+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Orr Lajos alkotása várja a tanulókat a Család Általános Iskolában
2021. április 2. péntek 19:09 - Keszthely
Orr Lajos alkotása várja a tanulókat a Család Általános Iskolában
A keszthelyi Család Általános Iskola új épülettel és közösségi térrel bővült 2020-ban. A napokban az új udvarrészre egy szökőkutat helyeztek el, rajta Szent Gergely, a tanulók ,tanárok védőszentjének szobrával. Az alkotást Orr Lajos szobrászművész készítette.

Orr Lajos szobrászművész és a Család Általános Iskola tanárai készülődtek az iskola udvarán a ragyogó napsütésben, hogy  a gondos munkával elkészült bronzszobrot, felhelyezzék vörös, tardosi kőből készült szökőkút tetejére. Az új iskolaépület előtti udvar most üresen áll. A tanulók online oktatásban tanulnak. Mire visszatérhetnek a megszokott tanítási formába, egy szép szökőkút várja őket Szent Gergely szobrával.

"Tavaly szeptember óta szaladgálnak a gyerekek ezen az új, megnagyobbított,megbővített iskolaudvaron. Egész idáig a pedagógusokon kívül nem volt senki és semmi, aki megszólítsa őket itt az udvaron. Most Orr Lajos szobrászművésszel közösen kitaláltuk, hogy Szent Gergely legyen az, aki a gyerekeket megállítja egy pillanatra. Szent Gergely, aki összeköt minket az ortodox egyházzal, fenntartónkkal. Képviseli az ő általuk felépített egyházat és támogatja a gyerekeket. Támogatja a mindennapokban, támogatja a múltjával."- mondta el a Család Általános Iskola igazgatója, Molnár Zsuzsanna.

A szobor felhelyezése nem volt könnyű. A szökőkút tetején ellenőrizték az illesztési helyeket. Bejelölték az illesztési pontokat és Orr Lajos szobrászművész nagy gonddal rögzítette művét. Miután ellenőrizték a kút és a szobor stabil állapotát, felkerült az a bronzból készült szűrő is a szökőkút víztárolójának oldalára, ami a szennyeződés által okozott eltömődéstől védi. A Várvölgyön élő ismert szobrász örömmel tett eleget az iskola felkérésének. Mint mondta: a szökőkútnak érdekes története van. Több mint 20 éve állt a szobrász udvarában. A rajta lévő szobor 4 hónap alatt készült el, hosszas tanulmányozások után.

"Viszonylag keveset tudtam Szent Gergelyről. Úgyhogy azzal kezdődött, hogy olvastam róla és próbáltam minél jobban megismerni. Illetve a fellelhető ábrázolásokat megnézni. S akkor azt, ami ebből összeáll. Kép, ami ebből összeáll, az emberben a modellről vagy az alanyról azt próbálom valahogy megfogalmazni. Megfelelő mozdulatot kitalálni. Megfelelő arckaraktert kitalálni. Kialakul egy koncepció, ami persze állandóan változik, miközben az ember csinálja, mert egy idő után a szobor kezdi önmagát írni. "- mondta Orr Lajos szobrászművész.

A 105 cm-es szobor hűen ábrázolja a tudás, a tanárok, diákok védőszentjét, Szent Gergelyt. Fején a pápák koronájával, vállán a béke szimbólumával, jobb kezében tollal és bal kezében a tudás könyvével. Orr Lajos alkotását Gergely napján, március 12-én szerették volna felavatni az iskolában. A koronavírus járvány miatt az ünnepélyes avatásra egy későbbi időpontban kerül sor.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár