+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az elmúlt századok lovas hagyományait mutatták be
2020. augusztus 25. kedd 13:56 - Keszthely
Az elmúlt századok lovas hagyományait mutatták be
Huszárbemutatónak, akadályviadalnak és lovagi tornának is szemtanúi lehettek azok, akik ellátogattak a hétvégén a Helikon Kastélymúzeum parkjába. A Régmúlt idők lovas fesztiválja a Festetics örökség jegyében című rendezvényt 11. alkalommal szervezték meg, melynek célja, hogy a legtöbb korszak lovas hagyományaival megismertesse a közönséget.

Szabadidomítási bemutatót is láthatott a közönség a lovas fesztiválon. Hamza Viktória A lovak nyelvén című előadásán négy paripa és egy póni is közreműködött a kastélyparkban. A fiatal szabadidomító neve nem ismeretlen a közönség számára, hiszen rengeteg helyen fellép állataival.

„Mi itt nyaralunk Zamárdiba és gondoltuk, hogy lejövünk Keszthelyre, megnézzük a kastélyt, mert 3-4 évente meg szoktuk nézni. És tudtuk, hogy van ez a lovas bemutató és szerettünk volna rajta részt venni. És mivel ez a kislány Komáromból van, tehát hozzánk közel, így nagyon tetszett neki a lovas bemutatója és szerintem a kutyával volt a legszebb, meg a kis pónival, amit ő előadott, bemutatott.” - osztotta meg Pap Istvánné.

A tizenegyéves hagyománnyal rendelkező fesztiválon korábban még nem láthatta a közönség a Salföldi Kopjásokat. Ők a 17. századi huszárságot szeretnék népszerűsíteni. Nem csak ruhájukban, lovaikkal is az egységet kívánják mutatni, hiszen a legtöbb shagya arab fajtájú. Az alakulatnak több célja is van.

„Kicsit az emberek zökkenjenek ki a rohanó világból és álljanak meg egy pillanatra és csodálkozzanak rá a dolgokra, mert végül is ez egy természet közeli dolog. A másik pedig, főként a gyerekeket célozzuk ezzel, hogy legalább el tudják képzelni, ne csak a könyvekből tanulják a történelmet, hanem rá tudjanak csodálkozni és maguk előtt lássák, hogy jé, ilyen volt annak idején. És főleg, hogy ezt ne a televízión keresztül meg az interneten, ne képernyőn, hanem élőben lássák.” - ismertette Rácz Kenéz strázsamester.

A bemutatók közül nem hiányozhatott a huszárok akadályviadala sem. A pályán törökfej levágás, ágyúlopás és akadályugrás is szerepelt. A Régmúlt idők lovas fesztiváljának célja, hogy a legtöbb század lovas hagyományát bemutassa a közönségnek.

„De ugyanúgy a jelenkorban is gyenesdiási lovasok mutatják be az ifjú lovasok a produkcióikat, hogy ez napjainkban hogy zajlik, hogy válik valaki lovassá. Illetve milyen szintekre tudnak eljutni a díjlovasok is a Magyar Imre Lovas Egyesületnek a díjlovaglói, a produkciói során. Valamint hát egy olyan szép dolgot is, hogy ugye itt a lovon van a hangsúly. Ugye a Festetics családhoz erősen kötődik, minden generációjához a ló.”  - mondta el Varga Zoltán szervező.

A rendezvényen többek között lovagi tornát is láthatott a közönség a Siklósi Sárkányos Lovagrend jóvoltából. A fesztivál három napja alatt a látogatók hintón ülve is megtekinthették a kastélyparkot.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár