művészképző. Tulajdonképpen mi azért vagyunk itt, hogy a zenével a gyerekeket megismertessük. És valamilyen szinten tulajdonképpen mindenki képes arra, hogy egy hangszeren normálisan zenéljen. Persze a legnagyobb titka nem a zsenialitás, hanem a szorgalom. Önmagában a zsenialitás egy idő után elfárad.”          

Aki a héten lemarad a beiratkozásról, annak sem kell lemondania a zenetanulásról, egészen augusztus közepéig lehet jelentkezni. Az igazgató kiemelte, nem csak gyermekek, felnőttek is tanulhatnak hangszeren, az ő érdeklődésüket is szívesen fogadják.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Vonyarcvashegy
Második alkalommal szervezték meg a jótékonysági fesztivált Vonyarcvashegyen.
| 2024. máj. 8. szerda 19:15 | Keszthely
Bemutató koncertet szervezett a Festetics György Zeneiskola.
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Keszthely
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
| 2023. jún. 14. szerda 18:01 | Keszthely
Évzáró ünnepséget rendeztek a keszthelyi Festetics György Zeneiskolában.
| 2023. máj. 17. szerda 17:01 | Keszthely
A betekintő jó alkalmat adott arra, hogy bárki szabadon látogathasson meg egy-egy órát.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.