+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megjelent a Gyenesdiási Antológia
2021. április 12. hétfő 19:09 - Gyenesdiás
Megjelent a Gyenesdiási Antológia
A magyar költészet napjára jelent meg a Gyenesdiási Antológia. A negyedik kötetben is a községben élő vagy Gyenesdiáshoz kötődő poéták verseit találja az olvasóközönség. Az antológiába kilenc irodalomkedvelő írásából válogattak.

A Gyenesdiáson élő verselők írásait mutatta be Góth Imre Árpád a Gyenesdiási Antológia szerkesztője. A kötet egy sorozat negyedik része. A településen már korábban megfogalmazódott a gondolat, hogy egy helyi kiadványban közzéteszik a Gyenesdiás községhez főződő tollforgatók verseit.

"A Gyenesdiási Antológiának első kötete 2014-ben jelent meg. Annak köszönhetően, hogy előtte nyáron Kenesei Auréliánál – aki nagyon finom kürtöskalácsot tud készíteni – egy este arról beszélgettünk, hogy hogyan is készülnek a könyvek. Hiszen előtte jelent meg a keszthelyi futócéllövők sporttörténetét feldolgozó könyvem és ez adta az apropót, hogy erről beszélgetünk. Ennek során ő elmesélte, hogy ő is ír verseket, illetve több olyan ismerőse van Gyenesdiáson, aki verseléssel foglalkozik és felvetette a gondolatát, hogy megjelenne egy ilyen kis kötet. Ezt az ötletet követte a tett. Szeptemberben meghirdettük a Gyenediási Híradóban, hogy akik versírással foglalkoznak, azok legyenek szívesek behozni költeményeiket a József Attila Klubkönyvtárba."- mondta el a kötet szerkesztője, Góth Imre Árpád.

Az első könyv óta kétévente jelenik meg a Gyenesdiási Antológia. A sorozat legújabb kötetében a már korábban megismert verselők mellett olyanokkal is találkozhat az olvasó, akik először mutatják be műveiket. Az antológiában 11 szerző művét ismerheti meg a vers szeretőközönség.

"Talán azért ezt a két évet választottuk, mert az nem nagy távolság, de két év alatt mindenkinek születnek gondolatai. Amit esetleg megoszt a többiekkel. Az volt a kérésünk, hogy gyenediási legyen az illető vagy valamilyen módon Gyenesdiáshoz kötődjön. Tehát, vagy itt dolgozik vagy korábban itt született csak elszármazott a településről, mert így esetleg az ő gondolatain keresztül évekkel később majd az utókor megláthatja, hogy mire gondoltak az emberek 2020-ban vagy ’14-ben."-mondta el Góth Imre.

Eredetileg idén is január 22-n, a kultúra napján szerették volna bemutatni a kötetet. A koronavírus járvány azonban közbeszólt. Nyilvános bemutató helyett a költészet napjáig videofelvételeken keresztül ismerhette meg a lakosság, az irodalom kedvelő az antológiában szereplőket és verseiket. Azokat a gondolatokat, amik a szerelemről, a Balatonról, hazafiságról szólnak.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus