+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Deák Ferencre emlékeztek
2020. október 16. péntek 16:08 - Keszthely
Deák Ferencre emlékeztek
Az 1803. október 17-én született politikusról, Deák Ferencről emlékeztek meg pénteken délelőtt a Premontrei Iskolában. A haza bölcse ugyanis ebben az épületben is tanult az 1811-12-es tanévben. Az oktatási intézményben már hagyomány, hogy megemlékeznek a politikusról. Az eseménnyel a helyi kulturális élethez szeretnének hozzájárulni.

Deák Ferenc életét és munkásságát méltatták műsorukban a premontreis diákok és pedagógusok. Elhangzott, Deák Ferenc a magyar politika egyik legtiszteletreméltóbb alakja. Ő volt az, aki megtalálta azt az arany középutat a politikában, melyet egy hazafinak követnie kellene. Zala megye egyik leghíresebb szülötte a mai napig nagy hatással van a diákokra is.

„Szerintem nagyon fontos ez a nap, mert Deák Ferenc sok dolgot tett az iskolánkért. És szerintem fontos, hogy az én korosztályom tudja, hogy Magyarország nagyjai mit hoztak végbe.” - véleményezte Mándi Izabella tanuló.

A haza bölcsére minden évben megemlékeznek az iskolában születésnapja környékén. Deák Ferenc ugyanis tanulmányait a premontrei gimnáziumban kezdte meg. Balogh István pedagógus úgy fogalmazott, a helyi kulturális élethez is hozzá szeretnének járulni ezzel a megemlékezéssel.

„Az első reformkori országgyűlésen többek közt az itt tanultakat is kamatoztatva a nemzet modernizálásában részt vett. Ezért éreztük azt feladatunknak, hogy miután a rend átvette az iskola üzemeltetését, fenntartását, arra gondoltunk, hogy ebből hagyományt kellett csinálni, mert városunk nagy szülöttei mellett, akár itt a téren látható Festetics György mellett Deák Ferencre is büszkék lehetünk.”

A város nevében helyezte el koszorúját Nemes Klára és Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselők az épület falán található emléktáblánál. Az iskola képviseletében Balogh Csaba igazgató hajtott fejet a haza bölcsének emléke előtt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár