+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén karácsonykor is segít a rászorulóknak a Vöröskereszt
2020. november 26. csütörtök 17:19 - Keszthely
Idén karácsonykor is segít a rászorulóknak a Vöröskereszt
A téli időszakban is nagy igény mutatkozik a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete által fenntartott adománycentrumra. A koronavírus miatt azonban különleges intézkedéseket kellett hozni annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen a feladatot elvégezni. Ezzel összhangban továbbra is várják a rászorulókat és a segíteni akarókat egyaránt.

László Margit az unokáinak válogatja a Vásártér tíz alá, a VÜZ Kft. udvarába költözött Vöröskereszt udvarán a ruhaneműket. Azt mondja: rendszeresen jár ide és mindig talál hasznos holmit. "Vannak unokák, azoknak szedek kis ruhát. Melegebb ruhát, mert hideg van, tél van, aztán ne fázzanak. Mert nincsen pénzünk rá, hogy megvegyük. Azért jövök ide mindig, hogy... meg azért találok magamnak is ruhát" - mondta el.

Az adománycentrum minden szerdán rendez egy ilyen akciót, amikor az épület udvarán lévő dobozokból bárki, ingyenesen válogathat magának ruhaneműket. A maszkhordást annak ellenére megköveteli a szervezet, hogy külterületen zajlik a válogatás - mivel adott esetben, többen is összegyűlnek itt és a távolságtartás is nehézkes. Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetője elmondta: nincs nehéz dolguk a szabályok betartatásával. Hozzátette: az érdeklődők száma is sok mindentől függ: "Van, amikor többen jönnek. Valamikor reggel itt vannak már 8:00 óra előtt és várnak bennünket hatan-nyolcan. Van, amikor csak a déli órákban. Az időjárás is befolyásolja. Én azt hiszem, hogy körülbelül arányaiban ott vagyunk, ahol eddig szoktunk lenni összességében. Többen vannak, akik most délutánonként jönnek. Azt hiszem, hogy valahogy elosztva, hogy arra gondolnak, hogy délelőtt többen vannak, akkor délután ők könnyebben tudnak vásárolni. Nem volt még olyan probléma, hogy valakit kellett volna figyelmeztetni, vagy valaki felháborodott volna, hogy ő nem teszi fel a maszkot."

Az adománycentrum már hét éve működik és próbál segíteni a rászorulókon. Minden hétköznap lehet jönni hozzájuk nyolc és tizenhat óra között. Ebben az időszakban jelképes összegért lehet hozzájutni a szükséges ruhaneműkhöz, játékokhoz, egyéb használati tárgyakhoz. Kínálnak cipőket, porszívókat és tévéket, valamint élelmiszert is. A karácsonyi időszakban szokásos áruházi gyűjtés a vírushelyzet miatt átalakult: pénzadományt is gyűjtenek, valamint a tartós élelmiszer-adományokat az irodánál lehet leadni. Az esetleges fertőzés továbbadásának elkerülése érdekében több napos várakozás után raktározzák be ezeket és adják a rászorultaknak.

Kapcsándy Mária elmondta továbbá: "Minden évben karácsony előtt gyűjtjük azoknak a nevét, címét és a családtagoknak a számát, gyerekek életkorát, aki kérnének élelmiszer adományt. Ezt azért tesszük, hogy egyrészt tudjuk, hogy kik azok, akiken segíteni kell. Illetve az élelmiszeren kívül még szoktunk játékot, ruhát, könyvet, csokoládét adni a gyerekeknek, hogy szép legyen őnekik is a karácsonyuk."

A téli időszakban elsősorban az évszaknak megfelelő ruházatot, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó dolgokat, így például játékokat kérnek a segíteni próbáló lakosságtól, minden korosztály számára. A Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete mindemellett szervezi a véradásokat is. Hétfőnként a Keszthelyi Kórház vérellátójában várják a lakosságot, csütörtökönként pedig változó helyszínnel, kihelyezett véradásokra is mehetnek az önkéntesek. December harmadikán Gyenesdiáson, a Községházán 15 órától várják a véradókat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár