+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szüreteltek a várvölgyiek
2020. szeptember 29. kedd 14:26 - Várvölgy
Szüreteltek a várvölgyiek
Évek óta a helyi kistraktorosok jelentik a várvölgyi szüreti felvonulás színfoltját. A programot öt évvel ezelőtt élesztették újra a településen, a menetben fiatalok és idősek egyaránt szívesen részt vesznek. Az idei évben a változékony időjárás miatt elmaradtak az állomásokon a programok, ezeket a Művelődési Ház udvarán pótolták.

A kisbíró kikiáltójával kezdődött a várvölgyi szüreti felvonulás. A menet a Szent Domonkos étteremtől indult, és szekerekkel, kistraktorokkal vonult végig a falun. A szőlőfürtöt egy fiatal pár vitte a menet elején, őket követték a szüretelők. A menetben fiatalok és idősek egyaránt képviseltették magukat, a többségük helyi lakos, de több településről is érkeztek résztvevők.  

„Én vendég vagyok, az egyik barátomnak a telkénél van összegyűlés és gyakorlatilag a várvölgyi napokra jöttünk le. Igazából ennyi, szórakozás, mulatság, ennyi.” - mondta egy résztvevő, Pogrányi Bence.

A tervek szerint a szüreti felvonulás állomásain szerették volna megtartani a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradt rendezvényeket. A változékony időjárás azonban keresztülhúzta a számításokat, így a programokat a Művelődési Ház udvarán rendezték meg.

A menet azonban több helyen megállt, a település lakóit zenével és tánccal is szórakoztatták. A résztvevők azt mondták, nagy öröm, hogy az elmúlt években felelevenítették ezt a hagyományt és újra vannak szüreti programok Várvölgyön.   

„Régen is volt, aztán egy időre elmaradt. Olyanok voltak a polgármesterek, hogy nem tartották meg. Most a Balázs, amióta van, azóta van folyamatosan. Előtte elmaradt nagyon sok.” - tájékoztatott egy másik résztvevő, Kiss Ferenc.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak a rendezvény során, az állomásokon lufiból hajtogatott figuráknak örülhettek a fiatalok. A menet útvonalán sokan integettek a szüretelőknek, akik szívesen megvendégelték a bászmészkodókat egy pohár borral és egy kis pogácsával. Az szüreti felvonulás egyik színfoltját a helyi kistraktorosok adják, akik erre az alkalomra fel is díszítik a járműveket.

„A szüreti felvonulást öt éve élesztettük újra. Azelőtt folyamatos volt, aztán volt egy pár év kimaradás. Egy igazi olyan esemény, ami megmozgat kicsit, nagyot, mindenkit. Egy igazi víg délután és este az egész falu számára.” - emelte ki Barcza Balázs, Várvölgy polgármestere.

A közel másfél órás felvonulás során a menet az egész falut bejárta. Ezt követően a Művelődési Ház udvarára vezetett az útjuk, ahol egészen estig folytatódott a programok sora.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Már az adventi ünnepekre készülnek a GESZ munkatársai.
 
Szó esett az adórendelet módosításárólés a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programról is.
 
A szakemberek elmondták, kisebb a ki nem helyezhető hulladékok köre és a lom mennyisége is csökkent.
 
A csütörtöki eseményt a koronavírus-járvány miatti biztonsági előírások mellett szervezték meg.
 
Útlezárásra is kell számítani halottak napján.
 
Helyi adókról, helységbérleti kedvezményekről is határoztak a városatyák.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár