+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hangszert választhatnak az előképzősök
2021. június 16. szerda 16:33 - Keszthely
Hangszert választhatnak az előképzősök
Hangszerbemutatót tartottak az előképzős növendékeknek kedden délután a Festetics György Zeneiskolában. Az esemény célja, hogy segítsen dönteni a diákoknak és a szülőknek abban, hogy milyen hangszeren tanuljon meg játszani a tanuló. A beiratkozás is most zajlik az intézményben, minden zeneszerető jelentkezését várják.

Saint-Saëns Az állatok farsangja című művének hattyú tételét mutatta be csellón Bánhidai Tamás. Ezzel a hangszerrel is megismerkedhettek a jelenlévő előképzősök a zeneiskolában. A vonósok közül a hegedű sem maradhatott ki, hiszen ez az egyik legnépszerűbb hangszer a zongora és a gitár után.

A fafúvósok is megszólaltak az alkalmon, így például a klarinétot és annak történetét is megismertették a jelenlévőkkel. Bár a kisgyermekek számára még nehéz hangszer, de a szaxofont is megszólaltatta a zenepedagógus. Elhangzott, néhány év klarinéttanulás után akár erre a hangszerre is át lehet térni.

A rézfúvósok sem maradhattak ki a sorból. A trombitán egy elsőéves zeneiskolás növendék játszott társainak. Játéka mellett a megfelelő szájtartást is bemutatta a jövő hangszereseinek. E mellett megszólalt a harsona és a vadászkürt is, sőt egy rögtönzött rezesbanda előadásnak is fültanúi lehettek a jelenlévők. Az előképzős diákok eddig a szolfézs alapismereteit sajátíthatták el játékos formában. Amint az általános iskola második osztályát befejezik, onnan kezdve választhatnak hangszert. Van, akinek már konkrét elképzelése van.

„Azért a zongorát választom, mert az nekem azért tetszik, mert karácsonykor tudok rajta zenéket eljátszani meg ünnepekkor." - mondta el Tóth Izabell Réka.

Az előképzősök hangszerválasztója mellett most zajlik a beiratkozás is. Június 17-én, csütörtökön délután 2 és 6 óra között még van lehetőség jelentkezni azoknak, akik jobban szeretnének megismerkedni a zenével. Bánhidai Tamás igazgató kiemelte, bárkinek van lehetősége itt tanulni, akinek van hallása és szereti a zenét.

„Többször elmondom, hogy a zeneiskola az nem művészképző. Tulajdonképpen mi azért vagyunk itt, hogy a zenével a gyerekeket megismertessük. És valamilyen szinten tulajdonképpen mindenki képes arra, hogy egy hangszeren normálisan zenéljen. Persze a legnagyobb titka nem a zsenialitás, hanem a szorgalom. Önmagában a zsenialitás egy idő után elfárad.”          

Aki a héten lemarad a beiratkozásról, annak sem kell lemondania a zenetanulásról, egészen augusztus közepéig lehet jelentkezni. Az igazgató kiemelte, nem csak gyermekek, felnőttek is tanulhatnak hangszeren, az ő érdeklődésüket is szívesen fogadják.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus