+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új helyre kerül az '56-os emlékmű
2021. június 1. kedd 19:02 - Keszthely
Új helyre kerül az '56-os emlékmű
Megkezdték a keszthelyi ’56-os emlékmű új helyének kialakítását. A keszthelyi fehér embert mintázó szobrot a kockafa liget nyugati oldalán, a bank szomszédságába helyezik át. Az érintett dísznövényeket átültetik. Orr Lajos alkotását a forradalom 50. évfordulóján avatták fel, 2012-ben került a várkertbe. A város szándéka, hogy október 23-n már a szobor új helyénél rendezhessék az ünnepséget.

Ma, a  reggeli órákban  dolgozott a markológép Keszthely Fő terén. A Magyarok Nagyasszonya Plébánia templom melletti zöldövezetből emeltek ki díszcserjéket és két fát. Nagy odafigyeléssel, precízen végezték a munkát, hogy ne sérüljön a növények gyökérzete és lombozata. Nagy Bálint Keszthely polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, több száz megkeresés érkezett hozzá és az önkormányzathoz, hogy helyezzék méltóbb, központi területre a keszthelyi fehér embert mintázó szobrot. 

"„A tavalyi évben jutottunk el oda, hogy megfelelő előkészítés részeként el tudtuk kezdeni a különböző szakmai egyezetéseket. Tájépítészek bevonását, az alkotó bevonását. S a tavalyi év végén, idei év elején jutottunk el oda a folyamatban, hogy a keszthelyi embereket széles körben tudtuk megszólítani minden rendelkezésünkre álló fórumon. Annak érdekében, hogy mondják el a javaslataikat, véleményüket, hogy hol szeretnék, hogy elhelyezésre kerüljön egy méltóbb központi helyen ez a szobor." - monda el Nagy Bálint polgármester.

A keszthelyi lakosság többségének azt volt a véleménye, hogy a Fő tér bank felöli oldalánál helyezzék el a szobrot. Így jelölték ki a kockafa liget nyugati részét.  A kivitelezővel történt egyeztetéseket követően kezdődtek meg a munkálatok. A területről eltávolított növényzetet elszállították átültetésre.

"Egy olyan területet választottunk az átültetési helyszínnek, ahol a parkosok tudnak róluk gondoskodni. Magyarul a saját telephelyükön. Itt a hátam mögött lévő pótlást is már azon a telephelyen nevelték fel és kint  a területen folytatjuk a kockafává alakítását. Ezeknek a helyére kerülnek be egy időszakra, amíg megerősödnek, új gyökeret képeznek a fák. Vissza fogjuk metszeni a lombját, hiszen a gyökerének a nagy részét is elvesztette. Ilyenkor egy egyensúlyt kell kialakítanunk a fa életében."- adott tájékoztatást Laczkó Mária  VÜZ.Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Még a várkertben áll Orr Lajos szobrászművész alkotása, a Fehér ember szobor, amely Keszthely város támogatásával, a Keszthelyi ’56-os Emlékműért Alapítvány kezdeményezésére készült el 2006-ban. A nemzeti ünnepre, október 23-ra az új helyére kerül. Az emlékmű új helyszínének kialakítási munkálatai augusztus végére befejeződnek.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár