+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / November 4. - Félárbócon a lobogók
2020. november 4. szerda 14:52 - Keszthely
November 4. - Félárbócon a lobogók
November 4-e, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulója. Az ország számos pontjához hasonlóan Keszthelyen is félárbócra engedték a lobogókat a nemzeti gyásznapon. A koronavírus-járvány miatt a városi megemlékezés elmaradt. A televíziónk által megkérdezett történész szerint ma is fontos cáfolni azt a retorikát, miszerint a Kádár –rendszer már ’63-ban amnesztiát hirdetett, hiszen még 1974-ben is voltak az ’56-os elítéltek a magyar börtönökben.

Ma reggel felhúzták a fekete zászlót és félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a városháza előtt.  Ma van az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója. A kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét.

A nemzeti gyásznapon Vozár Péterné alpolgármester helyezett el koszorút és mécsest a keszthelyi ’56-os kopjafánál.  A koronavírus-járvány miatt az ilyenkor szokásos városi megemlékezés elmaradt. Ezért a városvezetés most csak ilyen módon róhatta le kegyeletét a forradalom és azt követő megtorlások áldozatai előtt. A megemlékezés szónoka Kovács Emőke lett volna. Televíziónk megkeresésére a történész elmondta, az ’56-os forradalom nem csak a főváros, hanem a vidék forradalma is volt, így november 4-ét követően országosan kezdődtek a megtorlások.

„Az a hamis pátosz alakult ki és hamis retorika, hogy 1963-ban Kádárék amnesztiát hirdettek, tehát igazából nem is volt olyan nagy megtorlás 1956 után. Ezt nagyon cáfolni kell és minden irányból megerősíteni ellenérvekkel, ugyanis még 1970-ben és ’74-ben is jöttek ki politikai elítéltek az 1956-os forradalom következményeként a börtönökből. Gondoljunk csak Wittner Máriára, aki a ma élő legnagyobb szabadságharcos és aki szintén 1970-ben hagyta el a magyar börtönt, akkor amikor Kádárék már rég a puha diktatúrát és a kedves kádári szocializmust hirdették” - fogalmazott dr. Kovács Emőke. 

A Kádár-rendszer megtorlásainak számos eleme és módja volt: koncepciós perek, kivégzések, börtönbüntetés, internáló táborok, megfigyelések.A hivatalos álláspont szerint 229 főt ítéltek halálra, körülbelül 20-25 ezer embert börtönöztek be, mintegy 30 ezer embert internáltak és körülbelül 200 ezer magyar menekült el hazánkból Kovács Emőke szerint ezek a számok még felfele árnyalhatók. A jelenleg is zajló kutatások azt mutatják, hogy jóval több halálos ítélet született.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus