+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nőtt a Hungarikum-pályázat keretösszege
2020. szeptember 23. szerda 14:02 - Rezi
Nőtt a Hungarikum-pályázat keretösszege
980 millió forint támogatást nyerhettek idén azok, akik részt vettek a Hungarikum-pályázatokon – mondta el Dr. Nagy István agrárminiszter Reziben. Hozzátette, az eredeti 230 milliós kerethez 800 millió forint többletforrást biztosított a kormány. Az eseményen V. Németh Zsolt kormánybiztos kiemelte, a magyar értékek megőrzése a gazdaság erősítésének is feltétele.

A Rizlingországként is emlegetett Reziben számtalan gazda ültetett különböző szőlőfajtákat. A hegyoldalban több sornyi gyümölcsöt látni. Azonban a településen nem csak a szőlőművelésnek van nagy hagyománya, hiszen rengeteg különböző termény is megtalálható itt. Ezeknek is köszönhető, hogy egy szőlő- és gyümölcsfeldolgozó bemutató tér létrehozására nyújtottak be pályázatot a Hungarikum-programban, melyet sikeresen el is nyertek. Ez az önkormányzat szőlőhegyi birtokán valósul meg.

„Minél szélesebb körben tudjuk aktivizálni a lakosságot annak érdekében, hogy a történelmi múltunkat ehhez a falusi múltunkat is próbáljuk megőrizni és közben a mindennapi életünket is ezzel segítsük. És olyan rég jól bevált hagyományos technológiákat mentsünk át a jövőbe, amelyek az egészséges életünket és egyben táplálkozásunkat is segítik.” - mondta el Cserép Gábor polgármester.

Az idei Hungarikum-pályázatok záróeseményét Reziben tartották a Pajtamúzeumban, mely ugyancsak ennek segítségével valósulhatott meg. V. Németh Zsolt a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott, úgy erősíthetjük meg a gazdaságot, ha felhívjuk a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket a magyar emberek hoztak létre.

„Itt nem csupán valamiféle regisztrációs tevékenységről van szó, értékek azonosításáról, gyűjtéséről, amit aztán üveglapok alá helyezünk és múzeumban tárolunk. hanem élő megélt hagyományról. Nem kell nekünk versenyre kelnünk a történészekkel, néprajzosokkal, persze kellenek némi ismeretek a településtörténetéből, de mi inkább a karaktert szeretnénk ezzel segíteni, megalkotni. A sajátosságokat felerősíteni, hogy minden település a saját maga arculatát azokból az értékekből teremtse meg, amelyek a mélyre nyúlnak vissza, de még élnek.”

Dr. Nagy István agrárminiszter arról tájékoztatott, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a Hungarikum-pályázatra. Ezt mutatja az is, hogy idén a nyitás utáni egy percben már egymilliárd forint támogatási igény érkezett be. A 425 pályázatból 360 nyertest tudtak hirdetni, mivel ebben az évben a kormány 800 millió forint többletforrást biztosított az eredeti 230 milliós keretösszeg mellé.

„Nem csak kulturális jelentősége van, hanem kifejezetten gazdasági jelentősége is van. Hiszen azáltal, hogy megmutatjuk az országnak-világnak, hogy milyen kincseink vannak, azáltal felkeltjük az érdeklődést is iránta. És ezért akár ide Rezibe is, eljönnek az emberek, mert kíváncsiak, hogy hogyan zajlik egy hagyományos szőlősajtolás, hogyan zajlik az itteni élet és meg lehet mutatni mindazt az embereknek. tehát az idegenforgalomban, a turizmusban óriási szerepe van és ezt mind gazdasági erővé lehet váltani.”

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az értékgyűjtésnek köszönhetően 75 hungarikumot, 175 kiemelkedő nemzeti értéket és több mint 10.000 nemzeti értéket tartanak nyilván. Hozzátette, a Hungarikum-pályázatra megítélt többletforrást a kormány a következő években is beépíti majd a központi költségvetésbe.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus