+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zajlik a képzőművészeti gyűjtemény revíziója a Balatoni Múzeum
2021. január 21. csütörtök 17:26 - Keszthely
Zajlik a képzőművészeti gyűjtemény revíziója a Balatoni Múzeum
22.000 kisgrafikai és 1600 képzőművészeti tárgy felülvizsgálata zajlik a Balatoni Múzeumban. A revízióra néhány évente szükség van, a koronavírus-járvány miatti bezárás is lehetővé teszi, hogy átvizsgálják az anyagokat. A leltárszám-ellenőrzés és a restaurálásra küldés mellett új felfedezéseket is tesznek a szakemberek a munka során.

A gyűjtemény egyes darabjairól is mesélt Haász Gabriella. A Balatoni Múzeum történésze elmondta, minden tételt egyesével vizsgálnak meg kolléganőjével. A gyűjtés a Múzeumi Egyesület megalakulásától kezdődött, amely azóta is folyamatosan zajlik. A revízió során 1600 festményt, több mint 22.000 kisgrafikai, - nagyobb részt ex libris, azaz sokszorosított nyomatokból álló - művet és szobrokat is áttekintenek. Ezek ugyanis mind a képzőművészeti gyűjtemény részét képezik.

A raktárt is rendbe kell hozni. A képzőművészeti- és fegyvergyűjtemények otthont adó helyiség régóta rendezésre szorul, így a revízió mellett felújításra is sor kerül. Ehhez egy korábban elnyert pályázat adta az apropót.

„A múzeum egy önkormányzati pályázaton több új, korszerű fémszekrényt nyert el. Ezek nagy része a földszinti fotó és adattárba kerül, de néhányat itt a képzőművészeti raktárban is el tudunk helyezni. És ehhez viszont át kell rendezni a raktárt, az elhelyezést átgondolni és egyen pedig egy alapos takarítás és a falak festése is már szükséges volt.”

A revízióra az alkalmat az adta, hogy a kiállítások tavaly évvégén bezártak, így a díszterembe tudták kihelyezni a gyűjtemény darabjait. Halápy János, Mikus Gyula, Egry József művei is előkerültek. A műtárgyak leltárszámait egy táblázatban rögzítik, melyeket majd a leltárkönyvbe jegyeznek be a felülvizsgálat végén. Az áttekintés során új adatokkal is találkozhatnak a szakemberek, sőt kisebb felfedezést is tettek.

„Egy ilyen volt például az esetem Chabada Béla egyik rézkarcával, amelynek megtaláltuk a nyomólapját. A két tárgyat 32 év különbséggel leltározták be. A rézmetszet 1956-ban, a nyomólap 1988-ban került a leltárkönyvbe. A bejegyzések eléggé hiányosak voltak és egyikből sem derült ki, hogy a bejegyző tisztában volt azzal, hogy ez a két mű összetartozik. Úgyhogy nagy öröm, hogy most felfedeztük ezt a kapcsolatot a két alkotás között.” - ismertette Major Katalin művészettörténész.

A leltározás mellett a sérült műtárgyakra is külön figyelmet fordítanak, ezek többségét restaurálják. A revíziót más munkák mellett végzik a Balatoni Múzeum szakemberei, heti egy-két napot tudnak rászánni. A felülvizsgálat ezért a még a következő hetekben is folytatódik

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár