+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Simon Böske családja előtt tisztelegtek
2020. július 15. szerda 19:10 - Keszthely
Simon Böske családja előtt tisztelegtek
Az ADD meg a lehetőséget!Alapítvány és az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság emléktáblát helyezett el a szépségével is Keszthelyt hirdető Miss Hungária és Miss Európa címet elnyerő Simon Böske szülőházának falára. A szépségkirálynő emlékére 10 évvel ezelőtt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi Csoportja helyezett el emléktáblát. A tegnap délután ünnepélyes keretek között felavatott emléktáblával a zsidó származású, Simon család előtt tisztelegtek.

Emléktábla hirdeti a világot meghódító szépségkirálynő, Simon Böske életútjának  kezdetét szülőházának falán. Július 14-én egy újabb tábla avatásra gyűltek össze az emberek a keszthelyi Sétáló utcán. Az ADD meg a lehetőséget !Alapítvány és az Immánuel Magyar-Izreli Baráti Társaság  ötlete nyomán született meg az elhatározás, hogy a városban köztiszteletben álló, egykori zsidó polgári családnak, a  Simon családnak is emléket állítsanak. Az ünnepségen Dr. Szarka Lajos történész idézte fel a család életútját.

"Dr. Simon Sándor, Keszthely járási tisztiorvos volt, szemészorvos, a háború alatt hadikórházat vezetett, ill. a keszthelyi társadalmi életnek egy meghatározó jól ismert személyisége volt, akár csak a felesége, Hoffmann Janka aki az Izraelita Nőegyletnek volt a  meghatározó személye. Úgyhogy ők ismert megbecsült polgárai voltak a városnak és a gyermekeik, Imre aki három évvel volt idősebb a Böskénél, szintén itt nőtt fel."- mondta el Dr. Szarka Lajos, az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke.

Az ünnepségen jelen volt a Simon család két leszármazottja, Simon Böske nagybátyjának, a számos kávéfőző feltalálójának, Simon Imrének fiai, Sándor és Tibor is.

"Én azért örülök annyira, hogy ma ez az ünnepség létrejöhetett, mert úgy érzem, hogy nagyapám, édesapám és nagynéném aki a Balaton Szépe, Magyarország Szépe, és Miss Európa is volt, sőt Miss világ is volt, sokat tett azért, hogy ez a város híressé legyen és mindig büszkék voltak arra, hogy ők keszthelyiek. Nagynéném a vészkorszak közepén is visszajött ide, Keszthelyre, hazajött. És mindig, élete végéig –velünk élt egyébként – nagy betegségben élete végén, élete végéig is büszke volt arra, hogy keszthelyi és szeretett volna még mindiig visszajönni ide."- mondta Simon Sándor.

Nagy Bálint Keszthely polgármestere a táblaavató ünnepségen méltatta a város hírnevét öregbítő Simon családot. A polgármester beszédében kiemelte, hogy eddig a  szépségkirálynő mellett a család többi tagjai nem kaptak kellő hangsúlyt a város történetében, életében.

"Azzal, hogy a mai nap összefogásból, a Simon házon, ezt az újabb Simon táblát ami a Simon családnak szól most elhelyezhettük ill. felavathattuk, azt gondolom, hogy nagyon örvendetes dolog egyrészt a város életében, másrészt amit mindig elmondok és fontosnak tartok. Ahhoz jövőt tudjunk tervezni mindig tudnunk kell azt, hogy honnan jövünk és merre tartunk. Ez így igaz egy közösség esetében is. S amikor a Simon család az elmúlt időszakban, évtizedekben, akár a háború alatt is példát mutatott a városnak és a város lakóinak –összefogásból például – akkor azt gondolom, hogy ez az összefogás a keszthelyi emberekben továbbra is meg van. Láthattuk ezt  az idei év nehézségein is, gazdasági válság,világjárvány tekintetében is, hogy igenis a keszthelyi emberek össze tudnak fogni."- emelte ki Nagy Bálint.

A Simon család emléktáblájának avatását követően mutatták be a Balaton Színházban Szarka Lajos történész: Csillagsorsok című kötetét, amely a holokauszt irodalom vonulatában húsz túlélő történetén keresztül mutatja be azokat a sorskényszerűségeket, amelyeket a sárga csillagot viselő zsidóknak el kellett szenvedni a holokauszt alatt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó