+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vasárnap ünnepelte a katolikus egyház úrnapját
2021. június 8. kedd 15:16 - Keszthely
Vasárnap ünnepelte a katolikus egyház úrnapját
Az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepén szokás körmenetet tartani. Ennek célja, hogy a hívek és a katolikus egyház kifejezze az Eucharisztia iránti tiszteletét. A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikánál díszes kültéri oltárokat állítottak, melyeket gazdag virágdíszekkel láttak el.

Úrnapjának fő eseménye a körmenet. Ilyenkor körülhordozzák az oltáriszentséget, kiviszik a templomból, hogy a hívek és a katolikus egyház kifejezze iránta érzett tiszteletét.  A körmenet útvonala mentén négy oltárt állítanak fel. A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika ünnepén egy oltár a templomban, míg három az épület előtt kapott helyet.

Minden állomásnál rövid szertartás keretében olvastak fel a szentírásból. A körmenet állomásai közt a pap baldachin alatt viszi végig az oltáriszentséget, útjába gyermekek szórnak virágszirmokat. Az állomásokat is gazdagon díszítették virágokkal, ezt a hívek felajánlásának és munkájának segítségével tehették meg.

„Kijövünk a templomból és lehetőleg a külső helyszíneken készítünk díszítéseket. Ezzel a külvilágnak és a híveken kívüli embereknek is megmutatjuk azt, hogy mi ehhez a hithez, ehhez a valláshoz vagyunk hűek és ezt az ünnepet nagy szeretettel ünnepeljük” - nyilatkozta Pálfi György. 

Úrnap az egyik fő ünnepe az egyháznak, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. A körmenet a 13. századtól terjedt el, 1264-ben IV. Orbán pápa tette ünneppé ezt a napot. Azóta ez a nap az egyházhoz tartozás kifejezésének alkalma, a legünnepélyesebb hitvallás. 

Mezei András plébános: „Mi bátran felvállaljuk, hogy Krisztus az élő kenyér, ő a mi testünk és lelkünk tápláléka. Azt mondja Jézus, aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van és ez nagy öröm, a mi büszkeségünk és kivisszük. Azt gondolom, hogy méltó módon tudtuk megünnepelni.”

Az Oltáriszentség úrnapi körbehordozásának a néphagyomány a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást elűző erőt tulajdonított. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár