+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a Kis-Balaton Látogatóközpontot
2020. szeptember 22. kedd 16:57 - Kis-Balaton
Átadták a Kis-Balaton Látogatóközpontot
A természeti örökségünk átélhetővé teszi a nemzeti identitást – hangsúlyozta Semjén Zsolt a Kis-Balaton Látogatóközpont ünnepélyes átadóján. A közel 1,2 milliárd forintos pályázati támogatásból megvalósult beruházás mintegy 1300 négyzetméteren mutatja be a fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit. A látogatóközpont a térség turizmusa szempontjából is jelentős.

A tájba illeszkedő, zöldtetős, ugyanakkor modern, a mai kor igényeit kielégítő épület a Kis-Balaton olyan értékeit mutatja be, amely a vezetett túrák során nem tárul a látogató elé. A madárrezervátum színes világa, a méhészet rejtelmei és az erdő titkai is megelevenednek a kiállításban. A látogató megismerheti a madarak életformáját, képet kaphat a Kis-Balaton mai formájának kialakulásáról, de megelevenedik az egykori kócsagőr mindennapi élete is.

„A Kis-Balaton fokozottan védett terület, madárrezervátum. Nem tudunk mindenkit odakísérni, mi magunk sem tudunk odamenni egy kócsagtelepre, nem tudunk egy tojást megsimogatni, viszont egy ilyen látogatóközpont keretében megpróbáljuk beavatni a látogatókat a természet világába.” - tájékoztatott Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

A látogatóközpont ünnepélyes megnyitóján elhangzott, az emberiség egyik legfontosabb feladata, hogy megőrizze a világ természeti csodáit, ugyanakkor fontos az is, hogy a természeti értékek nyújtják a legszebb keretet az emberi alkotásokhoz. Dr. Nagy István elmondta, cél fenntartani a természet csodája és az emberi kéz munkája közti egyensúlyt. Az agrárminiszter hozzátette, fel kell fedeznünk hazánk csodáit, és meg kell őriznünk azokat a következő generáció számára.

„Egyre többször érezzük azt, hogy nem kell messze menni a világban, hanem, ha nagy csodát akarunk látni, akkor a legegyszerűbbet kell tennünk, szét kell néznünk itthon. Föl kell fedezni Magyarország csodáit, és olyanban lesz részünk, amiben sehol másutt nem. Más képet mutat reggel, délben és este, más képet mutat eső előtt és eső után, télen, nyáron, ősszel. Mindig új és új meglepetéseket tud számunkra hozni. Na, ez az, amit egyetlen egy más fölkapott nyaralóhely sem tud számunkra biztosítani.” - emelte ki az agrárminiszter.

Az átadón elhangzott, a Kis-Balaton nemzeti identitásunk szimbolikus helye, ugyanis egyesíti magában a természeti és kulturális örökségünket, hiszen Fekete István művein keresztül megelevenedik a berek világa. Semjén Zsolt elmondta, amellett, hogy, a természeti örökség átélhetővé teszi a nemzeti identitást óriási gazdasági szerepe is van. A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kifejtette, az ilyen beruházások nem csak a hazai, hanem a nemzetközi turizmusban is erősítik Magyarországot.

„Ez a látogatóközpont olyan turistákat hoz ide, akik egyébként talán nem jönnének. Itt eltöltenek néhány napot, étterembe mennek, szállodát vesznek igénybe, tehát megvan ennek is, az ökoturizmusnak is pontosan olyan gazdasági jelentősége, mint egyébként a hagyományos turizmusnak.” - emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes.

A látogatóközpont szerdán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A nemzeti park azt reméli, hogy az eddigi 5-6 ezer helyett évente akár 30 ezer látogatót is tudnak fogadni a Kis-Balatonnál. A beruházás óriási jelentőséggel bír a térség turizmusát illetően is, hiszen ez egy olyan hiánypótló kiállítás, amely az itt nyaralók számára is vonzó lehet.

„Ez egy olyan hely, ahová minden évben el lehet jönni. Tehát én biztos vagyok benne, hogy aki még nem fedezte fel, az is el fog jönni, de akik rendszeresen járnak ide, évente, a környékről el fognak jönni. Természetesen ez nem csak magunknak van, hanem a másik szempont az ökoturizmus. Nyilvánvaló, hogy arra számítunk, ahogy eddig is már ezt lehetett látni, hogy a környékünkről, Keszthelyről, Hévízről, Zalakarosról, a szállodákból idejönnek az emberek.” - mondta Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

A beruházás magában foglal olyan járműveket is, amelyekkel környezetbarát módon közelíthető meg a Diás-sziget. Így a jövőben elektromos golfautóval, kisbusszal vagy akár kajakkal, kenuval is látogatható lesz a Fekete István Emlékhely.

Regman Karola - Keszthelyi TV                                  

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus