+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Konferenciát tartott a Balaton Akadémia
2020. szeptember 11. péntek 17:21 - Keszthely
Konferenciát tartott a Balaton Akadémia
Könyvbemutatóra és előadásokra várta tagjait a Balaton Akadémia Keszthelyen. Az eseménynek a Helikon Kastélymúzeum adott otthont. Az egyesület célja, hogy más szemszögből is bemutassa a magyar kulturális élet kiemelkedő alakjait. A konferencián 15 település 30 szakembere vett részt.

A Nagyot és Szépet valamint a Szorongató Tájékozatlanságunk Ellen című köteteket ismertették a Balaton Akadémia legutóbbi programján. A könyvekben a magyar kultúra meghatározó személyeit és munkásságukat is bemutatják az olvasóknak. Keserü Katalin művészettörténész Fülep Lajosról írt a könyvben. Az akadémikus ugyanis olyan szemléletet fogalmazott meg, melyre a mai napig is keresik a választ.  

„Az akadémiai székfoglalója A magyar művészettörténelem föladata címet viselte és ő ebben azt mondta, hogy a magyar művészettörténet nincs megírva, ami meg van írva, az a művészettörténet az egyetemes művészettörténet  Magyarországon való megléte. És ez egy olyan vitakérdés a magyarországi tudománytörténetben és a szellemi életben, ami máig lezáratlan.”

A programon a könyvbemutatók mellett előadásokat is hallhattak a vendégek. A jelenlévők nagyon hasznosnak és fontosnak vélik a Balaton Akadémiát és a hozzá hasonló egyesületeket. Ezek ugyanis gondolatébresztőként járulnak hozzá a kulturális élet alakulásához.

„Azért van hasznuk a társadalomban, mert ha kevesen, vagy többen összejönnek, eszmét cserélnek, az azért alakítja a közgondolkodást valamilyen mértékben. És hát ennél fontosabbat pillanatnyilag nem is lehet találni. Mert hiszen, ha arra gondolunk, hogy akár itt a járvánnyal kapcsolatban mennyi nagyon-nagyon ostoba szöveg hangzik el és az emberek kételkednek abban is hogy van vagy az emigrációval vagy a határon túli magyarok támogatásával egy sor olyan ügy van, aminek a köztudatba nincsen helye.” - mondta el Bíró Zoltán irodalomtörténész.

A konferencia a Jövőbe látó magyarok a 20. századba címmel valósult meg. Közép-európai vendégek gondolatait tolmácsolták rajta. 15 településről 30 fő érkezett az eseményre. A Balaton Akadémia igazgatója, dr. Szijártó István elmondta, céljuk immáron 29 éve az, hogy az értelmiségi felelősségvállalással vessenek fel számukra fontosnak tartott kérdéseket.

„Természetes, hogy egy mai fiatalnak mást jelent Illyés Gyula, akinek csak néhány versét  tanulja az iskolában, mint annak, aki tudja, hogy ez a magyarság megmaradásának az érdekében, hogy ne legyünk sokadik tagköztársasága a Szovjetuniónak, abba milyen szerepet vállalt.”

A konferencián elhangzott, a későbbiekben az elhangzott előadások írásos összefoglalóját is meg kívánják jelentetni.           

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár