Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A tűzvész után újraéledhet a természet a Kis-Balatonnál
2021. ápr. 15. csütörtök | Sármellék
A tűzvész után újraéledhet a természet a Kis-Balatonnál
A hüllők és kétéltűek állományában jelentős kár keletkezett a múlt heti sármelléki nádastűzben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szerint a földön fészkelő madarak még költhetnek az idén és a nagyvadak is el tudtak menekülni a mintegy 200 hektáron tomboló tűz elől. Azt egyelőre nem tudni, mi vagy ki okozhatta a múlt keddi tüzet.

Április 6-án körülbelül 200 hektáron égett a nádas Sármelléknél, a 76-os út és a felhagyott vasúti sínek mentén. Mintegy ötven tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Egy mocsárjáró járművet is bevetettek a nehezen megközelíthető, lápos területen. Az oltást a szél is nehezítette. A tűzoltók puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság még vizsgálja a tűz keletkezésének okát. Kósi Zsolt szóvivő megkeresésünkre elmondta, hogy az ilyen típusú tüzek többsége emberi gondatlanság következménye. Egy eldobott cigarettacsikk, vagy felelőtlen szabadtéri égetés is könnyen okozhat ilyen tüzet.

Kilenc nappal a tűz után is ugyanaz a fekete táj tárul a szem elé. Kovács Zoltán természetvédelmi őr szerint a nádasok, sásosok regenerálódni fognak, ki fognak hajtani. A hüllők, kétéltűek állományában biztos, hogy nagy kár keletkezett. A tűz előtti jó idő miatt kivermeltek már ezek az élőlények és lassú haladásuk miatt nem tudtak elmenekülni a tűz elől. A madárvilág is szenvedett károkat: „A földön fészkelő madaraknak a fészekaljai – például a bíbiceknek a fészke – elpusztult. Reménykedünk abban, hogy ezek új sarjúfészket raknak és újra költenek. A költésnek az elején vagyunk, azért gondoljuk, hogy a madaraknál a fészekaljak ugyan elpusztultak, de lesznek fiókák még. A nagyobb testű állatok: ha vidra volt, az el tudott menni, a szarvas, vaddisznó ki tudott menni a tűzből, mert annyira gyorsan azért nem terjedt.”

A nagyvadak friss lábnyomai most is láthatóak a leégett nádasban.  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai akkor tudnak pontosabb felméréseket végezni, ha be tudnak menni a most még vizenyős területre. Erre akkor kerülhet sor, ha már megkezdődök a növényzet zöldellése.

A tűzesetet követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park drónnal is berepültek a nehezen megközelíthető, lápos, vizenyős terület fölé. A felmérés mellett érdekességként azt is megállapították, hogy a leégett terület terített asztalt szolgáltatott a ragadozó madaraknak. Rétisasokat és barna rétihéjákat is megfigyeltek, akik az elpusztult hüllőkből, kétéltűekből táplálkoztak. A természetvédelmi őrök szerint a kócsagok és a vaddisznók is felkeresték a területet táplálékszerzés céljából.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
Wágenhoferné Pohl Magdolna olyan meséket ír, amik a gyógynövények világát hozzák közelebb a gyerekekhez. A negyedik kötete jelent meg.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtár 15 éve hívja versengésre a diákokat.
| 2024. ápr. 22. hétfő 19:15 | Keszthely
A Föld napja alkalmából szervezett pénteken konferenciát a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület.
| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Zalaszántó
Az idén a szokásosnál korábban bújt elő a medvehagyma a környékbeli erdőkben.
| 2024. már. 13. szerda 19:15 | Vonyarcvashegy
Vonyarcvashegyen is bemutatták Major Gyula „Négy kék évtized” című filmjét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
11:15
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.