+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen a járvány ellenére sem estek az ingatlanárak
2020. november 20. péntek 16:13 - Keszthely
Keszthelyen a járvány ellenére sem estek az ingatlanárak
Jelentősen emelkedett a téglalakások négyzetméter ára Keszthelyen, a panellakások esetében azonban visszaesés tapasztalható. A szakemberek azt mondják, az idén leginkább nyaralás céljából vásároltak ingatlant a hazai és külföldi állampolgárok a térségben. Hozzátették, egyre kevesebb az eladó lakóingatlan, a beépíthető telkek esetében pedig még nagyobb hiány mutatkozik.

A koronavírus-járvány az ingatlanpiacra is hatással volt. Az ingatlanárak már tavaly télen enyhe mérséklődést mutattak országszerte, de a járvány tavaszi, első hulláma okozta bizonytalanság miatt sokan nem mertek belevágni a vásárlásba. A Balaton-parti ingatlanok esetében azonban kevésbé volt tapasztalható az áresés és a külföldiek körében továbbra is magas a vásárlási kedv. Keszthelyen a családi házak átlag négyzetméterára 5%-kal emelkedett, a panellakások esetében azonban némi visszaesés tapasztalható.

„Az első hullámban természetesen leállt az ingatlanpiac, nem voltak személyes találkozások, de júniusra – ahogy ismételten normalizálódott a helyzet, úgy megindult a forgalom. Elsősorban külföldiek, a határzár előttig külföldiek jöttek június és szeptember között, de nagyon szép számmal megjelentek magyar vásárlók is, akik elsősorban nyaraló céljára vásároltak ingatlanokat a környező településeken.” - tájékoztatott Kozma László ingatlanszakértő.

Az Ingatlannet.hu elemzéséből kiderül, hogy míg a családi házak átlagára 320 ezer forint/négyzetméter, a panellakásoké pedig 350 ezer forint/négyzetméter, addig a téglalakások ára jelentősen nőtt. Az év elején Keszthelyen 370 ezer forint/négyzetméter áron keltek el átlagban ezek az ingatlanok, őszre azonban 420 ezer forint/négyzetméterre emelkedett az ár. Az új építésű ingatlanok akár 6-700 ezer forint/négyzetméter átlagáron kelnek el. A családi házak és lakások árait a különböző támogatások is befolyásolják.      

„Most jelen pillanatban sokan kivárnak. A jövő év januárjában megjelenő új támogatási rendszer keretében tetőtér felújítások, illetve a CSOK és az egyéb támogatás, amit a Magyar Kormány nyújt. Egyébként a falusi CSOK is, amit bevezettek, az is elég intenzíven befolyásolta, illetve emelkedtek a falusi ingatlanoknak az árai is már elérhetőek voltak az átlag magyar családok számára.” - tette hozzá a szakember.

Zala megyében Hévízen a legdrágábbak a lakóingatlanok, itt a téglalakások átlagára eléri a 650 ezer forint/négyzetmétert is. Zalaegerszegen és Nagykanizsán azonban már akár 300 ezer forint/négyzetméter áron lehet lakást vásárolni. Az ingatlanszakértők azt tapasztalják, egyre kevesebb az eladó ingatlan, telkek esetében pedig még nagyobb a hiány. Mint megtudtuk, a környező településeken is egyre kevesebb a beépíthető telek, ezek pedig nagyon magas árakon kelnek el.

Az Ingatlannet.hu arról is beszámol, 2019-ben már nem hazánkban drágultak a legjelentősebben az ingatlanok, Luxemburg, Franciaország és Spanyolország is megelőzött bennünket.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár