+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madárodúkat helyeznek ki az Erzsébet-ligetbe
2020. november 9. hétfő 16:54 - Keszthely
Madárodúkat helyeznek ki az Erzsébet-ligetbe
Denevérek, cinegék és rozsdafarkúak is fészkelőhelyre találhatnak az Erzsébet-ligetben. Az önkormányzat több madárodút és denevérszállást vásárolt, ezek várhatóan már november végén kikerülnek a fákra. A kezdeményezés célja a környezet- és állatvédelem, emellett azonban fontos a szemléletformálás is. A jövőben várhatóan Keszthely több zöldterületén is sor kerül hasonló akciókra – mondta el mai sajtótájékoztatóján Nagy Bálint polgármester.

A különböző méretű madárodúk a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnak köszönhetően kerültek Keszthelyre. A kezdeményezés része a város nyáron elfogadott klímastratégiájának. Nagy Bálint elmondta, a tervek szerint családokkal közösen helyeznék ki az elkészült odúkat az Erzsébet liget fáira, amennyiben a járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik. Keszthely polgármestere kifejtette, a város számára kiemelkedően fontos a környezet és az állatok védelme.

„Már a fiatalkorban is a gyerekeknél minél előbb érdemes fölhívni a környezetünk védelmére, annak fontosságára a figyelmet. Az elmúlt – most már mondhatom, hogy egy évben az önkormányzat számos intézkedést tett annak érdekében, hogy Keszthely megóvja környezeti értékeit, környezeti adottságait. Többek között talán az egyik legfontosabb az az volt, hogy a nyár folyamán előkészítettük és a nyár folyamán elfogadtuk a klímastratégiát, ami Keszthely városára vonatkozik.” - tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A madárodúk megvásárlásáról és kihelyezéséről szóló rendeletet Keszthely képviselőtestülete egyhangúlag fogadta el. A javaslatot Sáringer-Kenyeres Marcell terjesztette elő. Az önkormányzati képviselő kifejtette, ez egy hiánypótló és szemléletformáló tevékenység az önkormányzat részéről. Hozzátette, a tervek szerint minden évben szakember vizsgál meg egy keszthelyi zöldterületet és az ő javaslatai alapján helyezik ki az odúkat. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője elmondta, fontos a zöld területek védelme és a megfelelő költőhely megtartása vagy annak kialakítása.

„Az urbánus környezetben nagyon kell most már vigyáznunk arra, hogy mennyi zöldfelület marad. Nem csak a zöldfelületek nagysága, hanem azok minősége is befolyásolja azt, hogy milyen állatfajok találnak menedéket, otthont bennük. Ezeket a parkokat egy kicsit – csúnya szóval élve – fel kell turbózzuk. Pont azok az odvas fák hiányoznak ezekből a parkokból legtöbb esetben, amelyeket az odúlakó, odúköltő madár- és emlősfajok használnának. Az ő segítségükre, megsegítésükre madárodúk és a denevérszállások nagyon jó eszközt jelentenek.” - mondta Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője.

A szakemberek elmondták, az odúk elsősorban a tavasszal tesznek jó szolgálatot a madaraknak. A tollasok számára azonban a zord téli időjárás elől is menedéket nyújthatnak az odúk. A tervek szerint jövőre a Helikon parkot is felmérik a szakemberek és oda is számos madárszállást helyeznek majd ki.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár