+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mozigépet mentettek meg az utókornak
2020. december 15. kedd 15:12 - Sármellék
Mozigépet mentettek meg az utókornak
Újabb filmtörténeti kincs került a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület tulajdonába. A keszthelyi székhelyű civil szervezet Sármelléken bukkant egy cseh gyártmányú vetítőgépre. Az üzemképes masina egyelőre az egyesület raktárába kerül. A 2016-ban alakult szervezet szándéka, hogy egy filmmúzeumot alakítson ki Keszthelyen. Jelenleg is folynak tárgyalások, hogy hol kaphat helyet a különleges gyűjtemény.

42 éve telepítették Sármellékre a Meo 4 típusú mozigépet. Az eredeti xenon lámpaházas cseh gyártmányú berendezés még mindig üzemképes. Bodor József mozigépész szerint jó állapotban van a masina, sok ilyet szervizelt a szakember. Azt mondja, hogy a nagyobb forgalmú mozikban volt elterjedt ez a típus a ’70-es, ’80-as években.

„Jó széria volt szervi szempontjából. Elég üzembiztos volt. Nagyon kopó, romló alkatrész nem volt benne, nem úgy mint az ezt követő MEO 5X sorozatnak. Ebben még benne volt az a békebeli anyag, amit úgy neveztünk, hogy tartós és örök életre tervezték, tehát nem a mai rendszerre, hogy vedd meg, használd és dobd el” - nyilatkozta Bodor József. 

Bodor József szerint ez a mozigép olyan, mint a lóvasút, lejárt az ideje. A mozigépész azt vallja, lehet, hogy ennél szebbek a mai digitális gépek, de nem jobbak. A több mint 300 kilogrammos berendezést szétszerelték, hogy el tudják szállítani. 1978-ban érkezett Sármellékre a masina, egy rövid átépítés idejére elkerült a művelődési házból, majd 1982-től egészen 2004-ig vetítettek vele Sármelléken. A település polgármestere, Horváth Tibor felidézte, népes közönség kísérte figyelemmel a helyi moziműsort: „Én gyerekkoromba emlékszem, hogy teltházas mozielőadások voltak a ’80-as évek elején, közepén. Például a Ben-Hurra emlékszem, amikor többszöri előadást kellett megvalósítani, annyi érdeklődő volt a Ben-Hurra, hogy napi két előadással lehetett csak az igényeket kielégíteni. Egy jó mozigép volt. Sajnos az ilyen fajta mozizásnak én úgy gondolom eljött a nyugdíjazásának az ideje.”  

A vetítőgépet a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesületnek ajándékozta a település. Szávics Gyula elnök és társai folyamatosan kutatják és gyűjtik a térségben fellelhető filmtörténeti érékkel bíró vetítőgépeket, berendezéseket. Az öt éve alakult civil szervezet célja, hogy az összegyűjtött relikviákat bemutassák a nagyközönségnek.  

„Úgy szeretném, hogy Keszthelyen legyen a filmmúzeum, hisz ez a város méltó arra, hogy egy ilyen múzeumot befogadjon és működtessen is. Folynak erre tárgyalások már több éve az akkori és a mostani polgármesteri hivatallal. Jó eredményeket érünk el, de még tárgyalások, illetve pénz kérdése az egész, hiszen minden pénz” - mondta Szávics Gyula, a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke. 

Szávics Gyula hozzátette, jelenleg is folynak a tárgyalások és több lehetséges helyszín is felmerült már a filmmúzeum számára. A Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület nagyon sok felajánlást kap az ország minden részéről. A szervezet 2016-ban, tíz fővel alakult, de ma már mintegy 40 aktív tagjuk van.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Időseit ünnepelte Gyenesdiás a hétvégén az általános iskola aulájában.
 
A párt keszthelyi szervezete ezúttal tartós élelmiszercsomagokat gyűjt a nehéz helyzetben lévőknek.
 
Az ünnepi időszakban nem feledkeznek meg a rászorulókról sem.
 
A nevelőszülői hálózattal közösen tartott istentiszteletet Keszthelyen a református gyülekezet.
 
Közösségi faültetést szervezett az Erzsébet ligetben a Keszthelyi Városvédő Egyesület.
 
Szezonzáró versenyt szervezett a Keszthelyi Túravitorlás Club
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus