+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felújították a Népművészeti Alkotóház homlokzatát
2020. július 22. szerda 18:48 - Keszthely
Felújították a Népművészeti Alkotóház homlokzatát
Felújították a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház homlokzatát és egy belső helyiségét. Az épületet működtető Zala Megye Népművészetéért Alapítvány a Csoóri Sándor Alap kiírásán nyert forrást a beruházásra és a szakmai munka támogatására. A mintegy 270 éves épület műemléki védettséget élvez, jelenleg kilenc népművészeti szakkörnek és számos tábornak ad otthont.

Megújult homlokzattal tekint a Sopron utcára a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház. Az épület a népművészet keszthelyi bázisa. Az Alkotóházat a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány működteti. A Csoóri Sándor Alap kiírásán szakmai munkára és épület-felújításra pályáztak tavaly.

Molnárné Riskó Erzsébet a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke: „Összesen a két féle dologra csaknem 7 millió forint érkezett ide az alkotóházhoz. Ebből 2,5 millió forint a szakmai munkára, a többi pedig a felújításra. A felújításban részben építészeti dolgok vannak, részben pedig sikerült egy nagyobb méretű szalagfűrészt beszerezni, ami kell itt a fás munkákhoz és egy hozzá tartozó elszívót is, hogy ne a környeztbe menjen ki a forgács meg a fűrészpor.”

Az 1750 körül épült egykori Festetics gazdatiszti lakás később Dongó-ház néven vált ismertté, az itt működő trafikról. A 80-as évekre teljesen leromlott épületet Bereczky Kálmán hathatós közbenjárására a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány mentette meg.  Az újbóli rekonstrukció nagyon időszerűvé vált az alapítvány szerint. A rendelkezésre álló forrásból felújították az utcafronti homlokzatot, annak felső téglasorát megerősítették és egy speciális vakolattal vonták be. A külső nyílászárókat felújították, a belsőket cserélték. Műemlék jellegű épület esetében elvárás az eredeti forma visszaállítása. E szerint kellett dolgoznia a kivitelezőnek. 

„Ugyan bizonyos elemek kicserélésre kerülnek, amik tönkrementek, teljesen elkorhadtak – fa elemekre gondolok elsősorban – ugyanabban a formában tudjuk visszaállítani. A homlokzatnál nagyon fontos az, hogy az anyagokat olyan anyagokkal helyettesítsük a régi elpizledt vakolatot, színezést, ami tartós lesz, de mégis hűen tükrözi a régi megjelenését az épületnek” - mondta televíziónknak Papp Sándor kivitelező. 

Az épület belsejében egy helyiséget kifestettek és új padozatot építettek, igazodva a régi épület vizesedési problémáihoz.  

Jelenleg kilenc szakkör működik a házban, illetve számos tábort is szerveznek. Július közepén bútorfestő táborral indult a nyári programok sora. Itt hazai tájegységek és svájci motívumok szerint készültek használati és dekorációs tárgyak az alsópáhoki Büchel Éva népi bútorfestő irányításával.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó