+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kenyérkóstolást tartottak Gyenesdiáson
2020. augusztus 20. csütörtök 16:58 - Gyenesdiás
Kenyérkóstolást tartottak Gyenesdiáson
Kenyérkóstolást tartottak Gyenesdiáson az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva. A Pásztorházban tartott program során többféle pékterméket kínáltak a látogatóknak, valamint lehetőség volt a kenyérkészítés folyamatába is belesni. Az esemény minden évben nagyon népszerű, idén is több helyi és itt nyaraló kereste fel a helyszínt.

Többféle kenyeret kínáltak a látogatóknak Gyenesdiáson. A programot évek óta augusztusa 20-dika környékén tartják meg, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy bárki el tudja készíteni a házi kenyeret. Az esemény minden évben nagy népszerűségnek örvend, sokan látogatnak el a Pásztorházhoz, hogy megízleljék a friss kenyeret. Ez a budapesti férfi Gyenesdiáson nyaral, ő tanulás céljából érkezett a kóstolóra.

„A nagymamámból indulok ki, akinél volt egy búboskemence és ő állandóan sütött hatalmas nagy kenyereket. És azt ettem gyerekkoromban. És az nagyon ízlett. És hát úgy döntöttem, hogy otthon építek egy kemencét. Építettem is, csak úgy tűnik, hogy a kemenceépítés volt a feladatnak a könnyebbik része, mert maga a kenyérsütés az nem igazándiból akar összejönni és ezért inkább eljöttem ide szaktanácsokért.” - osztotta meg Szántó László.

A kóstolás mellett a kenyérkészítés folyamatába is betekintést nyerhettek az érdeklődők. A vízbe kevert lisztbe először a kovász került, majd fokozatosan adták hozzá a maradék lisztet és a sót. Ezt követően gyakorlott mozdulatokkal dolgozta ki a tésztát Dongó Árpádné Mária. A hagyományos, kovásszal készült péktermék dagasztását nagymamájától tanulta meg. Tapasztalata szerint egyre többen készítenek otthon kenyeret, de a technikát azoktól érdemes eltanulni, akik már régóta foglalkoznak ezzel.

„Bárki ezt megcsinálhatja. Akár élesztősen, akár kovászosan, attól függ, hogy ki milyen kenyeret szeretne magának. De jól ki kell dolgozni, úgyhogy az a titka tulajdonképpen. Meg hát a jó élesztő is, hogy meleg legyen, mert azért a hidegben nem fog megkelni nekünk a kenyér. Át kell gyúrni egypárszor, úgyhogy attól függ, hogy milyen kenyeret sütünk. Például van olyan, amit egyszer elég átgyúrni és utána mehet a sütőbe. De van olyan kenyerünk, ami éppen egy ilyen zsíros erdélyi kenyér, aminek körülbelül 5 óra a kelése.”

A technika ellesése mellett lehetőség nyílt a helyszínen arra, hogy recepteket cseréljenek a látogatók a mesterektől.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár