+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bortúra a Zsidi-hegyen
2021. január 26. kedd 15:50 - Várvölgy
Bortúra a Zsidi-hegyen
Vince Pince bortúrára várták az érdeklődőket a várvölgyi borosgazdák. Hat állomáson lehetett kóstolni a várvölgyi borokat. A szervezők célja a közösségépítés mellett az, hogy bemutassák a gazdag, helyi borkultúrát. A településen ma is szívesen foglalkoznak a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A járvány miatt a korábbiaknál szerényebb létszámmal szervezhették csak meg a programot.

Kellemes napsütés fogadta a pincetúrára érkezőket. A Polgármesteri Hivataltól indították útnak a résztvevőket a Zsidi-hegy irányába. Hat állomáson várták a túrázókat. A járvány miatt 50 főben korlátozták a résztvevők számát, akik legfeljebb 10 fős csoportokban, 15 percenként indultak el.  A részvételt előregisztrációhoz kötötték, nagy érdeklődést tapasztaltak a szervezők.

„Én már az első Vince Pince óta rendszeres tagja vagyok ennek a túrának. Elsősorban ez a rendezvény egy ilyen faluösszehozó rendezvényként funkcionál. Itt ismerősök, barátok együtt iszogatnak, együtt kóstoljuk meg egymásnak a borát” - mondta el Pelikán Péter résztvevő. 

Ha megcsordul Vince tele lesz a pince! – tartja mondás. Ez alapján bizakodóak lehetnek a várvölgyi borosgazdák. A jeles naphoz több hagyomány kapcsolódik. Szokás ilyenkor a szőlő négy sarkából vesszőt metszeni, majd a melegben kirügyeztetni – ebből lehet következtetni a termésre. Czimondor Endre Cabernet franc és rizlingszilváni borokkal kínálta vendégeit.  A borosgazda jó évjáratnak örvend: „Először rosszul alakultak a dolgok, de nem lett belőle probléma. Elég jó cukorfok is lett, savak is megvannak, úgyhogy én meg vagyok vele elégedve egyébként, hogy milyen volt az évjárat. Remélem, hogy az idén is lesz ilyen, vagy jobb.”

Várvölgyön három szőlődűlő van. A bazalt altalajon elsősorban rizlinget termesztenek a gazdák, de megtalálható több direkttermő fajta is, mint például az Othello, de már megjelentek modernebb fajták is. Három nagytermelő is működik a településen, akik a piacon értékesítik nedűiket. A pincetúra célja, hogy a gazdag várvölgyi borkultúrát népszerűsítsék és közösséget építsenek.

Barcza Balázs polgármester: „Az alapfelállás az, hogy egy közösségi eseményt csináljunk, még hogy ha még most kisebb csoportokban is. A közösségek, az egész faluközösség igényli, vidékről is sokan látogatnak erre a programra. Valamint azért, hogy népszerűsítsük magát a borkultúrát, megmutassuk azokat a gazdákat, akik szívesen vállalják, hogy megmutassák a boraikat és mindegyik kifejezetten jó bort készít.”      

Várvölgyön ma is sokan foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A fiatalok is szívesen borászkodnak. A gazdák többsége családi hagyatékként gondozza ültetvényét. Azt vallják, aki belecsöppen ebbe és szereti a munkát, csinálja, amíg bírja.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A ruha-és cipőboltok, valamint a műszaki áruházak környékén nagyobb torlódást lehetett tapasztalni.
 
Közel 90 millió forint pályázati és saját forrásból fejlődhetett az elmúlt évben Felsőpáhok.
 
Egész héten át vizsgálja a rendőrség a passzív biztonsági eszközök használatát.
 
A nemzetközi nőnap miatt a virágboltok március 8-án még fogadhatták vásárlóikat.
 
Az elnyomott cigarettát formáló gyűjtőedények frekventált helyeken találhatók meg.
 
Az MMA-s pályázatok és a lakossági ötletek alapján dolgozzák ki a végleges tervet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár