+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Deák Ferencre emlékeztek
2020. október 16. péntek 16:08 - Keszthely
Deák Ferencre emlékeztek
Az 1803. október 17-én született politikusról, Deák Ferencről emlékeztek meg pénteken délelőtt a Premontrei Iskolában. A haza bölcse ugyanis ebben az épületben is tanult az 1811-12-es tanévben. Az oktatási intézményben már hagyomány, hogy megemlékeznek a politikusról. Az eseménnyel a helyi kulturális élethez szeretnének hozzájárulni.

Deák Ferenc életét és munkásságát méltatták műsorukban a premontreis diákok és pedagógusok. Elhangzott, Deák Ferenc a magyar politika egyik legtiszteletreméltóbb alakja. Ő volt az, aki megtalálta azt az arany középutat a politikában, melyet egy hazafinak követnie kellene. Zala megye egyik leghíresebb szülötte a mai napig nagy hatással van a diákokra is.

„Szerintem nagyon fontos ez a nap, mert Deák Ferenc sok dolgot tett az iskolánkért. És szerintem fontos, hogy az én korosztályom tudja, hogy Magyarország nagyjai mit hoztak végbe.” - véleményezte Mándi Izabella tanuló.

A haza bölcsére minden évben megemlékeznek az iskolában születésnapja környékén. Deák Ferenc ugyanis tanulmányait a premontrei gimnáziumban kezdte meg. Balogh István pedagógus úgy fogalmazott, a helyi kulturális élethez is hozzá szeretnének járulni ezzel a megemlékezéssel.

„Az első reformkori országgyűlésen többek közt az itt tanultakat is kamatoztatva a nemzet modernizálásában részt vett. Ezért éreztük azt feladatunknak, hogy miután a rend átvette az iskola üzemeltetését, fenntartását, arra gondoltunk, hogy ebből hagyományt kellett csinálni, mert városunk nagy szülöttei mellett, akár itt a téren látható Festetics György mellett Deák Ferencre is büszkék lehetünk.”

A város nevében helyezte el koszorúját Nemes Klára és Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselők az épület falán található emléktáblánál. Az iskola képviseletében Balogh Csaba igazgató hajtott fejet a haza bölcsének emléke előtt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus