+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elnyerte az állami elismerésre való befogadását az Apáti mézes szőlőfajta
2020. szeptember 24. csütörtök 17:33 - Zalaapáti
Elnyerte az állami elismerésre való befogadását az Apáti mézes szőlőfajta
Kiváló termésre számítanak a szőlősgazdák az idei évben. A változékony időjárás nem viselte meg a szőlőt, az elmúlt időszak minimális csapadékmennyisége pedig kedvezett az érésnek és a szüretnek is. Az elmúlt hetekben Kocsis László zalaapáti szőlészete került a fókuszba, az egyik csemegeszőlő nemesítés, az Apáti mézes ugyanis elnyerte az állami elismerésre való befogadást.

Már javában zajlik a szüret a zalai szőlőültetvényeken. A gazdák többségében már leszedték a chardonnayt-t, az őszi időszakban azonban folyamatosan dolgoznak a termés betakarításán. Ezen a zalaapáti birtokon számos szőlőfajtát termelnek, ezekből nem csak saját bor készül, nagyon sok gazda vásárolja fel a termést. Az ültetvényen megtalálható a csemegeszőlő is, ezt a környékbeli kiskereskedőknek adják el, majd ők értékesítik tovább. A szőlősgazdák azt mondják, jó termésre számítanak az idén.    

„Az időjárási szélsőségek elsősorban tavasszal mutatkoztak meg, illetve a nyáron a sok, hirtelen lezúduló csapadékban. Most a szüreti időre nagyon kedvező idő volt a szeptember folyamán, most a hétvégére ígérnek kisebb csapadékot. Az országban szerintem a szüretre nagyobbrészt a szőlőfajták esetében kiváló idő volt, és az érésre is. Ahol megfelelő szinten sikerült a növényvédelmet megoldani ezeknek a nyári, nagyobb csapadékok ellenére és minden munkát el tudtak végezni időre, ott szerintem kiváló termésre számíthatnak a szőlősgazdák, mi is erre számítunk itt a birtokon.” - mondta Kocsis László, szőlész-borász.

Kocsis László a Georgikon korábbi oktatója számos szőlőnemesítési programban vett részt az elmúlt évtizedekben. Több olyan szőlő is van a birtokán, amely a saját nemesítése, és hosszú évek munkájának köszönhetően államilag elismert fajtává vált. Az elmúlt hetekben egy újabb fajta, az Apáti mézes nyerte el az állami elismerésre való befogadását. A nemesített csemegeszőlő eredetének helyszíne és édes íze után lett elnevezve, nemesítője azt mondja, elismerése után a házikertek egyik kedvenc gyümölcse lehet.

„Kifejezetten házikerti csemegeszőlő fajta, és ézrt is gondoltam, hogy ezzel meg lehet örvendeztetni a lakosságot. Augusztus végén érik az első, a főhajtásokon hozott fürtje. Általában ilyen 6-7 grammos, gömbölyű, aranysárgára beérő bogyókkal rendelkezik. Ahogy a neve is ígéri, Egy mézes jellegű ízaroma anyagokat tartalmaz. Szőlőskertek királynéja a muskotály és egy Vitis amurensis hibrid, egy kelet-ázsiai szőlőfaj hibridjeként került előállításra, ezért a peronoszpórával szembeni ellenállósága nagyon jó.” - tette hozzá a szakember. 

Az Apáti mézes másod-, sőt harmadtermésre is képes, így kora nyártól késő őszig lehet fogyasztani. A szakember úgy véli, nem lesz egy világfajta ez a szőlő, de nagyon gyorsan a házikertek kedvencévé válhat. A szőlészetben több más fajta is elindult az állami elismerés felé vezető úton, ez azonban rendkívül hosszú folyamat, akár 15-17 évnyi munkára is szükség lehet a cél elérése érdekében.   

 

Regman Karola- Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár