+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tűzifát csak okosan vegyünk!
2020. november 23. hétfő 10:44 - Keszthely
Tűzifát csak okosan vegyünk!
Az idei fűtési szezonra már nem érdemes tűzifát vennie annak, aki nem gondolkodott előre, helyette a fabrikett ajánlott – tartják a szakemberek. Vannak azonban olyanok is, akik már a jövő évre veszik meg a tüzelnivalót. A Nébih azonban felhívja a figyelmet, hogy csak olyan fatelepektől vásároljunk, amelyek megbízhatóak. Amennyiben nincs ilyenről tapasztalatunk az online tűzifa weboldal segíthet tájékozódni.

Konyhakészre fűrészelik a fát ezen a keszthelyi fatelepen. Folyamatosan zajlik a munka, egyik vásárlójuk már a jövő évre rendelte meg tőlük a tűzifának valót. Ő bükkfát kért, azt darabolják. A méretre vágott szeletek egy futószalagon kerülnek a hordóba. Addig zajlik a folyamat, amíg az meg nem telik. Az emberi munka is szükséges hozzá, hogy minél helygazdaságosabban férjek el egymás mellett a fahasábok, így kisebb eséllyel fordulhat elő, hogy később összedől. A teli hordótt ezután a hálózó géphez szállítják, ahol annak a körbetekerésével tudják becsomagolni a fákat. A fatelepen egész évben zajlik a munka, nagy az érdeklődés a tűzifa iránt. A szakemberek szerint erre az évre azonban már többféle tüzelnivalót nem érdemes beszerezni.

„Én azt ajánlanám mindenkinek, hogy ilyenkor már inkább az akácot keresse, mert az már hajlandó egy kicsit vizesen is égni. A tölgy, bükk, gyertyán ha vizes, azzal nem fog tudni fűteni az idén már. Ezek a tűzifák, amik itt készülnek már a jövő évi tűzifái lesznek a tulajdonosnak. Amit a jövő héten is fogunk már csinálni az inkább akác lesz, mert most már csak azzal lehet fűteni. Vagy pedig, ha valaki még esetleg úgy gondolja, akkor a tűzifa mellé a fabrikettet ajánlanám.” - mondta el Kovács Zoltán ügyvezető.

Hozzátette a fabrikett teljesen száraz, ezért lehet jó megoldás még a fával tüzelőknek. A szakember elmondta, a legjobb meleget a gyertyán adja, azt vásárolják a legtöbben, emellett a bükk és a tölgy a népszerű. A kért tüzelőanyagokat házhoz is szállítják, így a vásárlóknak nem kell gondoskodniuk erről.

A Nébih azonban felhívja a figyelmet, hogy sajnos nem mindenki ennyire megbízható. Az érvényes jogszabályi előírások szerint a tűzifát értékesítőknek be kell jelentkezniük a Nébih hatósági nyilvántartásába és a hirdetésekben fel kell tüntetniük a Nébih által kiadott ún. EUTR technikai azonosítószámot vagy az erdőgazdálkodói kódot. Erről honlapjukon több tájékoztatót is közzétettek. A Tűzifát Okosan weboldalon keresztül pedig telephelyeket is lehet keresni.

„Nagyon sokan sajnos elhiszik azt, hogy féláron, negyedáron is lehet tűzifát kapni. De emellett kiderült az is, hogy probléma az is, hogy nem tudják, hogy hol vannak ezek a termelők a közelben. Ebből jött az ötlet, hogy létre kéne hozni egy olyan oldalt, ahol ingyenesen tudnak hirdetni a jogszerűen működő erdőgazdálkodók és kereskedők. Másik oldalról pedig az az előnye ennek a hirdetőfelületnek, hogy regisztrálva vannak a kereskedők, tehát ők csak ügyfélkapuval tudnak belépni. Hogyha később bármilyen problémája van a tűzifa vásárlónak, így ugye vissza lehet keresni, hogy ki adta fel ezt a hirdetést.” - osztotta meg dr. Nagy Dániel országos EUTR erdészeti főfelügyelő. 

A vásárlóknak nem kell regisztrálni és ügyfélkapu sem szükséges a belépéshez. A szakemberek szerint érdemes többször is ellátogatni a honlapra, az adatbázis ugyanis folyamatosan frissül. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi Tv

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár