+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tűzvész után újraéledhet a természet a Kis-Balatonnál
2021. április 15. csütörtök 15:17 - Sármellék
A tűzvész után újraéledhet a természet a Kis-Balatonnál
A hüllők és kétéltűek állományában jelentős kár keletkezett a múlt heti sármelléki nádastűzben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szerint a földön fészkelő madarak még költhetnek az idén és a nagyvadak is el tudtak menekülni a mintegy 200 hektáron tomboló tűz elől. Azt egyelőre nem tudni, mi vagy ki okozhatta a múlt keddi tüzet.

Április 6-án körülbelül 200 hektáron égett a nádas Sármelléknél, a 76-os út és a felhagyott vasúti sínek mentén. Mintegy ötven tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Egy mocsárjáró járművet is bevetettek a nehezen megközelíthető, lápos területen. Az oltást a szél is nehezítette. A tűzoltók puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság még vizsgálja a tűz keletkezésének okát. Kósi Zsolt szóvivő megkeresésünkre elmondta, hogy az ilyen típusú tüzek többsége emberi gondatlanság következménye. Egy eldobott cigarettacsikk, vagy felelőtlen szabadtéri égetés is könnyen okozhat ilyen tüzet.

Kilenc nappal a tűz után is ugyanaz a fekete táj tárul a szem elé. Kovács Zoltán természetvédelmi őr szerint a nádasok, sásosok regenerálódni fognak, ki fognak hajtani. A hüllők, kétéltűek állományában biztos, hogy nagy kár keletkezett. A tűz előtti jó idő miatt kivermeltek már ezek az élőlények és lassú haladásuk miatt nem tudtak elmenekülni a tűz elől. A madárvilág is szenvedett károkat: „A földön fészkelő madaraknak a fészekaljai – például a bíbiceknek a fészke – elpusztult. Reménykedünk abban, hogy ezek új sarjúfészket raknak és újra költenek. A költésnek az elején vagyunk, azért gondoljuk, hogy a madaraknál a fészekaljak ugyan elpusztultak, de lesznek fiókák még. A nagyobb testű állatok: ha vidra volt, az el tudott menni, a szarvas, vaddisznó ki tudott menni a tűzből, mert annyira gyorsan azért nem terjedt.”

A nagyvadak friss lábnyomai most is láthatóak a leégett nádasban.  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai akkor tudnak pontosabb felméréseket végezni, ha be tudnak menni a most még vizenyős területre. Erre akkor kerülhet sor, ha már megkezdődök a növényzet zöldellése.

A tűzesetet követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park drónnal is berepültek a nehezen megközelíthető, lápos, vizenyős terület fölé. A felmérés mellett érdekességként azt is megállapították, hogy a leégett terület terített asztalt szolgáltatott a ragadozó madaraknak. Rétisasokat és barna rétihéjákat is megfigyeltek, akik az elpusztult hüllőkből, kétéltűekből táplálkoztak. A természetvédelmi őrök szerint a kócsagok és a vaddisznók is felkeresték a területet táplálékszerzés céljából.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus