Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Orr Lajos alkotása várja a tanulókat a Család Általános Iskolában
2021. ápr. 2. péntek | Keszthely
Orr Lajos alkotása várja a tanulókat a Család Általános Iskolában
A keszthelyi Család Általános Iskola új épülettel és közösségi térrel bővült 2020-ban. A napokban az új udvarrészre egy szökőkutat helyeztek el, rajta Szent Gergely, a tanulók ,tanárok védőszentjének szobrával. Az alkotást Orr Lajos szobrászművész készítette.

Orr Lajos szobrászművész és a Család Általános Iskola tanárai készülődtek az iskola udvarán a ragyogó napsütésben, hogy  a gondos munkával elkészült bronzszobrot, felhelyezzék vörös, tardosi kőből készült szökőkút tetejére. Az új iskolaépület előtti udvar most üresen áll. A tanulók online oktatásban tanulnak. Mire visszatérhetnek a megszokott tanítási formába, egy szép szökőkút várja őket Szent Gergely szobrával.

"Tavaly szeptember óta szaladgálnak a gyerekek ezen az új, megnagyobbított,megbővített iskolaudvaron. Egész idáig a pedagógusokon kívül nem volt senki és semmi, aki megszólítsa őket itt az udvaron. Most Orr Lajos szobrászművésszel közösen kitaláltuk, hogy Szent Gergely legyen az, aki a gyerekeket megállítja egy pillanatra. Szent Gergely, aki összeköt minket az ortodox egyházzal, fenntartónkkal. Képviseli az ő általuk felépített egyházat és támogatja a gyerekeket. Támogatja a mindennapokban, támogatja a múltjával."- mondta el a Család Általános Iskola igazgatója, Molnár Zsuzsanna.

A szobor felhelyezése nem volt könnyű. A szökőkút tetején ellenőrizték az illesztési helyeket. Bejelölték az illesztési pontokat és Orr Lajos szobrászművész nagy gonddal rögzítette művét. Miután ellenőrizték a kút és a szobor stabil állapotát, felkerült az a bronzból készült szűrő is a szökőkút víztárolójának oldalára, ami a szennyeződés által okozott eltömődéstől védi. A Várvölgyön élő ismert szobrász örömmel tett eleget az iskola felkérésének. Mint mondta: a szökőkútnak érdekes története van. Több mint 20 éve állt a szobrász udvarában. A rajta lévő szobor 4 hónap alatt készült el, hosszas tanulmányozások után.

"Viszonylag keveset tudtam Szent Gergelyről. Úgyhogy azzal kezdődött, hogy olvastam róla és próbáltam minél jobban megismerni. Illetve a fellelhető ábrázolásokat megnézni. S akkor azt, ami ebből összeáll. Kép, ami ebből összeáll, az emberben a modellről vagy az alanyról azt próbálom valahogy megfogalmazni. Megfelelő mozdulatot kitalálni. Megfelelő arckaraktert kitalálni. Kialakul egy koncepció, ami persze állandóan változik, miközben az ember csinálja, mert egy idő után a szobor kezdi önmagát írni. "- mondta Orr Lajos szobrászművész.

A 105 cm-es szobor hűen ábrázolja a tudás, a tanárok, diákok védőszentjét, Szent Gergelyt. Fején a pápák koronájával, vállán a béke szimbólumával, jobb kezében tollal és bal kezében a tudás könyvével. Orr Lajos alkotását Gergely napján, március 12-én szerették volna felavatni az iskolában. A koronavírus járvány miatt az ünnepélyes avatásra egy későbbi időpontban kerül sor.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:50 | Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál.
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
| 2022. júl. 19. kedd 17:08 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: dr. Iglódi Endre. Dr. György Endrére emlékezünk.
| 2021. szep. 16. csütörtök 16:46 | Keszthely
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.