+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A karate jellemet fejleszt, de a versenyek is fontosak
2020. október 27. kedd 15:31 - Keszthely
A karate jellemet fejleszt, de a versenyek is fontosak
80 versenyző mérettette meg magát az Ippon Shobu Országos Karateverseny Keszthely Kupáján. Az indulóknak formagyakorlatokban és páros küzdelmekben kellett összemérniük a tudásukat a tatamin. A szakemberek azt mondják, a karaténak alapvetően nem célja a versenyzés, ezek a helyzetek azonban rendkívül sokat tudnak tanítani a résztvevőknek.

Csapatban és egyéniben is tatamira álltak a versenyzők a Csány-Szendrey iskola tornacsarnokában. Az országos megmérettetés keszthelyi kupáját 5. alkalommal szervezték meg a városban. A hagyományok szerint a verseny nemzetközi, a járvány miatt azonban a külföldi csapatok nem tudtak részt venni a mérkőzésen és a hazai klubok közül is kevesebben mérettették meg magukat. A tatamin a fiatalok és a felnőttek is bemutatkoztak, összesen 11 klub 80 versenyzője mérte össze a tudását.

„Örülünk annak, hogy ezt a versenyt megrendezték, mert ugye ebben az évben sajnos minden versenyt lemondtak. Ez az egyetlen idáig, ami megrendezésre került, úgyhogy nagy örömmel vettük és ezért is jöttünk, hogy meg tudjuk mérettetni magunkat mi is. Illetve, hogy tudjuk gyakorolni a versenyzést, mert azért az fontos nekünk, hogy folyamatosan versenyben legyünk.” - mondta Kovács Ferenc, az Asahi Sport Egyesület versenyzője.

Az Ippon Shobu karateversenyen formagyakorlatokban és páros küzdelemben is összemérhették tudásukat a versenyzők. A kata során előre megkoreografált gyakorlatokat kellett bemutatni, itt a versenybírók a precizitást, a dinamikát és a technikát is pontozták. A kümite esetében egy pontig, azaz ipponig ment a küzdelem a tatamin. Cziráky Zoltán vezető bíró elmondta, a karaténak alapvetően nem célja a versenyzés, sokkal inkább a jellemformálás.

„Annak idején, amikor Funakosi mester ezt az egész rendszert kitalálta és karaténak nevezte el, ő határozottan tiltotta a versenyzést. Ennek ellenére azért lényeges, mert olyan tapasztalatokat tudnak szerezni a gyerekek, amelyet egyébként a dojoban, az edzőteremben folytatott munka során nem élnek meg. Tehát egész más a stresszhelyzet, tétje van a dolognak, és tudnak olyat tanulni, amit lehet gyakorolni 40 éven keresztül. Ha nem kerül ilyen szituációba, akkor nem fogja megtapasztalni.” - tájékoztatott Cziráky Zoltán a Magyar Karate Szakszövetség 7. danja.

A viadalon a versenyszámok után eredményt is hirdettek, a győzteseket oklevéllel és éremmel jutalmazták. A kupának azonban nem csak a küzdelem volt a célja. Fontos szempont az is, hogy ilyen alkalmakkor a különböző egyesületek tagjai találkozni tudnak egymással és lehetőség van a tapasztalatcserére.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár