+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Településképet rendeztek és új falubuszt is vásároltak Válluson
2021. január 26. kedd 15:41 - Vállus
Településképet rendeztek és új falubuszt is vásároltak Válluson
A szándék és az önerő megvan, csak sikeres pályázatra várnak Válluson. A zsákfalu vezetésének legfőbb célja, hogy bővítsék és felújítsák a kultúrházukat, ami a hivatal mellett több funkciót is ellát. 2020-ban két nagyobb beruházása volt a falunak, új kisbuszt vásároltak és a BFT támogatásának köszönhetően tovább rendezték a településképet. Hogy megállítsák az elöregedést, szeretnék erősíteni a kapcsolatot a Balaton-parti településekkel és fellendíteni a turizmust.

Vállus a Balaton Fejlesztési Tanácstól nyert támogatást. A településkép javítását szolgáló közel ötmillió forintos támogatáshoz 10 százalék önerőt kellett adni a falunak. A 2019-ben befejeződött csapadékvíz-elvezetési projektet kiegészítve a szegélyköveknél fektettek le zöldágyásokat, rézsűket igazítottak és áthelyezték a játszóteret a faluközpontba. Az idei évben egy fitneszparkot is telepítenek a rendezvénypajta szomszédságába.

A Magyar Falu Program keretében vásárolták új kisbuszt. A domborzati és éghajlati viszonyok miatt négykerék-meghajtásos járművet vettek a 15 millió forintos támogatásból.  A korábbi hivatali épületet értékesítették. Az ebből befolyt összeget szeretnék kiegészíteni a régi falubusz eladásával, hogy önerőt biztosítsanak egy tervezett beruházáshoz. A faluközpontban álló kultúrházat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. Így a hivatal, az orvosi rendelő, a könyvtár és kultúrház is egy helyen, megfelelő körülmények közt működhetne. 

„Megkockáztatom, hogy a költségvetésűnkbe összerakott pénzünket is mellétéve közel 20 millió forintos önerőt tudnánk vállalni. Én azt gondolom, hogy azért nem jellemző, hogy egy 125 lélekfős településen sokan elmondhatják, hogy így tudnak beleszállni egy komoly projektbe. Ennek ellenére sajnos negyedik alkalommal nem nyertünk a pályázattal. Biztos meg van ennek az oka, türelemmel várjuk, hogy ez egyszer nyerésre kerüljön. Ez lenne a legfőbb tervünk” - nyilatkozta Herczeg Bála polgármester. 

A polgármester hozzátette, kitartóan pályáznak erre a lehetőségre, csak úgy mint a falun áthaladó egyetlen utcájuk aszfaltozására is. Ha ez utóbbi sikerülne, akkor a csapadékvíz-elvezetés kiegészül és teljes lenne az infrastruktúra. A járvány adta pluszfeladatokat megszervezték, de a falugondnoki szolgálatot és ellátásokat nem vették igénybe, csupán egy megbetegedésről van tudomása a polgármesternek. A 125 lakosú faluban 14 óvodás- vagy iskoláskorú gyermek él. A polgármester szándéka, hogy élhető legyen a zsákfalu. Boltok és más szolgáltató nincsen.A település jövője érdekében kitörési pont kell. Szeretnék, ha a Keszthelyi-hegységen keresztülvezető úttal jobban összekapcsolódhatnának a Balaton-parti településekkel.

„Azt nem szeretnénk, hogy itt most egy nagy forgalmú úttá varázsoljuk, hanem a turisztikai fejlesztések, projektek érdeke mentén gyakorlatilag az életet egy kicsit kibővíteni. Ez oda-vissza igaz, a Balaton-partnak is bővülne a szolgáltatási lehetősége, ha nem megfelelő a Balaton vize, akkor van egy kirándulási pont. Most is látjuk, hogy nagyon nagy érdeklődés van a környezetünk iránt” - tette hozzá Herczeg Béla. 

A településvezetés legfontosabb célja, hogy családokat csábítson a faluba, különben elöregedik a falu. Herczeg Béla polgármester elmondta, nincsenek szerencsés helyzetben; az eladó ingatlanokat befektetők vásárolták meg, felverték az árakat, így az állami támogatásokat igénybe vevő családok számára túl magasak az ingatlanárak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elnyomott cigarettát formáló gyűjtőedények frekventált helyeken találhatók meg.
 
Az MMA-s pályázatok és a lakossági ötletek alapján dolgozzák ki a végleges tervet.
 
A pályázatokra korosztálytól függetlenül bárki jelentkezhet, a beadási határidő április 6.
 
269 nyertes pályázattal, 3,8 milliárd forintot nyertek a térségi települések.
 
Április közepén lesznek az általános iskolai beíratások.
 
Gulyás Gergely szerint csak a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár