+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 250.000 csukát telepítettek a Balatonba
2021. április 30. péntek 14:49 - Keszthely
250.000 csukát telepítettek a Balatonba
Körülbelül 250.000 előnevelt csukát telepített a Balatonba a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a hét elején. A keszthelyi kikötőbe is érkeztek kis halak szerda délelőtt, ezeket Vonyarcvashegy és Balatonberény között a nádas szélébe helyezték ki. Bár a haltelepítések fő szezonja ősszel van, a kiscsukákat fontos volt már elhelyezni élőhelyükön, a ragadozó halak ugyanis már tizedelhették volna egymást.

Vízzel töltött és oxigénnel felfújt zsákokban érkeztek meg a buzsáki tógazdaságból a kiscsukák Keszthelyre. Ezeket az érkezést követően rögtön csónakba helyezték, hogy minél gyorsabban az új élőhelyükre kerüljenek. Az idő ugyanis sürgette a halgazdálkodókat. Havranek Mihály halőrzési vezető elmondta, az uszonyosoknak a megmaradása a szakszerű tenyésztői munka mellett az időjárástól is függ. Bár az elmúlt hetekben még fagyott, bíznak abban, hogy a több ezer, mindössze 3-4 centiméteres kiscsukának már nem lesz baja. 

„Összesen jelenleg a Balatonba 250.000 előnevelt csukát telepítünk. Ugye itt nyilván általában több szokott lenni, hiszen nem lehet ezt pontosan megmondani, hiszen nagyon kis halról beszélünk. Nagyon nehéz őket számolni. Eleve a számolás az úgy szokott történni, hogy vesznek a kollégák egy adaggal az összeszedett halmennyiségből, azt az adagot megszámolják, ezt többször megismétlik és akkor lesz egy átlag, hogy egy merítés, az körülbelül mennyi csuka és akkor így lehet számolni.” 

A kis halakat Vonyarcvashegytől Balatonberényig szállították a Balaton különböző pontjaira. Kis szűrőkanál segítségével telepítették át őket a nádasok közelébe. Fontos volt megtartani a megfelelő távolságot egy-egy adag között, a csuka ugyanis ragadozóhal, egy helyre sokat nem lehet tenni, mert megehetik egymást. A telepítési munka összesen három napig zajlott több helyszínen. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai mellett a helyi horgászegyesületek is segítettek a csukák kihelyezésében. A haltelepítésről minden egyes esetben beszámolót is adnak közre a gazdálkodók, valamint ezeket előre be is jelentik. A közeljövőben is várható egy újabb hasonló munka.

„Ez az időszak nem a fő telepítési szezon. Majd most jön a pontyszaporítási időszak, az ugye május elején-május közepén indul el. Onnantól folyamatosan abból is fogunk előneveltet is telepíteni, aztán jövünk fölfelé a korosztályokban. A nyáron is nyilván lesz egy kis ráfrissítés, de hát a fő telepítési szezon például a pontyból az az ősz.”

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. beszámolója szerint a balatoni csukatelepítési kötelezettségüket ezúttal is túlteljesítették. E mellett 64.000 példányt helyeztek el a Kis-Balatonba is. Itt az előírt 100.000 előnevelt ragadozó további részét süllőből fogják pótolni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus