+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Méltó helyre kerülhet az '56-os emlékmű
2020. október 15. csütörtök 17:07 - Keszthely
Méltó helyre kerülhet az '56-os emlékmű
Jövőre már új, méltó helyet kaphat a keszthelyi ’56-os szobor. A fehér ember alakját mintázó alkotás a Fő tér rekonstrukció miatt került a várkertbe, mely az alkotó és több keszthelyi szerint is méltatlan hely az emlékműnek. A keszthelyi képviselő-testület arról döntött, hogy szakértők vizsgálják meg az új helyszínt, hogy jövőre már ott emlékezhessen meg a város forradalom és szabadságharcról.

2006. október 23-án, az ’56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 50. évfordulóján leplezték le a keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotást. A szoborállítás kezdeményezője volt Bölcskei István, Hinterauer László, dr. Kiss Tamás és dr. Máté László. A Keszthelyi '56-os Emlékműért Alapítvány kezdeményezését a város karolta fel és támogatta. A szobrot a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom szomszédságában helyezték el. A Fő tér 2012-ben befejeződött rekonstrukciója miatt a szobrot a várkertbe tették át. A városvezetés felé többen jelezték, hogy ez az eldugott, játszótér melletti hely nem méltó az alkotáshoz.

Kérdésünkre Keszthely polgármestere elmondta, hogy több keszthelyitől és ’56-os forradalmártól is érkezett kérés a szobor áthelyezésével kapcsolatban. Nagy Bálint kifejtette, mintegy négy éve aláírásgyűjtés is indult az ügy érdekében. Az eredeti tervek szerint már az idei ünnepségre szerették volna megvalósítani az áthelyezést, de ezt a járvány felülírta. Szeptemberi ülésén a keszthelyi képviselő testület arról döntött, hogy forrást biztosít az előkészületekre.

„Nagyjából 350 ezer forintos költsége lesz a tervezéseknek, az előkészítésnek. A mostani terveink – amiket természetesen a keszthelyi emberekkel is véleményeztetjük – az az, hogy a Fő térre, egy kis tér rész kialakításával fogjuk tudni majd áthelyezni ezt a szobrot. Bízom benne, hogy a jövő évi, 2021-es megemlékezést már ez előtt fogjuk tudni tartani” - nyilatkozta a polgármester. 

Február második felében tartottak helyszíni bejárást a szakemberekkel és vizsgálták azt, hova lehetne elhelyezni a szobrot.  A tervek véglegesítése után fogják társadalmasítani a szoboráthelyezés kérdését.

„Igaz, hogy az én belegyezésemmel történt annak idején az áthelyezés, de tulajdonképpen elég méltatlanná vált ez a hely.” A szobor alkotója örül a kezdeményezésnek. Orr Lajos televíziónknak elmondta, ő is részt vett az új helyszínt vizsgáló bejáráson. A művész szerint olyan helyet kell találni, ahol a szobornak egy intimebb, saját tere van, mely nem zavarja a többi alkotást. A művész véleménye szerint nehéz dolga lesz a szakembereknek: „Legalább 180 fokban körüljárható kellene, hogy legyen, hogy mindegyik oldalról látszódjon a tördeltség, de egy kiemelt, ennél a jelenleginél sokkal kiemeltebbnek kellene lenni annak az úgynevezett igazság pontjának, ahonnan helyre kerül az árnyék, a szobor rákerül a posztamensre, legalábbis vizuálisan.”   

Televíziónk úgy tudja, hogy a szakemberek elsődleges álláspontja az, hogy a szobor legidelásabb helye a kockafa-ligetnél lenne. Az még kérdés, hogy bizonyos fák áthelyezésével, vagy azok szomszédságában kaphatná meg új helyét a keszthelyi fehér embert mintázó szobor.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Nem értik a méhészek, hogy hová tűnnek el a méhek télen.
 
Új alapokra helyezik az oktatást Reziben.
 
Elindult az iskola bővítése, idén pedig megújul az egészségház és kivágják a beteg tujákat is.
 
A két elkövetőt a keszthelyi rendőrök elfogták.
 
A gyenesdiási iskola felújítása miatt ideiglenesen három helyszínen helyezték el a diákokat.
 
Vince napjához kapcsolódva, ötödik alkalommal várták az érdeklődőket a várvölgyi borosgazdák.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár