+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen a járvány ellenére sem estek az ingatlanárak
2020. november 20. péntek 16:13 - Keszthely
Keszthelyen a járvány ellenére sem estek az ingatlanárak
Jelentősen emelkedett a téglalakások négyzetméter ára Keszthelyen, a panellakások esetében azonban visszaesés tapasztalható. A szakemberek azt mondják, az idén leginkább nyaralás céljából vásároltak ingatlant a hazai és külföldi állampolgárok a térségben. Hozzátették, egyre kevesebb az eladó lakóingatlan, a beépíthető telkek esetében pedig még nagyobb hiány mutatkozik.

A koronavírus-járvány az ingatlanpiacra is hatással volt. Az ingatlanárak már tavaly télen enyhe mérséklődést mutattak országszerte, de a járvány tavaszi, első hulláma okozta bizonytalanság miatt sokan nem mertek belevágni a vásárlásba. A Balaton-parti ingatlanok esetében azonban kevésbé volt tapasztalható az áresés és a külföldiek körében továbbra is magas a vásárlási kedv. Keszthelyen a családi házak átlag négyzetméterára 5%-kal emelkedett, a panellakások esetében azonban némi visszaesés tapasztalható.

„Az első hullámban természetesen leállt az ingatlanpiac, nem voltak személyes találkozások, de júniusra – ahogy ismételten normalizálódott a helyzet, úgy megindult a forgalom. Elsősorban külföldiek, a határzár előttig külföldiek jöttek június és szeptember között, de nagyon szép számmal megjelentek magyar vásárlók is, akik elsősorban nyaraló céljára vásároltak ingatlanokat a környező településeken.” - tájékoztatott Kozma László ingatlanszakértő.

Az Ingatlannet.hu elemzéséből kiderül, hogy míg a családi házak átlagára 320 ezer forint/négyzetméter, a panellakásoké pedig 350 ezer forint/négyzetméter, addig a téglalakások ára jelentősen nőtt. Az év elején Keszthelyen 370 ezer forint/négyzetméter áron keltek el átlagban ezek az ingatlanok, őszre azonban 420 ezer forint/négyzetméterre emelkedett az ár. Az új építésű ingatlanok akár 6-700 ezer forint/négyzetméter átlagáron kelnek el. A családi házak és lakások árait a különböző támogatások is befolyásolják.      

„Most jelen pillanatban sokan kivárnak. A jövő év januárjában megjelenő új támogatási rendszer keretében tetőtér felújítások, illetve a CSOK és az egyéb támogatás, amit a Magyar Kormány nyújt. Egyébként a falusi CSOK is, amit bevezettek, az is elég intenzíven befolyásolta, illetve emelkedtek a falusi ingatlanoknak az árai is már elérhetőek voltak az átlag magyar családok számára.” - tette hozzá a szakember.

Zala megyében Hévízen a legdrágábbak a lakóingatlanok, itt a téglalakások átlagára eléri a 650 ezer forint/négyzetmétert is. Zalaegerszegen és Nagykanizsán azonban már akár 300 ezer forint/négyzetméter áron lehet lakást vásárolni. Az ingatlanszakértők azt tapasztalják, egyre kevesebb az eladó ingatlan, telkek esetében pedig még nagyobb a hiány. Mint megtudtuk, a környező településeken is egyre kevesebb a beépíthető telek, ezek pedig nagyon magas árakon kelnek el.

Az Ingatlannet.hu arról is beszámol, 2019-ben már nem hazánkban drágultak a legjelentősebben az ingatlanok, Luxemburg, Franciaország és Spanyolország is megelőzött bennünket.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár