+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ízes ételek készültek burgonyából
2020. szeptember 23. szerda 19:09 - Gyenesdiás
Ízes ételek készültek burgonyából
A szeptember 19-én rendezték meg Gyenesdiáson a hagyományos, immár IX. Burgonyanapot. Az egész napos programon burgonyás ételek főzőversenye, szórakoztató programok várták a látogatókat a termelői piacon.

Már a termelői piac bejárata is hirdette, hogy nem szokványos piaci napra várták a látogatókat szeptember 19-én. A 9. burgonyanap forgataga  mutatta, hogy az emberek kikapcsolódásra vágytak a jó időben és kíváncsiak voltak szakmai előadásokra és ismertetőkre is. Ami pedig elmaradhatatlan volt a jó magyar burgonyából készült ételek  főzése, kóstolása. Ebben az évben is hirdettek főzőversenyt, ahol nyolc csapat készített finomabbnál, finomabb burgonyás ételeket. Kovács János csapatával Somogyzsitváról érkezett a rendezvényre.

"Én nagyon szeretem mind a pörköltet, mind a disznóból, szarvasmarhából készült ételeket. A burgonya mint népi ételünk és a lecsó alap. Minden magyaros kajának az alapja én nagyon szeretem, nagyon kedvelem. Lassú tűzön, lassan mindent megcsinálni, úgy van az ételnek értéke. Nagyon odafigyelünk rá ahogy tudunk és akkor nagyon finom ételeket tudunk készíteni.- Otthon gyakran kerül burgonya az asztalra?- Igen, szinte napi szinten."-mondta Kovács János.

Az  magyaros ételek mellett több különlegességet is pontozott a zsűri. A szakmai zsűri értékelését követően került sor a főzőcsapatok díjazására. A díjátadón Gál Lajos polgármester elmondta, hogy a kora őszi program  a koronavírus járvány miatt az idén szerényebb körülmények között került megrendezésre.

"Természetesen igyekeztünk azért hangulatában is visszafogottabban rendezvényt szervezni. Nagyon örültünk, hogy a  helyi termék, az egészséges termék a piacon meg tudott jelenni. Nagyon örültünk, hogy azok az őstermelők, kistermelők ki tudtak jönni termékeikkel, talán azt lehet mondani, hogy ha ilyenkor zárásként az étkezési burgonyavásárra, akkor ez maga a vásár volt és a piaczárónk is egyben, hiszen innentől fogva már nagyon nem lesz nyitva a gyenesdiási piac."- mondta el a polgármester.

A jó kapcsolatoknak köszönhetően az idén is biztosítva volt a rendezvényhez a megfelelő mennyiségű burgonya.

"Ez mindenképpen egy örömünnep, hiszen abból az alapanyagból, a  burgonyafajtákból, amiket mi nemesítettünk, azokból a fajtákból készülnek az ételek ezen a fesztiválon, hiszen minden versenyző számára a Burgonyakutatási Központ adta –most ebben az évben két fajtát –a Balatoni rózsát és a Botondot. Abból készültek itt az ételek. S úgy látjuk, hogy akik ebből főztek azok is meg akik fogyasztották azok is elégedettek."- adott tájékoztatást Dr. Polgár Zsolt, a Szent István Egyetem Burgonyakutatási Központjának vezetője.

A Burgonyanapon díjazták a Gyenesdiási Kertbarátok Körének chilimustra elnevezésű versenyére nevezetteket is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus