Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elmaradnak a szóbelik a szakmai vizsgákon is
2021. ápr. 22. csütörtök | Keszthely
Elmaradnak a szóbelik a szakmai vizsgákon is
Elmarad a szóbeli a szakmai vizsgákon is, csak írásbeli és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak, a számonkérésre szánt keretidő azonban rövidül. A VSZK-ba szerdán térhettek vissza a diákok, akik kiscsoportos foglalkozások keretében készülhetnek fel a megmérettetésre. A premontreis tanulók is csak otthon gyakorolhattak, az elmúlt hónapok kiesését gyorsan kell pótolni, a vizsgák ugyanis májusban kezdődnek.

Egy négyfogásos menühöz illő díszterítéket készít Hajdu Henrietta. A VSZK végzős tanulója vendéglátó-turizmus szakon szeretne tovább tanulni. Több szakmai versenyen is sikerrel vett részt, azonban nem árt a vizsgák előtt frissítenie a felszolgálási ismereteket. Azt mondja, nem egyszerű így készülni a megmérettetésre, de ettől függetlenül várja már a vizsgákat. A kormányrendelet szerint a szakmai vizsgák esetében is elmaradnak a szóbeli számonkérések, csak írásbeli és gyakorlati megmérettetéseken vesznek részt a tanulók.

„Mondanám, hogy ez egy könnyítés számunkra, de azért mégiscsak jobb lenne, hogyha lenne szóbeli is, mert azért ezzel lenne egy kerekebb szakmai tapasztalatra is teszünk szert, amit a későbbiekben is tudnánk hasznosítani.”

A cukrásztanulók is most térhettek vissza az intézményi gyakorlatra. Kiscsoportban van egyelőre lehetőség részt venni a szakmai oktatáson. Szerdán többféle sütemény elkészítését is átismételték. Többek között brióst, pozsonyi kiflit és rákóczi túrós kosárkát is készítettek a fiatalok. Nagy kiesést jelentett számukra az elmúlt időszak, hiszen a pandémia miatt hozott szabályok szerint hónapok óta nem jöhettek be az iskolába, gyakorlatra sem. A süteménykészítést a digitális oktatáson keresztül nagyon nehéz elsajátítani, az ételek és édességek elkészítéséhez szükséges eszközök és nyersanyagok sem állnak rendelkezésükre a tanulóknak. A VSZK-ban 12 vizsgacsoport lesz. A diákok és a szakoktatók is vallják, gyorsan kell frissíteniük a tudást a májusi szakmai vizsgákra.

„A szakmai vizsgák időpontja nem változott. Az írásbeli szakmai vizsga eredetileg is május 14-én lett volna, 10 órai kezdettel minden szakmában a mi intézményünkben. És ezt követően a következő héttől május 20-tól kezdődnek majd a gyakorlati vizsgák. Ami változott, az az, hogy egy-egy osztálynak, egy-egy vizsgabizottságnak a vizsga időtartama megrövidül, mivelhogy a szóbeli vizsgák időpontja, napja az elmarad.” - ismertette Papp Andrea szakmai igazgató.

A Premontrei Szakgimnázium tanulói is hasonló nehézségekkel néznek szembe, nekik továbbra sem tarthatnak gyakorlati oktatást az intézményben. Náluk is a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs lehetőségük személyes tanóra keretében gyakorolni a szakmát – mondta el Balogh Csaba igazgató.

„Ugye a szakképzésben a gyakorlati oktatás, ahol a gyakorlat kellene és ott a tanárnak a kezeket kellene nézni és segíteni, mutatni, így elég nehéz megoldani. Próbáltuk eleinte előrehozni az elméleti oktatásokat amennyire lehet, illetve megkérni a gyerekeket, hogy a gyakorlati részt is otthon családtagokon vagy egymáson próbálják meg megcsinálni.”

A premontreiből 6 szociális gondozó és ápoló, valamint 11 érettségi utáni gyakorló ápoló tesz szakmai vizsgát májusban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Zalaegerszeg
Jutalmazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőket.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszhely
A Balatoni Gasztroakadémián tíz szakember sajátíthatta el a legújabb cukrászati technikákat.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Diáknap volt a VSZK-ban. Főzőverseny, osztályok közti vetélkedők és szakmai előadások tarkították a szerdai programot.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
A kollégium első alkalommal tisztelgett a líra ünnepe előtt.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ételkóstolóval egybekötött élményutazásra hívta vendégeit a VSZK.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.