+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felújították a Népművészeti Alkotóház homlokzatát
2020. július 22. szerda 18:48 - Keszthely
Felújították a Népművészeti Alkotóház homlokzatát
Felújították a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház homlokzatát és egy belső helyiségét. Az épületet működtető Zala Megye Népművészetéért Alapítvány a Csoóri Sándor Alap kiírásán nyert forrást a beruházásra és a szakmai munka támogatására. A mintegy 270 éves épület műemléki védettséget élvez, jelenleg kilenc népművészeti szakkörnek és számos tábornak ad otthont.

Megújult homlokzattal tekint a Sopron utcára a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház. Az épület a népművészet keszthelyi bázisa. Az Alkotóházat a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány működteti. A Csoóri Sándor Alap kiírásán szakmai munkára és épület-felújításra pályáztak tavaly.

Molnárné Riskó Erzsébet a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke: „Összesen a két féle dologra csaknem 7 millió forint érkezett ide az alkotóházhoz. Ebből 2,5 millió forint a szakmai munkára, a többi pedig a felújításra. A felújításban részben építészeti dolgok vannak, részben pedig sikerült egy nagyobb méretű szalagfűrészt beszerezni, ami kell itt a fás munkákhoz és egy hozzá tartozó elszívót is, hogy ne a környeztbe menjen ki a forgács meg a fűrészpor.”

Az 1750 körül épült egykori Festetics gazdatiszti lakás később Dongó-ház néven vált ismertté, az itt működő trafikról. A 80-as évekre teljesen leromlott épületet Bereczky Kálmán hathatós közbenjárására a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány mentette meg.  Az újbóli rekonstrukció nagyon időszerűvé vált az alapítvány szerint. A rendelkezésre álló forrásból felújították az utcafronti homlokzatot, annak felső téglasorát megerősítették és egy speciális vakolattal vonták be. A külső nyílászárókat felújították, a belsőket cserélték. Műemlék jellegű épület esetében elvárás az eredeti forma visszaállítása. E szerint kellett dolgoznia a kivitelezőnek. 

„Ugyan bizonyos elemek kicserélésre kerülnek, amik tönkrementek, teljesen elkorhadtak – fa elemekre gondolok elsősorban – ugyanabban a formában tudjuk visszaállítani. A homlokzatnál nagyon fontos az, hogy az anyagokat olyan anyagokkal helyettesítsük a régi elpizledt vakolatot, színezést, ami tartós lesz, de mégis hűen tükrözi a régi megjelenését az épületnek” - mondta televíziónknak Papp Sándor kivitelező. 

Az épület belsejében egy helyiséget kifestettek és új padozatot építettek, igazodva a régi épület vizesedési problémáihoz.  

Jelenleg kilenc szakkör működik a házban, illetve számos tábort is szerveznek. Július közepén bútorfestő táborral indult a nyári programok sora. Itt hazai tájegységek és svájci motívumok szerint készültek használati és dekorációs tárgyak az alsópáhoki Büchel Éva népi bútorfestő irányításával.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az építőipari vállalkozásokat segítik a digitális világban.
 
Jótékonysági koncertet szervez a Salve Regina kórus a Georgikon utcai tűzkárosultak javára.
 
Kulturális programokkal és a májusfa kivétellel avatták fel az új várvölgyi kemencét.
 
Három új tagot is avatott szombaton a borrend a Festetics-kastélyban.
 
Megújult a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 - Turizmus 2.0 program.
 
COVID-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat látnak vendégül a turisztikai egyesület tagjai.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár