+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Még élnek a Szent György-napi szokások
2021. április 26. hétfő 10:57 - Keszthely, Rezi
Még élnek a Szent György-napi szokások
Aki gyíkot vagy kígyót lát Szent György napja előtt, annak szerencséje lesz – tartja a néphagyomány. Azonban nem csak ez az egy hiedelem kapcsolódik április 24-hez, számos szokást tartottak ezen a napon elődeink. Ezekből párat még ma is tartanak. Bár a búzaszentelés hagyománya inkább Márk-napjához köthető, Reziben mégis egy nappal korábban végzik el ezt a rituálét minden évben.

A néphagyomány szerint az igazi tavasz kezdete Szent György-napjához, azaz április 24-hez köthető. Az egyik legismertebb szokás, hogy ezen a napon hajtják ki a legelőre a juhokat és a marhákat. Keszthelyen is leginkább az állattartással kapcsolatos népi hagyományokat jegyeztek fel a néprajzkutatók. Ilyen volt például, hogy a gazdasszony kötényével hajtották a jószágot, hogy termékeny legyen, illetve az is, hogy zöld ággal ütögették őket azért, hogy sok tejet adjanak.

„Ilyenkor házról házra jártak a pásztorok. Keszthelyen is vagy például Szentgyörgyváron is feljegyezték, hogy házról házra ment a pásztor és mindenhol összegyűjtötte úgymond a tojásadót, tojást, zsírt, tejhasznot, vagy olyan termékeket, amelyek az ő megélhetését szolgálták. Több település van a környéken, aminek Szent György a védőszentje, ugye településeknek a neve például Balatonszentgyörgy, Szentgyörgyvár, de a közeli Szent György-hegyen is volt egy Szent György-lik, ami a sárkánynak volt a barlangja és ott lakott a sárkány a hiedelem szerint.” - ismertette Gyanó Szilvia néprajzkutató.

Szent György napját varázslásra alkalmas időpontnak is tartotta a magyar néphit. Jellegzetes volt ilyenkor a harmatszedés a földeken a tejhaszon érdekében. Egyes feljegyzések szerint, akinek gyenge vetése volt és Szent György napján kiment egy lepedővel egy dús búzamezőre, ott összegyűjtötte a harmatot, majd azt a sajátjára húzta, neki is szép lett a gabonája. Emellett a rontás ellen is tettek elődeink ezen a napon.

„Boszorkányos időszak Szent György-napja. Például a tejhasznot nagyon szerették ilyenkor a boszorkányok megrontani, vagy úgy általában a haszonállatot. Ezért az istállónak és az ólaknak az ajtaját, ablakát szokták nyírfaággal teletűzdelni. De még a kulcslyukba is szoktak tenni, azért, hogy ne tudjanak bejönni a boszorkányok.” - tette hozzá a szakember.

Bár a búzaszentelés hagyományosan Márk napjához, azaz április 25-hez kapcsolódik, Reziben hagyománya van, hogy egy nappal korábban végzik el a rituálét a Szent Donát kápolnánál. Szent György napja a hegyi gazdáknak ugyanis egy fogadalmi ünnepe, melynek a pontos eredete nem ismert - mondta el Kiss László esperes az eseményen. Valószínűleg azért tették ezt a fogadalmat, hogy a Jóisten segítségét már ekkor kérjék, hogy a fagy ne vigye el a terményeket. A búza azért jelentős, mert a belőle készült kenyér az életet szimbolizálja.

„Tudjuk jól, hogy a szántástól a vetésig, az aratáson keresztül a cséplésig, az őrlésig a kenyérsütésig benne van az ember egész évi aggodalma, félelme, reménye, az élete És ezért tudták mondani azt, hogy akivel megosztom a kenyeremet, az az életem részévé válik.”  

A búzaszentelés szertartását azért is elvégzik, hogy a Jóisten áldása legyen a földeken elvégzett munkán. A szentmise végeztével minden hívő vihetett magával a megszentelt búzából.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár