+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ismét remekeltek a Vajda Gimnázium tanulói
2020. október 16. péntek 19:06 - Keszthely
Ismét remekeltek a Vajda Gimnázium tanulói
A Matematikai Tehetségekért Alapítvány 2019/2020 - es tanévben is megrendezte Magyarországon a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyt. Ezen a versenyen mindenki részt vehet aki szeret gondolkodni, mert a könnyebb és nehezebb feladatok együtt mindenki számára sikerélményt biztosítanak. A Vajda János Gimnázium két tanulója egy 4. és egy 13. helyezést ért el.

A vírus helyzet miatt számos tanulmányi verseny nemzetközi és országos döntője nem került megrendezésre, vagy őszi időpontban mérhették össze tudásukat. Így volt ez a Kenguru matematika versennyel is- mondják a Vajda János Gimnázium 12. osztályos tanulói. Mácsai Dániel 3 éve kezdett el foglakozni komolyabban a matematikával.  Az  ELTE matematika szakára szeretne jelentkezni. Több tanulmányi versenyen ért el szép eredményt természettudományi tantárgyakból. A Kenguru Matematikaversenyről 4. helyezést hozott el. A szabadideje jelentős részét a matematika tölti ki.

"Szoktam járni Budapestre a Fazekas Mihály Gimnáziumba ilyen olimpiai felkészítő szakkörre ahol az egész országból 20-30 vagy talán 40 diák is összegyűlik. Ezek idén sajnos nincsenek megrendezve a járványhelyzet miatt csak online viszont ezek tavaly nagyon jók voltak mert érdekes feladatokról tudtunk beszélgetni, egymásnak megoldásokat mutatni és ez is fejlesztő volt."- mondta el Mácsai Dániel.

A  Kenguru Matematikaversenyen a  középiskolás diákok iskolatípustól függetlenül évfolyamonként azonos feladatsorokat írnak, értékelésük iskolatípusonként, évfolyamonként külön történik. Dani osztálytársa Asperján Levente is remekelt, bár a jövőjét nem a matematika világában képzeli el, 13. helyezést ért el.

"Ezek a feladatok elsősorban inkább  a logikára épülnek. Természetesen kell hozzá egy alapvető tudás is, de szerintem ez az a fajta verseny amin a logika van előtérbe helyezve. Úgy épülnek fel a feladatok, hogy minél későbbi a feladat-tehát az első 10 a legkönnyebb, a második 10 egy kicsit nehezebb és az utolsó 10, az a legnehezebb. Igazából az első 20-t én nem találtam annyira nehéznek, az utolsó 10 viszont az volt."- tájékoztatott Asperján Levente.

A fiúk felkészítő tanára  szerint kiemelkedő tehetségek versenyeztek a gimnázium színeiben.

"Nagy büszkeség és nagy öröm ilyen diákokkal foglalkozni. Szoktam gyerekeket felkészíteni versenyekre. Igazándiból a Daniékat erre a versenyre nem lehetett felkészíteni mert ez egy tavalyi verseny ami a vírus helyzet vagy járvány helyzet miatt elcsúszott most őszre. Igazándiból ez 11.-ben elért eredménynek számít, közben most érték el, így most igazán erre a versenyre nem tudtunk felkészülni. Szoktunk tesztfeladatokat megcsinálni hogy készülünk rá, de ez a Kenguru Nemzetközi Matematikaverseny ez egy gyors verseny 25  feladat, 75 perc. Tehát akkor végig lehet gondolni, hogy mennyi perc jut egy –egy feladatra."- mondta Rónaky Attila.

A verseny elsődleges célja, a matematika népszerűsítése. A versenyt  89 országban azonos időpontban rendezték.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár