+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Schenk figurák kiállítása a Vidor Játékmúzeumban
2020. július 8. szerda 19:07 - Keszthely
Schenk figurák kiállítása a Vidor Játékmúzeumban
A keszthelyi Vidor Játékmúzeumban egy olyan kiállítás látható,ami felidézi azt a korszakot, amikor a drága „nyugati” játékok még nem ,vagy csak ritkán voltak elérhetőek Magyarországon. Az állandó tárlat mellett egy magángyűjteményből álló mini tárlat mutatja meg a mai napig is népszerű Playmobil katonákra megszólalásig hasonlító Schenk figurákat, amivel fiúk és lányok egyaránt szívesen játszottak.

A Játékmúzeum földszinti részén,egy kis teremben felidéződik a múlt. Katonák, csatajelenetek, történelmi figurák a múzeum új kiállításán. Az ismert Playmobil katonákra kinézetre megszólalásig hasonlító játékok azonban magyar gyártmányok. Szerep figurák, amikkel a kisfiúk és kislányok is szívesen játszottak abban az időben, amikor nehezen volt elérhető az eredeti drága játék,amit 1974-ben gyermekrajzok alapján Hans Beck álmodott meg. Egy kis magyar vállalkozás megvalósította a magyar gyermekek álmát. Az ismert figurák mellett új elemeket is bevezetett.

"Nekem nagy öröm ez,mert korábban-nekem volt játékboltom- s ezt árultam. Imádtam.’79-től tizenvalahány évig forgalmaztam, s akkor most a Horváth Csaba gyűjtő által megint találkozhattam vele. Hát kicsit megdobogtatta a szívemet. Azt kell tudni, hogy német találmány. Mint a Lego akkora sikert aratott,és egy élelmes Schenk Károly nevezetű rákos-szentkirályi fröccsöntő maszek ezt lemásolta és gyártotta óriási mennyiségben."- mondta Turi Török Tibor múzeumtulajdonos.

A keszthelyi gyűjtő kisgyermekkora óta rajong a műanyag Schenk figurákért. Épp azt mutatja,hogy egy-egy jelenethez a templomokat,várakat ma is gyártják ,de csak limitált példányban. Az 1978 és 1995 között Shenk Károly által gyártott játékfigurák ma már szinte csak a gyűjtőknél lelhetők fel. A használt Schenk darabok gyakran többe kerülnek mint az eredeti,új német játék. Horváth Csaba amit csak be tud szerezni a bolhapiacokon, csere útján arra nagyon vigyáz.

"Minden korszak megtalálja magát a játékok közt. A western korszak, indiánok, a magyar huszárok - ami egy történelmi jelentőséggel bír. A római harcosok. Sorolhatnám végtelenségig. Az űrhajóktól kezdve minden. Kinek mi a szíve vágya. Éppen amit szenvedélyt lát ebben."- mondta Horváth Csaba.

Horváth Csaba azt is elárulta,hogy mi indította el arra az útra,hogy féltve őrzött kincseit kiállítja a nagyközönségnek.

"Az önzőségemen kívül- mert önző vagyok- hogy ne csak nekem legyen. A mai fiataloknak az érdeklődési körét kellene egy kicsit kiterjeszteni?Vagy elvonni a figyelmüket a számítógépről, hogy ne mindig csak azt a televíziót,számítógépet bújják,hanem igenis lássák meg a régmúlt játékait. Egy kicsit visszalépjünk a múltba, hogy igenis ilyenekkel tudtunk játszani annak idején."- mondta a gyűjtő.

Az egyes testrészeiben mozgatható figurák hasonlóága sértette a német cég érdekeit,így a magyar bíróság 1996-ban betiltotta a gyártását. Ezért is örülnek a gyűjtők egy-egy fellelhető darabnak. Horváth Csaba gyűjteménye augusztus 31-ig látható Keszthelyen.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus