+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén várhatóan több influenza oltóanyagra lesz szükség
2020. október 29. csütörtök 12:28 - Balatonszentgyörgy-Balatonberény
Idén várhatóan több influenza oltóanyagra lesz szükség
A háziorvosi rendelőkben zajlik az influenza elleni oltások beadása. Mivel ennek a betegségnek a tünetei nagyban hasonlítanak a koronavíruséra, az egészségügyi szakemberek kiemelten javasolják idén a védekezést. Így nagyobb valószínűséggel kizárható az egyik vagy másik fertőzés és a veszély is kisebb. A kormány minden magyar állampolgár számára biztosítja az oltóanyag ingyenes beadását.

Influenza oltás zajlik az egyik háziorvosi rendelőben. A koronavírus elleni intézkedések miatt csak bizonyos feltételekkel lehetett bemenni a rendelőbe. Ezeknek a helyi szabályoknak a kialakítása egyébként a háziorvosok feladata. Itt egyenként mehettek a betegek már a váróba is, az oltás zárt ajtók mögött zajlott. Pék Csilla is beoltatta magát. Így véli: "Igazából évek óta beoltatom magam, krónikus beteg vagyok. Igazából nem is fáj az oltás, hamar túl vagyunk rajta, mindenkinek csak ajánlani tudom. Most, hogy van a koronavírus, az ellen ugye még nincs oltás, úgyhogy ez talán egy megelőzés azzal szemben."

Két fajta influenza elleni védőoltás áll az orvosok rendelkezésre: 1,3 millió adag a magyar gyártású, három komponensű, míg 100 ezer pedig a Sanofi négy komponensű termékéből. Az operatív törzs hangsúlyozza: mindkét oltás teljesen megfelelő. "A három komponensű oltóanyagba két A vírus és B vírus törzs kerül be minden évben, a négy komponensű oltóanyagban pedig plusz egy vírustörzs szerepel összetételben. Mind a három, mind a négy komponensű oltóanyag hatékony és biztonságos az influenza fertőzésnek a megelőzésére" - mondta el egy korábbi tájékoztatón Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Egy másik háziorvosi rendelőben hőmérséklet mérés előzi meg az oltás beadását. Mészáros Tamásné a férjével együtt érkezett a rendelőbe. Így látja: "Mindenféleképpen beadatjuk magunknak az oltást. Minden évben beadattuk eddig is. Hát, ha valamire jó, meg meg tudjuk előzni egy kicsit ezt a komolyabb vírust, vagy a szövődményeket, mindenféleképpen hasznos dolog az oltás."

A szakemberek hangsúlyozzák: ha a  korona- és az influenzavírus egyszerre támadja meg a szervezetet, felerősödhet a hatásuk, és megnő a halálozás veszélye. Éppen ezért a koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt. Darabont Ferenc háziorvos is az oltás szükségességét hangsúlyozza: "Azt mondhatom, hogy a jelen helyzetben fontosabb és aktuálisabb, mint valaha, ugyanis az úgynevezett hagyományos influenza tünetei könnyen összekeverhetők a koronavírus fertőzés tüneteivel. Illetve el kell kerülnünk azt a helyzetet, hogy valakit egyszerre mind a két fajta vírus megtámadjon."

Magyarországon egyelőre elegendő vakcina áll rendelkezésre azok számára, akik be akarják oltatni magukat - írta meg kormány.hu. Tavaly nagyon sok fel nem használt oltóanyagot kellett megsemmisíteni, ám úgy tűnik, az idén ez nem így lesz - annak ellenére, hogy a rendelők előtt egyelőre nem állnak tömegek az oltásra várva.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus