+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Összehozta a bor az embereket Keszthelyen
2020. augusztus 10. hétfő 18:34 - Keszthely
Összehozta a bor az embereket Keszthelyen
Az ország tíz borvidékéről érkezett tizenegy kiváló pincészet várta a borbarátokat a kilencedik alkalommal megrendezett belvárosi borfesztiválon. A háromnapos, nagy sikerű rendezvény Keszthely sétálóutcájában zajlott.

A boroké volt a főszerep a hétvégén a keszthelyi sétálóutcában. Már kilencedik alkalommal rendezték meg “A bor összehoz Keszthelyen” című fesztivált, amely péntektől vasárnapig tartott. A borok mellett utcazenészek fellépései járultak hozzá a hamisítatlan nyáresti hangulathoz és a különleges gasztronómiai élményekhez. Sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. Például Farkas Ferenc "Pedro" is: "Úgy tűnik, hogy a borfogyasztásnak a kultúrája egyre erősödő ma Magyarországon. Szenzációs borok teremnek. Itt is egyébként nagyon bő a kínálat, mindenütt. Még csak egy pincészetet kóstoltunk meg. Szeretnénk ezen kívül még kettőt, de hát sajnos sem az idő, sem a kapacitás nem engedi."

A borászok szerint a bor minősége már ott eldől, hogy milyen maga a szőlő és a termesztési szakértelem. Ha egészséges szőlő kerül a pincébe, jó bor lesz az asztalon is - véli Borbély Tamás, aki a legjobb termékeit kínálta a fesztiválon a közönség számára. "Meg kell találni, hogy mi az, amire alkalmas az adott fajta, az adott terület, illetve meg kell találni azt, hogy mi mit szeretnénk képviselni a piacon. Nyilván próbálni kell - főleg, amikor egy ilyen rendezvényre, ilyen gasztro rendezvényre szeretnénk kitelepülni - minél szélesebb stílusirányzatot megmutatni a fogyasztóknak, hogy mindenki megtalálja a saját magának kedves bort, kedves stílust" - véli a borász.

A borfesztivál elkötelezett a magas minőség és a kulturált borfogyasztás mellett, így a rendezvényre csak az országos vagy nemzetközi megmérettetésen eredményt elért borászatok kapnak meghívást. A Holdvölgy Pincészet a neves Tokaj-Hegyalja borait kínálta. Wawrzsák László szakmai tanácsadó így látja: "Úgy alapvetően maga a borkultúra népszerűsítése mindig nagyon fontos. Ezek a rendezvények egyébként kifejezetten alkalmasak arra, hogy akár egy Tokajt meg tudjunk mutatni, mert Tokaj nagyon sok sztereotípiával rendelkezik az emberek fejében. Keszthely meg abból a szempontból nagyon jó hely, hogy rengeteg turista van, ez szemmel látható. Mi valahol a világhírű tokaji borvidéknek az úttörői tudunk lenni és hírvivői tudunk lenni. Kicsit edukációs jelleggel meg tudjuk mutatni a száraz és dűlő állított tételeinket akár."

Baráti társaságok, családok mélyebb egymásra találása érdekében jött létre kilenc évvel ezelőtt “A bor összehoz Keszthelyen” című fesztivál. A társrendezvényt, a KeszthelyFest-et idén a vírushelyzet miatt nem rendezték meg, de a szervezők úgy gondolták, a sétálóutcai program nem maradhat el. "Az idei évben sajnos - a pandémiás helyzet miatt - a KeszthelyFest-et nem tudtuk megszervezni. Ezért gondoltunk arra júliusban, hogy “A bor összehoz” rendezvényt, amit Pampetrics Milán szakmai vezetésével szervezünk, az mégis most augusztusban megszervezzük. Tehát 9 évvel ezelőtt indult ez a rendezvény, és mi nagyon örülünk neki, hogy az idén is meg lehet ilyen más formában szervezni. Tíz történelmi borvidék képviselteti itt ma magát, tizenegy borházzal" - nyilatkozta Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A kiváló borok mellett finomabbnál finomabb ételekkel is találkozhatott a rendezvény közönsége a sétálóutcai éttermek, cukrászdák és a kitelepült konyhák jóvoltából.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár