+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"
2020. november 11. szerda 17:06 - KeszthelyAlsópáhok/
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Szerdán több helyen is készítettek libasültet, libából készült ételeket, így AzÉn Anyósom étteremben is. Bár a most bevezetett korlátozások miatt csak kiszállításra készülhettek az ételek. November 11-hez több népszokás is tartozik. Ez a nap az újbor ünnepe, de gesztenyesütést és lámpás felvonulást is szokás rendezni.

Márton napja fontos volt a népi kalendáriumban, hiszen erre a napra forrt meg az újbor. A Balatoni Múzeum Néprajzi gyűjteményében több boroskancsót, pincekulcsot és hébért is őriznek, melyek kapcsolódnak ehhez a naphoz. November 11-én már lehetett zárni a hordókat is. Gyanó Szilvia néprajzkutató elmondta, Zala megyében és Keszthelyen is több népszokás is kapcsolódott ehhez a naphoz, melyeket még ma is tartanak.

„A Szent Márton-nap egy kicsit olyan hagyományunk, amiből egyre több lesz. Minden település, minden közösség kezd keresni magának valamilyen kapcsolódási pontot a Szent Mártonhoz. Itt Keszthelyen például a lámpás felvonulás, ami nagyon kedvelt. Az idén ez sajnos elmarad, de reméljük, hogy jövőre már újra megmozgatja a város apraját-nagyját. Igénylik az emberek Márton-nap környékén a lakomákat is, a közösségi összejöveteleket is. Valahogy ez egy olyan hagyományunk, ami így a 21. századba egyre erősebb.”

Márton-napkor szokás volt régebben is libát sütni. Több sütőedény is található a néprajzi gyűjteményben, melyek segítségével kemencében lehettet megsütni a libát.

Ezt a hagyományt a mai napig az éttermek is ápolják. AzÉn Anyósom étteremben is készültek libás ételekkel a hétre. A vendéglátósok tapasztalata szerint az átlagos heteken is szívesen fogyasztanak a vendégek libasültet, de Márton-napon nagyon megnő az étel iránt a kereslet.

„Mell, comb és a máj, ami ugye a fő kuriózum. természetesen libaragu levest nem tudjuk  kihagyni, de mellette készítettünk egy liba erőlevest is, ami nem annyira megszokott a Márton-napi libapalettán. És mindig készülünk egy kis csavarral, mindig próbálunk olyan köreteket mellétenni, ami nem megszokott Márton-napon. Sült krumpli, tört krumpli, párolt káposzta helyett mi gerslit, zöldségeket, sült tököt, céklát, savanyú káposztát adunk.” - ismertette Szücs Attila séf.

Az új kormányrendelet szerint a helyszínen nem tudják elfogyasztani ezt az ételt a vendégek, azonban elvitelre és házhoz szállítással továbbra is kérhető a menü.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár