+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madárodúkat helyeznek ki az Erzsébet-ligetbe
2020. november 9. hétfő 16:54 - Keszthely
Madárodúkat helyeznek ki az Erzsébet-ligetbe
Denevérek, cinegék és rozsdafarkúak is fészkelőhelyre találhatnak az Erzsébet-ligetben. Az önkormányzat több madárodút és denevérszállást vásárolt, ezek várhatóan már november végén kikerülnek a fákra. A kezdeményezés célja a környezet- és állatvédelem, emellett azonban fontos a szemléletformálás is. A jövőben várhatóan Keszthely több zöldterületén is sor kerül hasonló akciókra – mondta el mai sajtótájékoztatóján Nagy Bálint polgármester.

A különböző méretű madárodúk a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnak köszönhetően kerültek Keszthelyre. A kezdeményezés része a város nyáron elfogadott klímastratégiájának. Nagy Bálint elmondta, a tervek szerint családokkal közösen helyeznék ki az elkészült odúkat az Erzsébet liget fáira, amennyiben a járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik. Keszthely polgármestere kifejtette, a város számára kiemelkedően fontos a környezet és az állatok védelme.

„Már a fiatalkorban is a gyerekeknél minél előbb érdemes fölhívni a környezetünk védelmére, annak fontosságára a figyelmet. Az elmúlt – most már mondhatom, hogy egy évben az önkormányzat számos intézkedést tett annak érdekében, hogy Keszthely megóvja környezeti értékeit, környezeti adottságait. Többek között talán az egyik legfontosabb az az volt, hogy a nyár folyamán előkészítettük és a nyár folyamán elfogadtuk a klímastratégiát, ami Keszthely városára vonatkozik.” - tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A madárodúk megvásárlásáról és kihelyezéséről szóló rendeletet Keszthely képviselőtestülete egyhangúlag fogadta el. A javaslatot Sáringer-Kenyeres Marcell terjesztette elő. Az önkormányzati képviselő kifejtette, ez egy hiánypótló és szemléletformáló tevékenység az önkormányzat részéről. Hozzátette, a tervek szerint minden évben szakember vizsgál meg egy keszthelyi zöldterületet és az ő javaslatai alapján helyezik ki az odúkat. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője elmondta, fontos a zöld területek védelme és a megfelelő költőhely megtartása vagy annak kialakítása.

„Az urbánus környezetben nagyon kell most már vigyáznunk arra, hogy mennyi zöldfelület marad. Nem csak a zöldfelületek nagysága, hanem azok minősége is befolyásolja azt, hogy milyen állatfajok találnak menedéket, otthont bennük. Ezeket a parkokat egy kicsit – csúnya szóval élve – fel kell turbózzuk. Pont azok az odvas fák hiányoznak ezekből a parkokból legtöbb esetben, amelyeket az odúlakó, odúköltő madár- és emlősfajok használnának. Az ő segítségükre, megsegítésükre madárodúk és a denevérszállások nagyon jó eszközt jelentenek.” - mondta Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője.

A szakemberek elmondták, az odúk elsősorban a tavasszal tesznek jó szolgálatot a madaraknak. A tollasok számára azonban a zord téli időjárás elől is menedéket nyújthatnak az odúk. A tervek szerint jövőre a Helikon parkot is felmérik a szakemberek és oda is számos madárszállást helyeznek majd ki.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus