+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Nemzeti Összetartozást jelképezi a szobor
2020. július 23. csütörtök 16:05 - Gyenesdiás
A Nemzeti Összetartozást jelképezi a szobor
A Nemzeti Összetartozás szimbólumaként egy óriás faszobor készült el Gyenesdiáson. A turulmadarat, a szent koronát és a magyar címert ábrázoló művet Bálint József fafaragó művész egy három méter magas és egy méter széles fatörzsből faragta ki.

Hét napon át készült a Nemzeti Összetartozás emlékműve Gyenesdiáson. Bálint József fafaragó művész már tíz éves kora óta foglalkozik a fával. A munkát motorfűrésszel kezdte a rönk tetején. Az első napon a turulmadár szárnyai készültek el, ezt követően haladt egyre lejjebb a három méteres fatörzsön. A munka előrehaladtával finomodtak a szerszámok, az apróbb faragásokat már vésővel végezte el. Elmondta: terveket nem készítettek, csupán az elképzelést vázolta fel számára a település polgármestere. "Nem volt terv végülis, hanem csak nekiálltam, beleképzeltem és így alakult, hogy amit ő mondott, az akarata szerint történt minden. Alkalmazkodtam a fához és így adta a formáját az anyag, ez készült belőle. De az a terv megvolt, hogy egy trianoni emlékművet szeretne a polgármester úr, és ahhoz tartottam magamat" - tette hozzá Bálint József.

Az 1,3 tonnás farönköt a Bakonyerdő Zrt. adományozta Gyenesdiás számára. A turulmadár alatt a Szent Korona látható, a rönk oldalán pedig a Kossuth címert alkotta meg a művész. Ezen éppen az úgynevezett “hátterezés”, mélyítés zajlik. Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos elmondta: az ötlettel Füle település vezetője kereste meg azzal a nem titkolt céllal, hogy a két község alakítson ki szorosabb kapcsolatot egymással. Hozzátette: "Ott lesznek olyan művészhetek, ahol is több alkotás fog majd megszületni. Ebben nyújt segítséget Gyenesdiás önkormányzata, hogy egy picit ennek hírét viszi. Ezzel a látványbemutatóval próbálja reklámozni mindazt, ami ott megteremtődik. Később szeretnénk ezt az alkotótábort összekapcsolni itt, a Nyugat-Balatonnál Gyenesdiás és Füle önkormányzata között. Kétségtelen célunk az, hogy gyönyörű faszobrok jelenjenek meg tartósan köztéri használatra."

Bálint József azt mondja: saját magában hisz, a két keze és lelke erejében. Elveihez hű művésznek tartja magát, aki számára az is fontos, hogy tudását, tapasztalatait átadja a fiatalabbak számára. Ennek érdekében fáradhatatlanul szervez különféle alkotótáborokat is, amelyekben aktív résztvevőként tanítja az utókort. A szobor végleges helyére, a Diási Történelmi Emlékparkba augusztus elején kerül majd.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó