+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Égett az erdő Várvölgyön
2021. március 31. szerda 14:45 - Várvölgy
Égett az erdő Várvölgyön
Tűz ütött ki kedd délután Várvölgy külterületén. A magánerdőben fák, elszáradt rönkök és az aljnövényzet égett mintegy nyolc hektáron. Három megyéből riasztották a hivatásos és önkéntes egységeket, akik a faluból érkezett civil segítőkkel együtt este fél 10-re fékezték meg a lángokat. A tűz lakott területet nem veszélyeztetett, személyi sérülés szerencsére nem történt, keletkezésének okát a szakértők még vizsgálják.

A falu melletti erdőben kedd délután közel nyolc hektáron kaptak lángra a száraz fák és aljnövények. A jelzés háromnegyed 5-kor futott be a katasztrófavédelem megyei ügyeletére. A 4-es riasztási fokozat miatt a keszthelyi hivatásos tűzoltók mellett zalaegerszegi, badacsonytomaji, pacsai, marcali, ajkai és zalakarosi egységek, a kémiai mobil labor, valamint a balatongyöröki és a sümegi önkéntesek is a helyszínre érkeztek. A terep adottságai miatt Keszthelyről és Ajkáról vízszállító kocsira is szükség volt, a tűzoltók pedig csak kisebb csoportokban, lépésről lépésre tudtak haladni a meredek területen.

Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: „A helyszínre elsőként a keszthelyi hivatásos tűzoltók érkeztek ki. Ezután pedig csatlakoztak hozzájuk egyebek mellett a marcali, a zalaegerszegi, a zalakarosi hivatásos egységek, emellett két önkéntes tűzoltó egyesület rajai is megérkeztek a helyszínre. Az oltást több vízsugárral kezdték meg, emellett puttonyfecskendőkkel, illetve kéziszerszámokkal oltották el a több gócpontban égő tüzet. A tűz keletkezésének okát tűzvizsgálat fogja megállapítani. Szerencsére a tűz lakóépületeket, illetve lakott területet nem veszélyeztetett.”

A munkálatokhoz a polgári védelmi riadóláncon keresztül a falubelieket is hívták. A becslések szerint több mint ötven civil kézi eszközeikkel a műveletirányítás vezénylése alapján biztonságos helyről segítette a tűz körülhatárolását.: „Főként fiatalok, nagyon meglepő volt, hogy milyen gyorsan és milyen sokan jöttek. És nagyon büszkék is vagyunk rájuk, egy nagyon jó közösség van itt a faluban. Az egyik tűzoltó mondta, hogy jóval ötven fő felett szaladtak össze hirtelen. Én ezt csak az autók számából, amik elhaladtak mellettem, a többszörösére tippelném.” – húzta alá Barcza Balázs, a település polgármestere.

A tüzet az összes gócponton este fél 10-re sikerült a lánglovagoknak és az önkénteseknek megfékezni, keletkezésének okát a szakértők még vizsgálják.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár