+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A helyi terméknek mindig szezonja van!
2020. július 24. péntek 13:42 - Gyenesdiás
A helyi terméknek mindig szezonja van!
A helyi terméknek mindig szezonja van! Ez a mottója a Szezon Kosár Bevásárló Közösségnek. A Hévíz-Balaton Zalai-Dombhátak LEADER Egyesület által szervezett közösségben 12 helyi termelő több mint 250 termékéből rendelhetnek a vásárlók. A minőségi, ellenőrzött gazdaságokból származó lekvárokat, borokat és tejtermékeket a gyenesdiási termelői piacon heti rendszerességgel lehet átvenni.

Kovászos kenyér, méz, sajtok, zöldségfélék, pálinka – csak néhány azok közül a termékek közül, amiket a Szezon Kosár Bevásárló Közösség tagjai kínálnak. Meiszner Katalin 20 éve folytat ellenőrzött biogazdálkodást Cserszegtomajon. A biogazda szerint a helyi termelőkön keresztül biztos forrásból, friss termékhez juthat a vásárló.

„Támogatja a fenntarthatóságot, egy biztos jövőt tulajdonképpen mindenki számára; a vásárlónak az egészséget, a termelőnek meg azt, hogy vannak vevői” - nyilatkozta Meiszner Katalin.

A vásárlók a szezonkosár.hu oldalon keresztül 12 helyi termelő több mint 250 termékéből rendelhetnek, a termékeket pedig a szerdai átadónapon vehetik át.

Kelemen Gábor áprilisban nyitotta meg pékségét Reziben. Adalékanyag nélkül, lisztből, vízből, sóból és vadkovászból készíti kézműves kenyereit. A pék egyre nagyobb érdeklődést tapasztal: „Ennek az is egy nagyon fontos mozzanata, hogy találkozhat a vásárló a termelővel és így első kézből be tudom mutatni a termékeimet, meg tudom ismertetni, el tudom mondani, melyiknek mi az előnye, mi hogyan készül. Úgy látom, hogy egyre nagyobb kereslet van ezekre a termékekre.”

A bevásárló közösséget a Hévíz-Balaton Zalai-Dombhátak LEADER Egyesület hozta létre. Az újszerű értékesítési forma nem ismeretlen a térségben. A vidék- és területfejlesztést elősegítő munkaszervezet célja, hogy a helyi emberek valóban helyi terméket fogyasszanak. Egy termelő úgy lehet a közösség tagja, ha nyitott gazdaságot folytat. Vértesaljai László az egyesület munkaszervezetének vezetője kifejtette: „Ez azt jelenti, hogy megengedik számunkra, betekintést engednek számunkra, a munkaszervezet részére, hogy meg tudjuk nézni az ő portáját, a termelési folyamatokat átnézzük. Miután tényleg azt gondoljuk és azt látjuk, hogy valóban az ő termékeit tudja értékesíteni az adott közösségben, beengedjük a weboldalunkra, egy portfóliót hozunk neki létre, ahol ő tud értékesíteni.”

A bevásárló közösség termelői a LEADER program keretében pályázhattak gépek, eszközök vásárlására, vagy akár felújításra, korszerűsítésre is. Volt, aki málnabokrokat telepített, fóliasátrat épített, vagy éppen új kemencét vásárolt. A térség 23 települését felölelő helyi egyesület 300 millió forintos keretére önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági társaságok, magánszemélyek pályázhattak. A támogatás maximális összege 10 millió forint volt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár