+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jó éve lesz a kukoricának, a napraforgó termése közepes
2020. szeptember 24. csütörtök 18:11 - Keszthely
Jó éve lesz a kukoricának, a napraforgó termése közepes
Mintegy 10 tonnás termésátlaggal számolnak a szakemberek idén a kukoricát illetően, a napraforgó azonban csak közepes termésátlagot mutat. A tavaszi fagyokat és az azt követő aszályt megsínylették a növények, a csapadékos nyár azonban kedvezett a kukoricának. A napraforgó betakarítása már javában zajlik, a kukoricát várhatóan októberben kezdik aratni a gazdálkodók.

Bizakodóak a szakemberek a kukorica várható termésátlagának tekintetében. Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem igazgatója azt mondja, nagyon szépek és tömöttek a kukoricacsövek, így arra számítanak, hogy jó termést, takaríthatnak be októberben. A szakember hozzátette, az idei év hektikus időjárása, a tavaszi fagyok és az azt követő aszály nem adtak okot a bizakodásra, a csapadékos nyár azonban kedvezett a növénynek.

„Nagyon-nagyon hideg volt a tavasz, fagyott, a fagyok után következett egy aszályos periódus. Mi a kukoricát közben elvetettük, a kukorica nagyon fázott. Rá egy 5-6 hétre, május végén, júniusban indult a monszun. Elindult a monszun és a kukorica onnantól akkor kapta a vizet, amikor szüksége volt rá. Ez úgy mutatkozik most a kukoricákban és a tenyészidőszak során, hogy a vegetatív részek, tehát a szármagasság alapvetően alacsonyabbak lettek egy átlagos évnél, viszont a reproduktív, tehát maga a csőképzés, a szemszám viszont azt mutatja, hogy egy kifejezetten jó évjáratra számíthatunk kukorica esetében.” - tájékoztatott a Georgikon Tanüzem igazgatója.

A csapadékos időjárás miatt későbbre tolódott a betakarítás, így a korai kukoricákat is legkorábban 2-3 hét múlva aratják. A betakarított termény nagy részét exportálják, nagyjából az országos mennyiség 30%-át használják fel itthon. Ennek többsége takarmánynövény, kisebb részben pedig étkezési célokat szolgál. A másik nagyon jelentős növény a napraforgó, ennek a betakarítása jelenleg is zajlik. Ez a növény jobban megsínylette az aszályos periódust, így itt közepes termésátlaggal számolnak a gazdák.

„A mai napig 4125 hektár napraforgót, és mintegy 175 hektár szóját takarítottak be a gazdálkodók. A napraforgóból az összes betakarítandó területnek több mint a fele, a szóját viszont éppen csak elkezdték. A nagykanizsai és zalaszentgróti járásban van 1-2 nagyon korai érésű fajta, amit elkezdtek aratni. Úgy látjuk, hogy az aszályos időjárás ellenére mindkét növényből 2,9 tonna körüli átlagtermésre lehet számítani.” - emelte ki Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A szakemberek elmondták, a napraforgónak nagyon hiányzott a csapadék tavasszal, emiatt csökkennek a termésátlagot. Ugyanakkor hozzátették, ez az olaj árát nagy valószínűséggel nem befolyásolja.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus