+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A csatorna nem szemetes!
2021. január 14. csütörtök 15:28 - Keszthely
A csatorna nem szemetes!
A csatorna nem szemetes, erre hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Naponta kerül több oda nem illő anyag a lefolyóba, ami hatalmas károkat tud okozni. A DRV honlapján közzétette a csatornahasználati illemtant is, mely közérthetően tartalmazza, hogy mi kerülhet a lefolyóba és mi nem. A gyermekek számára egy animációs filmmel is bemutatják kampányukba a problémát.

Egy kisfilmmel szeretné a gyermekeknek, általuk pedig akár szüleiknek is bemutatni a DRV a csatornába kerülő szemét veszélyeit. Sokan ugyanis több, nem odaillő dolgot engednek le a lefolyón keresztül. Ezek pedig hatalmas kárt tudnak okozni a csatornahálózatban. A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy az ételmaradék, egy-egy ártalmatlannak tűnő vattadarab vagy fültisztítópálcika akár üzemzavart is okozhat. 

„A leginkább jellemző kártékony hulladékok, azok az üzemzavart okozó anyagok. Például a vízben nem oldható egészségügyi termékek, a nedves törlőkendők, a vattapamacsok, a tampon és az egyéb szálas anyagok. vannak a szerves szennyezőanyagok, ugye a háztartási sütőolajok, zsírok és az ételmaradékok. ezeket sem jó ugye a csatornába juttatni. Nagyon veszélyesek továbbá a mérgező anyagok, benzin festék, hígító vagy akár a gyógyszermaradványok. És a negyedik típus, az az úgynevezett túlterhelést okozó anyagok például az esővíz, a talajvíz a belvíz. Ezeknek sem szabad a szennyvízcsatornába jutniuk, hiszen ugye feloldják azt a közeget, ami a szennyvízcsatornában található, ezeket a hasznos baktériumokat, amik egyébként a lebontást végzik.” - ismertette Lakatos Edina sajtószóvivő.

A keszthelyi szennyvíztisztító telepen átlagosan 11-13.000 köbméter szennyvizet tudnak naponta megtisztítani. Szűrőjüket televíziónk kérésére mutatták be a szakemberek. Jól látható, hogy számtalan szálas anyag került a rendszerbe. Az oda nem illő anyagokat a gép összepréseli, melyek ezután egy konténerbe kerülnek és veszélyes hulladékként szállítják el. Azonban nem minden esetben tud zökkenőmentesen zajlani ez a folyamat.

A szolgáltató korábbi felvételein jól látszik, hogy a csatornába engedett zsiradékok miatt 2019-ben, Hévízen egy közel 4 méteres, 1 tonnás dugulás keletkezett a csőrendszerben. A hibák helyének feltárása mellett a megszűntetés és az eszközök helyrehozása is magas költségekkel jár. Ezek mellett szennyvíz kiöntést is okozhat az, ha nem tud megfelelően működni a csőrendszer. A dugulások által veszélyeztethetjük saját egészségünket, az élővilágot és a vizeket is.

„Összefoglalva a helytelen csatornahasználat a szolgáltatónak okozott indokolatlanul magas költségeken felül közegészségügyi kockázatot, felesleges környezeti terhelést, üzemzavart, a szolgáltatásnak az ideiglenes szüneteltetését és a színvonalának a csökkenését is eredményezheti. Tehát nagyon fontos, hogy a szennyvízcsatornába csak a mosás, a mosdás, a mosogatás, a takarítás és a WC-használat során keletkező szennyvíz kerüljön.” - mondta el a szóvivő.

A DRV munkatársai felhívják a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, hiszen rájuk is komoly terheket róhat az, ha bizonyíthatóan ők okozták a dugulást. Továbbá a használt zsiradékok eltávolítására ajánlják az országban található, több mint 1000 használt zsiradék gyűjtőpontot. Több benzinkúton és nagyobb szupermarketnél is van lehetőség ezeknek a leadására.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A ruha-és cipőboltok, valamint a műszaki áruházak környékén nagyobb torlódást lehetett tapasztalni.
 
Közel 90 millió forint pályázati és saját forrásból fejlődhetett az elmúlt évben Felsőpáhok.
 
Egész héten át vizsgálja a rendőrség a passzív biztonsági eszközök használatát.
 
A nemzetközi nőnap miatt a virágboltok március 8-án még fogadhatták vásárlóikat.
 
Az elnyomott cigarettát formáló gyűjtőedények frekventált helyeken találhatók meg.
 
Az MMA-s pályázatok és a lakossági ötletek alapján dolgozzák ki a végleges tervet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár