+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ismét remekeltek a Vajda Gimnázium tanulói
2020. október 16. péntek 19:06 - Keszthely
Ismét remekeltek a Vajda Gimnázium tanulói
A Matematikai Tehetségekért Alapítvány 2019/2020 - es tanévben is megrendezte Magyarországon a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyt. Ezen a versenyen mindenki részt vehet aki szeret gondolkodni, mert a könnyebb és nehezebb feladatok együtt mindenki számára sikerélményt biztosítanak. A Vajda János Gimnázium két tanulója egy 4. és egy 13. helyezést ért el.

A vírus helyzet miatt számos tanulmányi verseny nemzetközi és országos döntője nem került megrendezésre, vagy őszi időpontban mérhették össze tudásukat. Így volt ez a Kenguru matematika versennyel is- mondják a Vajda János Gimnázium 12. osztályos tanulói. Mácsai Dániel 3 éve kezdett el foglakozni komolyabban a matematikával.  Az  ELTE matematika szakára szeretne jelentkezni. Több tanulmányi versenyen ért el szép eredményt természettudományi tantárgyakból. A Kenguru Matematikaversenyről 4. helyezést hozott el. A szabadideje jelentős részét a matematika tölti ki.

"Szoktam járni Budapestre a Fazekas Mihály Gimnáziumba ilyen olimpiai felkészítő szakkörre ahol az egész országból 20-30 vagy talán 40 diák is összegyűlik. Ezek idén sajnos nincsenek megrendezve a járványhelyzet miatt csak online viszont ezek tavaly nagyon jók voltak mert érdekes feladatokról tudtunk beszélgetni, egymásnak megoldásokat mutatni és ez is fejlesztő volt."- mondta el Mácsai Dániel.

A  Kenguru Matematikaversenyen a  középiskolás diákok iskolatípustól függetlenül évfolyamonként azonos feladatsorokat írnak, értékelésük iskolatípusonként, évfolyamonként külön történik. Dani osztálytársa Asperján Levente is remekelt, bár a jövőjét nem a matematika világában képzeli el, 13. helyezést ért el.

"Ezek a feladatok elsősorban inkább  a logikára épülnek. Természetesen kell hozzá egy alapvető tudás is, de szerintem ez az a fajta verseny amin a logika van előtérbe helyezve. Úgy épülnek fel a feladatok, hogy minél későbbi a feladat-tehát az első 10 a legkönnyebb, a második 10 egy kicsit nehezebb és az utolsó 10, az a legnehezebb. Igazából az első 20-t én nem találtam annyira nehéznek, az utolsó 10 viszont az volt."- tájékoztatott Asperján Levente.

A fiúk felkészítő tanára  szerint kiemelkedő tehetségek versenyeztek a gimnázium színeiben.

"Nagy büszkeség és nagy öröm ilyen diákokkal foglalkozni. Szoktam gyerekeket felkészíteni versenyekre. Igazándiból a Daniékat erre a versenyre nem lehetett felkészíteni mert ez egy tavalyi verseny ami a vírus helyzet vagy járvány helyzet miatt elcsúszott most őszre. Igazándiból ez 11.-ben elért eredménynek számít, közben most érték el, így most igazán erre a versenyre nem tudtunk felkészülni. Szoktunk tesztfeladatokat megcsinálni hogy készülünk rá, de ez a Kenguru Nemzetközi Matematikaverseny ez egy gyors verseny 25  feladat, 75 perc. Tehát akkor végig lehet gondolni, hogy mennyi perc jut egy –egy feladatra."- mondta Rónaky Attila.

A verseny elsődleges célja, a matematika népszerűsítése. A versenyt  89 országban azonos időpontban rendezték.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár