Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / "Ember emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel"
2021. feb. 17. szerda | Várvölgy
"Ember emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel"
„Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel” – ezzel a mondattal történik a hamvazkodás a katolikus egyházban. Idén február 17-re esik hamvazószerda, innentől kezdődik a húsvét előtti 40 napos böjti időszak. Az egyházi szokások szerint ezen a napon és a feltámadásig minden pénteken nem szabad húst fogyasztani, háromszor szabad étkezni és csak egyszer szabad jól lakni.

A Kis Szent Teréz  Plébánia udvarán égették a barkát. Az előző évi virágvasárnapon megszentelt növényekből keletkezett hamu ugyanis fontos kelléke a hamvazó szerdának. Ezzel hamvazkodnak a hívek. A barkának több szimbolikus jelentése is van. Egyrészt Jézus Jeruzsálembe való bevonulására, és a Megváltó elé terített lombos ágakra emlékeztet, másrészt jelképezi, hogy hamarosan véget ér a tél. Az elégetett barkák hamvát át is szitálják, hogy csak a finom por maradjon meg. Ezt egy edénybe töltik bele, a hamvakat pedig a szentmisén áldják meg.

A várvölgyi Szent Domonkos templomban is többen hamvazkodtak. A szokás szerint a hamvazószerdai szentmisén a megszentelt hamuval keresztet rajzol a pap a hívek homlokára azzal a mondattal hogy „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel.” Idén a járvány miatt ez a hagyomány is megváltozott, ebben az évben a hívek fejét szórta meg a szent hamuval Mezei András plébános. Prédikációjában kiemelte, ezzel a nappal a 40 napos böjt veszi kezdetét.

„Számunkra Jézus mutat példát a böjtölésre. Noha ő nem volt bűnös, de mégis böjtölt 40 napon keresztül a pusztában. És hogy lelkileg mi is felkészüljünk a misztériumra, bizony nekünk is bűnbánatot kell tartanunk. Mint Ninive népének, amely bűnbánatot tartott és megmenekült. És ha mi is képesek vagyunk böjtölni, akkor nagyon sok mindent ki tudunk eszközölni.”

A szentmisén András atya elmondta, sokan gondolhatják azt, hogy nincs szükségük a böjtre, hiszen nincsenek súlyos bűneik. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy másokért is megtarthatja bárki ezt a szokást. A böjtről hangsúlyozta, testi-lelki értelemben hasznos, így mindenkinek ajánlott.

„Nem véletlen a régi korokban, akik komolyan vették és ortodox böjtöt tartottak, ilyenkor bizony tartózkodtak a nehéz zsíros ételektől, könnyebb ételeket fogyasztottak és a testre is jó hatással volt. Tehát fontos a böjt. És így 40 napunk van arra, hogy átérezzük a nagyböjtnek a misztériumát és így tudjuk igazán megünnepelni a húsvéti misztériumot, vagyis Urunk Jézus Krisztus feltámadását.” - tette hozzá a plébános.

A parancsolt böjt szerint a 14 és 60 év közöttieknek hamvazószerdán és nagypénteken háromszor szabad étkezniük, húsmentesen és csak egyszer lakhatnak jól. A 40 napos böjti időszak péntekjein csak a húsfogyasztás tiltott. Más módon is lehet azonban böjtölni, hiszen ez az időszak a bűnbánatról és a lemondásról szól. A plébános úgy fogalmazott, nagyon sok megszállottság van az emberek életében, melyeket böjttel és imádsággal lehet legyőzni, ezért érdemes komolyan venni Jézus Krisztus tanítását.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Keszthely
A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak.
| 2023. feb. 22. szerda 18:19 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Tál Zoltán atya
| 2023. feb. 22. szerda 15:25 | Keszthely
A keszthelyi templomokban is hamvazkodtak a hívek a hamvazószerdai szentmiséken.
| 2022. már. 2. szerda 13:54 | Keszthely
A katolikus egyház önmegtartóztatásra kéri híveit a húsvétot megelőző 40 napban.
| 2020. feb. 27. csütörtök 18:16 | Keszthely
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.