+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem ért egyet a NAK az EU Zöld Megállapodásával
2021. március 2. kedd 15:22 - Keszthely
Nem ért egyet a NAK az EU Zöld Megállapodásával
Az európai mezőgazdaság halálos ítélete is lehet a Green Deal – vélekednek az Agrárminisztérium szakemberei. Az Európai Bizottság által bemutatott biodiverzitás stratégia olyan feltételek elé állítja a gazdálkodókat, amelynek hatására nagy számban fejezhetik be tevékenységüket az agráriumban dolgozók. A stratégiát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sem támogatja.

A növényvédő szerek használata a mezőgazdaság egyik alappillére. A megváltozott éghajlati viszonyok miatt egyre több kártevő és kórokozó szaporodik el, amelyek ellen védekezni kell annak érdekében, hogy ne csökkenjen jelentősen a hozam és folyamatosan biztosítva legyen a hazai élelmiszerellátás. Emellett – bár számos kutatás és fejlesztés célozza a növények rezisztenciáját – még mindig sok betegséggel kell a gazdáknak megküzdeniük. Éppen ezért tartja aggályosnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és több szakember is az Európai Unió Zöld Megállapodásának javaslatait.          

„Nem gondolnám, hogy a magyar gazdáknak vagy egyáltalán az Európai Unió tagjai között bármely országnak a gazdáinak a javára válhatna. Olyan komoly, éles vágások vannak a növényvédelem, illetve a műtrágya felhasználásban, mint például, hogy a növényvédő szereket mintegy 50%-kal, a műtrágya-felhasználást mintegy 20%-kal, az antibiotikumokat mintegy 50%-kal szeretnék visszaszorítani.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A szakemberek ugyan egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságnak a maga eszközeivel hozzá kell járulnia egy fenntarthatóbb európai környezet megteremtéséhez. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a jelenlegi tervezet hatására mintegy 15%-kal csökkenne a hazai mezőgazdasági termelés. Fontos tudni, hogy jelenleg az Európai Uniónak van a legszigorúbb szabályozása a növényvédő szereket illetően, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azonban úgy véli, az elmúlt években bevezetett szabályozások sok esetben nem szakmai, hanem gazdasági és politikai érdekek mentén, a fogyasztói félelemkeltésén alapulnak.

„A növényvédő szerekkel kapcsolatban most már jó néhány éve az van, hogy a csávázószerek, a rovar elleni csávázószereket nem engedik adott esetben, ami ugye érzékenyen érinti főleg a zalai gazdákat a repce esetében. Én úgy gondolom, hogy nem biztos, hogy megvan az a konkrét ok-okozati összefüggés, amire hivatkozva ezt megcsinálták. Nem bizonyítható az, hogy abszolút mértékben csökkent a méhpusztulás attól, hogy nem használták ezeket a csávázószereket. Én úgy gondolom, hogy itt a gondos gazda a lényeg, hogyha megfelelő módon használja, megfelelő módon bejelenti – hiszen kötelessége bejelenteni virágzáskor az önkormányzat felé, a jegyző felé – akkor nincs ilyen probléma.” - tette hozzá az elnök.

A szakemberek azt mondják, a szigorú szabályozás miatt a gazdáknak néhány növény esetében csökken a vetési kedvük. Emiatt vannak olyan félelmek, hogy a közeljövőben egy-egy növénykultúra kimaradhat a vetésforgóból. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, a növényvédő szerek is - hasonlóan a humángyógyászatban használt hatóanyagokhoz – kiürülnek a szervezetből, így azok lebomlanak, mire a termények a fogyasztókhoz kerülnek. A NAK azt javasolja a gazdáknak, hogy minden esetben konzultáljanak növényorvossal a különböző termékek használata előtt.          

Regman Karola - Keszthelyi TV                     

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár