+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A helyi terméknek mindig szezonja van!
2020. július 24. péntek 13:42 - Gyenesdiás
A helyi terméknek mindig szezonja van!
A helyi terméknek mindig szezonja van! Ez a mottója a Szezon Kosár Bevásárló Közösségnek. A Hévíz-Balaton Zalai-Dombhátak LEADER Egyesület által szervezett közösségben 12 helyi termelő több mint 250 termékéből rendelhetnek a vásárlók. A minőségi, ellenőrzött gazdaságokból származó lekvárokat, borokat és tejtermékeket a gyenesdiási termelői piacon heti rendszerességgel lehet átvenni.

Kovászos kenyér, méz, sajtok, zöldségfélék, pálinka – csak néhány azok közül a termékek közül, amiket a Szezon Kosár Bevásárló Közösség tagjai kínálnak. Meiszner Katalin 20 éve folytat ellenőrzött biogazdálkodást Cserszegtomajon. A biogazda szerint a helyi termelőkön keresztül biztos forrásból, friss termékhez juthat a vásárló.

„Támogatja a fenntarthatóságot, egy biztos jövőt tulajdonképpen mindenki számára; a vásárlónak az egészséget, a termelőnek meg azt, hogy vannak vevői” - nyilatkozta Meiszner Katalin.

A vásárlók a szezonkosár.hu oldalon keresztül 12 helyi termelő több mint 250 termékéből rendelhetnek, a termékeket pedig a szerdai átadónapon vehetik át.

Kelemen Gábor áprilisban nyitotta meg pékségét Reziben. Adalékanyag nélkül, lisztből, vízből, sóból és vadkovászból készíti kézműves kenyereit. A pék egyre nagyobb érdeklődést tapasztal: „Ennek az is egy nagyon fontos mozzanata, hogy találkozhat a vásárló a termelővel és így első kézből be tudom mutatni a termékeimet, meg tudom ismertetni, el tudom mondani, melyiknek mi az előnye, mi hogyan készül. Úgy látom, hogy egyre nagyobb kereslet van ezekre a termékekre.”

A bevásárló közösséget a Hévíz-Balaton Zalai-Dombhátak LEADER Egyesület hozta létre. Az újszerű értékesítési forma nem ismeretlen a térségben. A vidék- és területfejlesztést elősegítő munkaszervezet célja, hogy a helyi emberek valóban helyi terméket fogyasszanak. Egy termelő úgy lehet a közösség tagja, ha nyitott gazdaságot folytat. Vértesaljai László az egyesület munkaszervezetének vezetője kifejtette: „Ez azt jelenti, hogy megengedik számunkra, betekintést engednek számunkra, a munkaszervezet részére, hogy meg tudjuk nézni az ő portáját, a termelési folyamatokat átnézzük. Miután tényleg azt gondoljuk és azt látjuk, hogy valóban az ő termékeit tudja értékesíteni az adott közösségben, beengedjük a weboldalunkra, egy portfóliót hozunk neki létre, ahol ő tud értékesíteni.”

A bevásárló közösség termelői a LEADER program keretében pályázhattak gépek, eszközök vásárlására, vagy akár felújításra, korszerűsítésre is. Volt, aki málnabokrokat telepített, fóliasátrat épített, vagy éppen új kemencét vásárolt. A térség 23 települését felölelő helyi egyesület 300 millió forintos keretére önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági társaságok, magánszemélyek pályázhattak. A támogatás maximális összege 10 millió forint volt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó