+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Népzene, mese és tánc is várta az érdeklődőket
2020. július 27. hétfő 10:54 - Keszthely
Népzene, mese és tánc is várta az érdeklődőket
Különböző nemzetiségi táncokat és népmesét is láthatott a közönség a háromnapos Keszthelyi Folkfeszten. A rendezvényt 12. alkalommal szervezte meg a Goldmark Károly Művelődési Központ, mely minden évben nagy sikernek örvend. A visszatérő vendégek mellett újabb csoportokkal is találkozhattak az érdeklődők.

A népszerű tanulságos mesét, a Kóró és a kismadár történetét adta elő a Magyar Népmese Színház a Keszthelyi Folkfeszt keretein belül. A hétvégi esőzések miatt a szombati programokat a Balaton Színházban rendezték meg. A társulat interaktív darabjába többeket is szerepeltettek a nézők közül. Mint elmondták, fontos számukra az, hogy bevonják a darabokba a közönséget, hiszen így még jobban bele tudják magukat képzelni a történésekbe.

„Először csodálkoztak, hogy ilyen van, nagyon nehezen jöttek bele. Most viszont már kénytelenek vagyunk a nagyszínpadi előadásainkba, ahol öten vagyunk vagy hatan, ott is azt mondják, hogy van benne interaktív? Mert annyira akarják, akkora igény van rá. Mert ugye a gyerekek jobban át tudják élni magát a történetet, hogy ők is részt vesznek benne.” - ismertette Zanotta Veronika művészeti vezető.

A Keszthelyi Folkfesztet 12. alkalommal szervezte meg a Goldmark Károly Művelődési Központ. A cél változatlan maradt az idők során, hogy a magyar mellett más nemzetiségek elsősorban táncos hagyományait is megismerhesse a közönség. A háromnapos rendezvény során a táncok mellett koncertekkel is várták a vendégeket. Idén az elmúlt évek legjobbjai közül válogattak a szervezők, de új fellépőket is megismerhettek az érdeklődők. Ilyen volt többek között a cserszegtomaji Iszka banda is. A fiatalokat a Nagyváthy Néptáncegyüttes köti össze, korábban ugyanis mindannyian ott táncoltak. Az együttes 50 éves évfordulójára alakultak külön zenekarrá.

„Ez az Iszka banda igazából egy rövidítés, ami egy sajátos poénból és egy népzenész világban bevett, sokszor elhangzott mondatból származik, az „iszik a zenekar” felkiáltásból. De mivel ehhez hasonló zenekar volt már, ezért mi egy kicsit rövidítettünk rajta, de így is a sajátunknak érezzük és megvan az a jelentése, ami számunkra ez eredetileg hordozott.” - osztotta meg Varga Sára az együttes énekese.

A fiatal együttes célja, hogy korosztályukkal is megismertessék, megszerettessék a népzenét. Fellépéseikre annyit próbálnak, amennyi lehetőségük csak van. Az iskola és a különböző nyári táborok azonban sok időt elvesznek tőlük, ezért leginkább a jól ismert darabokkal készülnek.

„Mivel még egy elég kezdő zenekar vagyunk azt próbáljuk összeválogatni, ami már nagyon jól megy. És ebből minél többet, meg egyszerű dallamokat válogatunk most, hogy legyenek ilyen biztos számaink és akkor a későbbiekben majd lehet a többiből is válogatni.” - mondta el Varga Márton együttesvezető.

Az esemény végén a közönség tagjai is táncra perdültek, az Iszka bandát követően pedig a Nagyváthy Néptáncegyüttest láthatták a nézők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus