Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Simon Böske családja előtt tisztelegtek
2020. júl. 15. szerda | Keszthely
Simon Böske családja előtt tisztelegtek
Az ADD meg a lehetőséget!Alapítvány és az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság emléktáblát helyezett el a szépségével is Keszthelyt hirdető Miss Hungária és Miss Európa címet elnyerő Simon Böske szülőházának falára. A szépségkirálynő emlékére 10 évvel ezelőtt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi Csoportja helyezett el emléktáblát. A tegnap délután ünnepélyes keretek között felavatott emléktáblával a zsidó származású, Simon család előtt tisztelegtek.

Emléktábla hirdeti a világot meghódító szépségkirálynő, Simon Böske életútjának  kezdetét szülőházának falán. Július 14-én egy újabb tábla avatásra gyűltek össze az emberek a keszthelyi Sétáló utcán. Az ADD meg a lehetőséget !Alapítvány és az Immánuel Magyar-Izreli Baráti Társaság  ötlete nyomán született meg az elhatározás, hogy a városban köztiszteletben álló, egykori zsidó polgári családnak, a  Simon családnak is emléket állítsanak. Az ünnepségen Dr. Szarka Lajos történész idézte fel a család életútját.

"Dr. Simon Sándor, Keszthely járási tisztiorvos volt, szemészorvos, a háború alatt hadikórházat vezetett, ill. a keszthelyi társadalmi életnek egy meghatározó jól ismert személyisége volt, akár csak a felesége, Hoffmann Janka aki az Izraelita Nőegyletnek volt a  meghatározó személye. Úgyhogy ők ismert megbecsült polgárai voltak a városnak és a gyermekeik, Imre aki három évvel volt idősebb a Böskénél, szintén itt nőtt fel."- mondta el Dr. Szarka Lajos, az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke.

Az ünnepségen jelen volt a Simon család két leszármazottja, Simon Böske nagybátyjának, a számos kávéfőző feltalálójának, Simon Imrének fiai, Sándor és Tibor is.

"Én azért örülök annyira, hogy ma ez az ünnepség létrejöhetett, mert úgy érzem, hogy nagyapám, édesapám és nagynéném aki a Balaton Szépe, Magyarország Szépe, és Miss Európa is volt, sőt Miss világ is volt, sokat tett azért, hogy ez a város híressé legyen és mindig büszkék voltak arra, hogy ők keszthelyiek. Nagynéném a vészkorszak közepén is visszajött ide, Keszthelyre, hazajött. És mindig, élete végéig –velünk élt egyébként – nagy betegségben élete végén, élete végéig is büszke volt arra, hogy keszthelyi és szeretett volna még mindiig visszajönni ide."- mondta Simon Sándor.

Nagy Bálint Keszthely polgármestere a táblaavató ünnepségen méltatta a város hírnevét öregbítő Simon családot. A polgármester beszédében kiemelte, hogy eddig a  szépségkirálynő mellett a család többi tagjai nem kaptak kellő hangsúlyt a város történetében, életében.

"Azzal, hogy a mai nap összefogásból, a Simon házon, ezt az újabb Simon táblát ami a Simon családnak szól most elhelyezhettük ill. felavathattuk, azt gondolom, hogy nagyon örvendetes dolog egyrészt a város életében, másrészt amit mindig elmondok és fontosnak tartok. Ahhoz jövőt tudjunk tervezni mindig tudnunk kell azt, hogy honnan jövünk és merre tartunk. Ez így igaz egy közösség esetében is. S amikor a Simon család az elmúlt időszakban, évtizedekben, akár a háború alatt is példát mutatott a városnak és a város lakóinak –összefogásból például – akkor azt gondolom, hogy ez az összefogás a keszthelyi emberekben továbbra is meg van. Láthattuk ezt  az idei év nehézségein is, gazdasági válság,világjárvány tekintetében is, hogy igenis a keszthelyi emberek össze tudnak fogni."- emelte ki Nagy Bálint.

A Simon család emléktáblájának avatását követően mutatták be a Balaton Színházban Szarka Lajos történész: Csillagsorsok című kötetét, amely a holokauszt irodalom vonulatában húsz túlélő történetén keresztül mutatja be azokat a sorskényszerűségeket, amelyeket a sárga csillagot viselő zsidóknak el kellett szenvedni a holokauszt alatt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. szep. 10. vasárnap 19:57 | Balatongyörök
Balatongyörökön járt Koncz Zsuzsa és Bródy János. Nem csak az elmúlt hétvégén, hanem 1963-ban is.
| 2023. máj. 19. péntek 17:36 | Keszthely
Az egykori tanárok és tanulók másodszorra szerveztek találkozót.
| 2023. már. 13. hétfő 16:43 | Keszthely
A Sörház utca mostantól az egykori városbíró nevét viseli, aki előtt emléktáblával is tisztelegnek.
| 2023. feb. 27. hétfő 16:19 | Keszthely
A Várkertben emléktáblát állítottak a Hortobágyra elhurcolt zalai családok emlékére.
| 2022. dec. 12. hétfő 16:40 | Balatongyörök
Az örömvasárnapi ünnepen koncertre és szeretetvendégségre is várták a látogatókat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Balatoni Mozaik
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.