Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Idén várhatóan több influenza oltóanyagra lesz szükség
2020. okt. 29. csütörtök | Balatonszentgyörgy-Balatonberény
Idén várhatóan több influenza oltóanyagra lesz szükség
A háziorvosi rendelőkben zajlik az influenza elleni oltások beadása. Mivel ennek a betegségnek a tünetei nagyban hasonlítanak a koronavíruséra, az egészségügyi szakemberek kiemelten javasolják idén a védekezést. Így nagyobb valószínűséggel kizárható az egyik vagy másik fertőzés és a veszély is kisebb. A kormány minden magyar állampolgár számára biztosítja az oltóanyag ingyenes beadását.

Influenza oltás zajlik az egyik háziorvosi rendelőben. A koronavírus elleni intézkedések miatt csak bizonyos feltételekkel lehetett bemenni a rendelőbe. Ezeknek a helyi szabályoknak a kialakítása egyébként a háziorvosok feladata. Itt egyenként mehettek a betegek már a váróba is, az oltás zárt ajtók mögött zajlott. Pék Csilla is beoltatta magát. Így véli: "Igazából évek óta beoltatom magam, krónikus beteg vagyok. Igazából nem is fáj az oltás, hamar túl vagyunk rajta, mindenkinek csak ajánlani tudom. Most, hogy van a koronavírus, az ellen ugye még nincs oltás, úgyhogy ez talán egy megelőzés azzal szemben."

Két fajta influenza elleni védőoltás áll az orvosok rendelkezésre: 1,3 millió adag a magyar gyártású, három komponensű, míg 100 ezer pedig a Sanofi négy komponensű termékéből. Az operatív törzs hangsúlyozza: mindkét oltás teljesen megfelelő. "A három komponensű oltóanyagba két A vírus és B vírus törzs kerül be minden évben, a négy komponensű oltóanyagban pedig plusz egy vírustörzs szerepel összetételben. Mind a három, mind a négy komponensű oltóanyag hatékony és biztonságos az influenza fertőzésnek a megelőzésére" - mondta el egy korábbi tájékoztatón Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Egy másik háziorvosi rendelőben hőmérséklet mérés előzi meg az oltás beadását. Mészáros Tamásné a férjével együtt érkezett a rendelőbe. Így látja: "Mindenféleképpen beadatjuk magunknak az oltást. Minden évben beadattuk eddig is. Hát, ha valamire jó, meg meg tudjuk előzni egy kicsit ezt a komolyabb vírust, vagy a szövődményeket, mindenféleképpen hasznos dolog az oltás."

A szakemberek hangsúlyozzák: ha a  korona- és az influenzavírus egyszerre támadja meg a szervezetet, felerősödhet a hatásuk, és megnő a halálozás veszélye. Éppen ezért a koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt. Darabont Ferenc háziorvos is az oltás szükségességét hangsúlyozza: "Azt mondhatom, hogy a jelen helyzetben fontosabb és aktuálisabb, mint valaha, ugyanis az úgynevezett hagyományos influenza tünetei könnyen összekeverhetők a koronavírus fertőzés tüneteivel. Illetve el kell kerülnünk azt a helyzetet, hogy valakit egyszerre mind a két fajta vírus megtámadjon."

Magyarországon egyelőre elegendő vakcina áll rendelkezésre azok számára, akik be akarják oltatni magukat - írta meg kormány.hu. Tavaly nagyon sok fel nem használt oltóanyagot kellett megsemmisíteni, ám úgy tűnik, az idén ez nem így lesz - annak ellenére, hogy a rendelők előtt egyelőre nem állnak tömegek az oltásra várva.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2022. már. 18. péntek 19:47 | Magyarország
11%-kal többen fordultak orvoshoz, mint az elmúlt héten.
| 2021. nov. 5. péntek 17:12 | Keszthely
A koronavírus mellett sokan panaszkodnak influenzaszerű tünetekre is, bár járvány még nincs.
| 2020. dec. 8. kedd 19:02 | Keszthely
Még nincs influenza szezon. Időben védekezzünk a betegség ellen!
| 2020. feb. 28. péntek 17:18 | Keszthely
Az influenzaszerű megbetegedések miatt több osztályon is látogatási tilalom lépett életbe.
| 2020. feb. 14. péntek 21:01 | Zala megye
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.