Már a termelői piac bejárata is hirdette, hogy nem szokványos piaci napra várták a látogatókat szeptember 19-én. A 9. burgonyanap forgataga mutatta, hogy az emberek kikapcsolódásra vágytak a jó időben és kíváncsiak voltak szakmai előadásokra és ismertetőkre is. Ami pedig elmaradhatatlan volt a jó magyar burgonyából készült ételek főzése, kóstolása. Ebben az évben is hirdettek főzőversenyt, ahol nyolc csapat készített finomabbnál, finomabb burgonyás ételeket. Kovács János csapatával Somogyzsitváról érkezett a rendezvényre.
"Én nagyon szeretem mind a pörköltet, mind a disznóból, szarvasmarhából készült ételeket. A burgonya mint népi ételünk és a lecsó alap. Minden magyaros kajának az alapja én nagyon szeretem, nagyon kedvelem. Lassú tűzön, lassan mindent megcsinálni, úgy van az ételnek értéke. Nagyon odafigyelünk rá ahogy tudunk és akkor nagyon finom ételeket tudunk készíteni.- Otthon gyakran kerül burgonya az asztalra?- Igen, szinte napi szinten."-mondta Kovács János.
Az magyaros ételek mellett több különlegességet is pontozott a zsűri. A szakmai zsűri értékelését követően került sor a főzőcsapatok díjazására. A díjátadón Gál Lajos polgármester elmondta, hogy a kora őszi program a koronavírus járvány miatt az idén szerényebb körülmények között került megrendezésre.
"Természetesen igyekeztünk azért hangulatában is visszafogottabban rendezvényt szervezni. Nagyon örültünk, hogy a helyi termék, az egészséges termék a piacon meg tudott jelenni. Nagyon örültünk, hogy azok az őstermelők, kistermelők ki tudtak jönni termékeikkel, talán azt lehet mondani, hogy ha ilyenkor zárásként az étkezési burgonyavásárra, akkor ez maga a vásár volt és a piaczárónk is egyben, hiszen innentől fogva már nagyon nem lesz nyitva a gyenesdiási piac."- mondta el a polgármester.
A jó kapcsolatoknak köszönhetően az idén is biztosítva volt a rendezvényhez a megfelelő mennyiségű burgonya.
"Ez mindenképpen egy örömünnep, hiszen abból az alapanyagból, a burgonyafajtákból, amiket mi nemesítettünk, azokból a fajtákból készülnek az ételek ezen a fesztiválon, hiszen minden versenyző számára a Burgonyakutatási Központ adta –most ebben az évben két fajtát –a Balatoni rózsát és a Botondot. Abból készültek itt az ételek. S úgy látjuk, hogy akik ebből főztek azok is meg akik fogyasztották azok is elégedettek."- adott tájékoztatást Dr. Polgár Zsolt, a Szent István Egyetem Burgonyakutatási Központjának vezetője.
A Burgonyanapon díjazták a Gyenesdiási Kertbarátok Körének chilimustra elnevezésű versenyére nevezetteket is.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió