Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új helyre kerül az '56-os emlékmű
2021. jún. 1. kedd | Keszthely
Új helyre kerül az '56-os emlékmű
Megkezdték a keszthelyi ’56-os emlékmű új helyének kialakítását. A keszthelyi fehér embert mintázó szobrot a kockafa liget nyugati oldalán, a bank szomszédságába helyezik át. Az érintett dísznövényeket átültetik. Orr Lajos alkotását a forradalom 50. évfordulóján avatták fel, 2012-ben került a várkertbe. A város szándéka, hogy október 23-n már a szobor új helyénél rendezhessék az ünnepséget.

Ma, a  reggeli órákban  dolgozott a markológép Keszthely Fő terén. A Magyarok Nagyasszonya Plébánia templom melletti zöldövezetből emeltek ki díszcserjéket és két fát. Nagy odafigyeléssel, precízen végezték a munkát, hogy ne sérüljön a növények gyökérzete és lombozata. Nagy Bálint Keszthely polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, több száz megkeresés érkezett hozzá és az önkormányzathoz, hogy helyezzék méltóbb, központi területre a keszthelyi fehér embert mintázó szobrot. 

"„A tavalyi évben jutottunk el oda, hogy megfelelő előkészítés részeként el tudtuk kezdeni a különböző szakmai egyezetéseket. Tájépítészek bevonását, az alkotó bevonását. S a tavalyi év végén, idei év elején jutottunk el oda a folyamatban, hogy a keszthelyi embereket széles körben tudtuk megszólítani minden rendelkezésünkre álló fórumon. Annak érdekében, hogy mondják el a javaslataikat, véleményüket, hogy hol szeretnék, hogy elhelyezésre kerüljön egy méltóbb központi helyen ez a szobor." - monda el Nagy Bálint polgármester.

A keszthelyi lakosság többségének azt volt a véleménye, hogy a Fő tér bank felöli oldalánál helyezzék el a szobrot. Így jelölték ki a kockafa liget nyugati részét.  A kivitelezővel történt egyeztetéseket követően kezdődtek meg a munkálatok. A területről eltávolított növényzetet elszállították átültetésre.

"Egy olyan területet választottunk az átültetési helyszínnek, ahol a parkosok tudnak róluk gondoskodni. Magyarul a saját telephelyükön. Itt a hátam mögött lévő pótlást is már azon a telephelyen nevelték fel és kint  a területen folytatjuk a kockafává alakítását. Ezeknek a helyére kerülnek be egy időszakra, amíg megerősödnek, új gyökeret képeznek a fák. Vissza fogjuk metszeni a lombját, hiszen a gyökerének a nagy részét is elvesztette. Ilyenkor egy egyensúlyt kell kialakítanunk a fa életében."- adott tájékoztatást Laczkó Mária  VÜZ.Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Még a várkertben áll Orr Lajos szobrászművész alkotása, a Fehér ember szobor, amely Keszthely város támogatásával, a Keszthelyi ’56-os Emlékműért Alapítvány kezdeményezésére készült el 2006-ban. A nemzeti ünnepre, október 23-ra az új helyére kerül. Az emlékmű új helyszínének kialakítási munkálatai augusztus végére befejeződnek.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2021. szep. 16. csütörtök 16:46 | Keszthely
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
| 2020. okt. 15. csütörtök 17:07 | Keszthely
Szakemberek vizsgálják, hogy hol kaphatna új helyet a keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás.
| 2017. júl. 27. csütörtök 16:40 | Keszthely
Biztossá vált, hogy a kármeliták kivonulnak Keszthelyről és Pawel Denisiewicz plébánost is áthelyezik.
| 2022. okt. 24. hétfő 14:54 | Keszthely
Az október 23-i hősökre emlékeztek Keszthelyen, az ünnepség szónoka Takaró Mihály volt.
| 2021. okt. 25. hétfő 15:43 | Keszthely
A forradalom évfordulójának előestéjén Gulyás Gergely miniszter volt az ünnepi szónok.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.