+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén várhatóan több influenza oltóanyagra lesz szükség
2020. október 29. csütörtök 12:28 - Balatonszentgyörgy-Balatonberény
Idén várhatóan több influenza oltóanyagra lesz szükség
A háziorvosi rendelőkben zajlik az influenza elleni oltások beadása. Mivel ennek a betegségnek a tünetei nagyban hasonlítanak a koronavíruséra, az egészségügyi szakemberek kiemelten javasolják idén a védekezést. Így nagyobb valószínűséggel kizárható az egyik vagy másik fertőzés és a veszély is kisebb. A kormány minden magyar állampolgár számára biztosítja az oltóanyag ingyenes beadását.

Influenza oltás zajlik az egyik háziorvosi rendelőben. A koronavírus elleni intézkedések miatt csak bizonyos feltételekkel lehetett bemenni a rendelőbe. Ezeknek a helyi szabályoknak a kialakítása egyébként a háziorvosok feladata. Itt egyenként mehettek a betegek már a váróba is, az oltás zárt ajtók mögött zajlott. Pék Csilla is beoltatta magát. Így véli: "Igazából évek óta beoltatom magam, krónikus beteg vagyok. Igazából nem is fáj az oltás, hamar túl vagyunk rajta, mindenkinek csak ajánlani tudom. Most, hogy van a koronavírus, az ellen ugye még nincs oltás, úgyhogy ez talán egy megelőzés azzal szemben."

Két fajta influenza elleni védőoltás áll az orvosok rendelkezésre: 1,3 millió adag a magyar gyártású, három komponensű, míg 100 ezer pedig a Sanofi négy komponensű termékéből. Az operatív törzs hangsúlyozza: mindkét oltás teljesen megfelelő. "A három komponensű oltóanyagba két A vírus és B vírus törzs kerül be minden évben, a négy komponensű oltóanyagban pedig plusz egy vírustörzs szerepel összetételben. Mind a három, mind a négy komponensű oltóanyag hatékony és biztonságos az influenza fertőzésnek a megelőzésére" - mondta el egy korábbi tájékoztatón Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Egy másik háziorvosi rendelőben hőmérséklet mérés előzi meg az oltás beadását. Mészáros Tamásné a férjével együtt érkezett a rendelőbe. Így látja: "Mindenféleképpen beadatjuk magunknak az oltást. Minden évben beadattuk eddig is. Hát, ha valamire jó, meg meg tudjuk előzni egy kicsit ezt a komolyabb vírust, vagy a szövődményeket, mindenféleképpen hasznos dolog az oltás."

A szakemberek hangsúlyozzák: ha a  korona- és az influenzavírus egyszerre támadja meg a szervezetet, felerősödhet a hatásuk, és megnő a halálozás veszélye. Éppen ezért a koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt. Darabont Ferenc háziorvos is az oltás szükségességét hangsúlyozza: "Azt mondhatom, hogy a jelen helyzetben fontosabb és aktuálisabb, mint valaha, ugyanis az úgynevezett hagyományos influenza tünetei könnyen összekeverhetők a koronavírus fertőzés tüneteivel. Illetve el kell kerülnünk azt a helyzetet, hogy valakit egyszerre mind a két fajta vírus megtámadjon."

Magyarországon egyelőre elegendő vakcina áll rendelkezésre azok számára, akik be akarják oltatni magukat - írta meg kormány.hu. Tavaly nagyon sok fel nem használt oltóanyagot kellett megsemmisíteni, ám úgy tűnik, az idén ez nem így lesz - annak ellenére, hogy a rendelők előtt egyelőre nem állnak tömegek az oltásra várva.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus