+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Önkéntesek a strandokon
2020. július 28. kedd 19:08 - Balatonberény
Önkéntesek a strandokon
A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat és a Generali a Biztonságért Alapítvány minden évben önkéntesek segítségével segít a lakosságnak. A strandokon elsősegély bemutatókkal, tájékoztató szórólapokkal hívják fel a figyelmet a víz, a strandolás veszélyeire. Tanítják a mentést és az újraélesztést.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkéntese mutatja a strandoló kislánynak az újraélesztés technikáját Balatonberényben. Sokan  figyelték őket. Egymást váltották az érdeklődők az elsősegélynyújtó bemutatók helyszínein, ahol a különböző baleseti tényezőkre  és a fürdőzés veszélyeire is felhívták a figyelmet. A programban a gyerekek nagyon aktívak voltak. A szülők többsége pedig fontosnak tartotta, hogy gyermeke is megismerje az elsősegélynyújtás  és az újraélesztés alapjait.

"fontos természetesen,mert bármikor előfordulhat egy ilyen eset, akár a strandon, akár az utcán. Hogy ne essenek kétségbe és tudják, hogy mi a teendő. Egyébként ez nekünk is fontos volt. Az az igazság felnőttként utoljára akkor találkoztunk – az elsősegély tanfolyamon amikor a jogosítványt csináltuk, akkor találkoztunk utoljára ezekkel a dolgokkal, úgyhogy nem ártott feleleveníteni."- mondta el Szolga Emese.

A strandoló lányok és fiúk szívesen mentek az önkéntesekhez kipróbálni  eszméletlen személy stabil oldalfekvését is. Megtanulni azt a műfogást amivel biztosítani lehet az eszméletlen ember szabad légzését. Az egy órás bemutatón a  legtöbben az elsősegélynyújtás legsürgetőbb esetére az újraélesztésre voltak kíváncsiak. Egy nyaraló  fiú örömmel beszélt a gyakorlást követően a lehetőség hasznosságáról is.

"Hasznosnak tartottam. Hát annyira még nem ismerem, de m ost jön nekem a motoros vizsgát le kell tenni és ahhoz kötelező ez az  elsősegély vizsga és ahhoz most ez nagyon jól jött."- mondta Nagy Koppány.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat  19 balatoni strandon vonja be a lakosságot  az elsősegélynyújtásba, az újraélesztés rejtelmeibe.

"A Balatoni Elsősegélynyújtó  Szolgálat célja a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése elsősorban a fiatalok körében. Ezzel is elősegítve önkénteseinknek, hogy merjenek segíteni,megmutatva a többi fiatalnak , hogy egyébként segíteni jó. Segíteni embertársainkon egyébként mennyire felemelő érzés. S az önkénteseink is legtöbbször ezért vesznek részt a programjainkon mert megtanulják, hogy az elsősegélynyújtás egyébként nagyon szép szakma,- hogyha lehet így nevezni kicsiben az egészségügy szakterületén- ill., hogy mennyire jó segíteni embertársainkon itt nyaralás közben is."- adott tájékoztatást Kormos Ádám a program egyik koordinátora.

Az elsősegélynyújtásra irányuló roadshow augusztus 23-ig tart . A Balaton északi és déli partján 320 fiatal önkéntes naponta 10-18 óra között tart elsősegély bemutatót a strandokon.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus