+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Még várni kell a palántákkal
2021. április 19. hétfő 15:40 - Gyenesdiás
Még várni kell a palántákkal
Még érdemes kivárni a palántavásárlást – javasolja a televíziónk által megkérdezett szakember. Az évszakhoz képest hűvösebb, változékony időjárás mellett most még csak fűtött helyiségben lehet nevelni a palántákat. A kertészet tanácsa, hogy a fagyosszentek után ültessük csak ki a paprikát, paradicsomot. A járvány óta egyre többen fogtak bele otthoni kertészkedésbe. A saját termesztésű zöldség nem csak a testnek, de a léleknek is jót tehet.

Krími fekete, Chico, Orange banana – csak néhány nem csak nevében, hanem küllemében és ízében is különleges paradicsomfajta, ami megtalálható Volner Lajoséknál. Paprikából is a hagyományos bácskai, vagy cecei fajták mellett számos új fajta növekszik a fűtött fóliasátrakban. Évek óta nagyon népszerűek a chilipaprikák is, amik közt ott sorakozik a habanero, vagy a jalapeno is. Közel 10 ezer palántával készültek az idei szezonra a családi kertészetben, az árusítást is megkezdték, de a változó időjárás miatt még óvatosságra inti a palántázni vágyókat Volner Lajos.

„Azt tudom javasolni, hogy mindenképpen várjuk meg a május hónapnak az első dekádját. Azt is megmondom, hogy miért: az eddigi éveknek a tapasztalata az volt, hogy a fagyos szentek előtt kiültetett palántáknak a többségét elvitte a fagy” - mondta az őstermelő. 

A kertészet legnagyobb palántáit február közepén vetették, már alkalmasak a kiültetésre, de csak fűtött fóliasátorban. A szakember hangsúlyozza, a palánták melegigényesek, 15 °C alatt a növény már senyved, 5 °C körül megáll a vegetáció, 1 °C környékén pedig visszafordíthatatlan károsodás következik be. A kertészetekben azt tapasztalják, hogy a járvány miatt egyre többen fogtak bele az otthoni zöldségtermesztésbe. Volner Lajos szerint az egészséges élelmiszer mellett a lélekre is jó hatással van ez a tevékenység: „Arról nem is beszélve, hogy a bezártság, ami jelen pillanatban van – hogy ha valakinek van egy kis kertje, akkor szívesen kijön és felszabadult, jó érzést tud magába az hogy munkát végez és a munkának a gyümölcsével olyan terméket tud előállítani, ami viszonylag vegyszermentes és számára megbízható termék.”

Volner Lajos elmondta, Gyenesdiáson öt éve indították el az Egy ház, palántázz elnevezésű mozgalmat azzal a céllal, hogy a családi házaknál a pázsit és a virágok mellett zöldségkertek is legyenek. Hagyományos zöldségkertet csak azoknak ajánlja, akiknek kellő ideje van rá. A félmagas, vagy magaságyások kialakítása költségesebb lehet, de az egyéni igényeket könnyen kiszolgálja és kényelmesebb is ezekben a termesztés. 

„Viszonylag kicsi területűek, viszont számunkra elő tudják állítani azt a bizonyos mennyiségű zöldséget. Legutoljára a balkonlugast tudom említeni. Nagyon sokaknak csak az un. balkonjuk van. Ott is nyugodtan tudnak tenyészedénybe egy-egy tő paradicsomot, paprikát, zöldségfélét termelni maguknak. Ez egy kis kikapcsolódás, de egyben egy egészséges növénynek az előállítását is biztosítja” - tette hozzá Volner Lajos. 

Volner Lajos a növények tápanyag-visszapótlására levéltrágyát javasol. Azt tanácsolja, hogy a palántát érdemes megbízható helyről beszerezni. Szerinte a fajtaazonos, jó minőségű palántára mindig van vevő. A legnépszerűbb most is a parika és paradicsom, de a fűszernövények és például a cukkini, vagy a málna iránt is nagy az érdeklődés.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár