+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A gemenci erdők csodái a festővásznon
2020. augusztus 25. kedd 14:16 - Keszthely
A gemenci erdők csodái a festővásznon
Hazánk egyik, ha nem a legszínvonalasabb vadászati-, természeti témájú alkotó közössége állít ki Keszthelyen. A Gemenci Alkotótelep művészeinek munkáiból nyílt tárlat a Vadászati Múzeumban. A társaság művészeti vezetője szerint a meghívásos alapon különleges lehetőségeket nyújtanak a résztvevőknek. Az erdőgazdaság olyan helyekre juttatja el a művészeket, ahová egyébként nem lenne lehetőségük elmenni.

Ahogy a technika, úgy a témaválasztás is sokoldalú a kiállító művészeknél; a barkás gímszarvasoktól kezdve a hóban ügető vaddisznók,vagy a nyulakat figyelő róka is megjelenik. A kiállítás megnyitóján a telep vezetője, Valaczkai Erzsébet elmondta, a vadászati kultúra szerves része a vadábrázolás, ami a művészi képességek mellett nagy szaktudást is igényel.

„Mondjuk egy muflon nem a nyíresben fog jól mutatni, mert nem is jellemző rá. Meg magát az adott fajokat, nemeket, korukat – kicsit vadgazdának kell lenni az embernek – és tudni kell bírálni. Ez egy nagyon fontos alap a festészethez is, hogy igenis ismerjük meg a vadat, ismerjük meg a környezetét és abban próbáljuk meg ábrázolni” - nyilatkozta a C.I.C. Nemzetközi Nagydíjas, Csergezán Pál-díjas grafikus-festő. 

A Gemenci Alkotótelep 1998 óta működik az ottani erdőgazdaság támogatásával. A tábor meghívásos alapon működik. Ez is biztosítja annak magas színvonalát. Az alkotómunkát nem csak a résztvevők nagy tudása és tapasztalatcseréje segíti, hanem az is, hogy az erdőtársaság olyan helyekre viszi el a művészeket, ahová másképp nem jutnának el. Prihoda Judit már egyénileg is bemutatkozott már Keszthelyen. Véleménye szerint különleges élményt nyújtanak a gemenci alkotótelepek: „Nagyon fontos és elengedhetetlen dolog az, hogy kint a természetben, a helyszínen vállamon az állvánnyal, hónom alatt a festékekkel és a vászonnal ki tudjak menni és ott meg tudjam figyelni élőben, hogy mi zajlik, nem csak az állatvilágot, a növényvilágot is. Nyilván az állatok nem állnak nekünk modellt, de attól függetlenül, ha futólag is sok szarvast, vaddisznót, őzet láthatunk és a környezet, a táj, ami gyönyörű.”   

A keszthelyi Vadászati Múzeum kiállítótermében már megszokhatta a közönség, hogy színvonalas időszaki kiállításokat láthat. A Gemenci Alkotótelep kiállítását Valaczkai Erzsébettel közösen szervezték meg. 

Tóth Csaba múzeumvezető: „A célunk az, hogy folyamatosan időszaki kiállítások legyenek, viszont húztunk egy nagyon magas szakmai mércét és ehhez szeretnénk tartani magunkat a jövőben is. Akiknek a képeit ma láthatjuk, az egy védjegy, hogy a gemenci alkotóközösségnek a tagjai. Én úgy gondolom, hogy számos olyan kiállító van, akinek már egyéni kiállítása is volt és bízom benne, hogy lesz is Keszthelyen.”

Az idei évben még nem rendezték meg az alkotótelepet. Várhatóan októberben, Pörbölyön találkoznak majd a művészek. A Vadászati Múzeumban az elmúlt években résztvevő alkotók munkáiból válogattak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár