+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Schenk figurák kiállítása a Vidor Játékmúzeumban
2020. július 8. szerda 19:07 - Keszthely
Schenk figurák kiállítása a Vidor Játékmúzeumban
A keszthelyi Vidor Játékmúzeumban egy olyan kiállítás látható,ami felidézi azt a korszakot, amikor a drága „nyugati” játékok még nem ,vagy csak ritkán voltak elérhetőek Magyarországon. Az állandó tárlat mellett egy magángyűjteményből álló mini tárlat mutatja meg a mai napig is népszerű Playmobil katonákra megszólalásig hasonlító Schenk figurákat, amivel fiúk és lányok egyaránt szívesen játszottak.

A Játékmúzeum földszinti részén,egy kis teremben felidéződik a múlt. Katonák, csatajelenetek, történelmi figurák a múzeum új kiállításán. Az ismert Playmobil katonákra kinézetre megszólalásig hasonlító játékok azonban magyar gyártmányok. Szerep figurák, amikkel a kisfiúk és kislányok is szívesen játszottak abban az időben, amikor nehezen volt elérhető az eredeti drága játék,amit 1974-ben gyermekrajzok alapján Hans Beck álmodott meg. Egy kis magyar vállalkozás megvalósította a magyar gyermekek álmát. Az ismert figurák mellett új elemeket is bevezetett.

"Nekem nagy öröm ez,mert korábban-nekem volt játékboltom- s ezt árultam. Imádtam.’79-től tizenvalahány évig forgalmaztam, s akkor most a Horváth Csaba gyűjtő által megint találkozhattam vele. Hát kicsit megdobogtatta a szívemet. Azt kell tudni, hogy német találmány. Mint a Lego akkora sikert aratott,és egy élelmes Schenk Károly nevezetű rákos-szentkirályi fröccsöntő maszek ezt lemásolta és gyártotta óriási mennyiségben."- mondta Turi Török Tibor múzeumtulajdonos.

A keszthelyi gyűjtő kisgyermekkora óta rajong a műanyag Schenk figurákért. Épp azt mutatja,hogy egy-egy jelenethez a templomokat,várakat ma is gyártják ,de csak limitált példányban. Az 1978 és 1995 között Shenk Károly által gyártott játékfigurák ma már szinte csak a gyűjtőknél lelhetők fel. A használt Schenk darabok gyakran többe kerülnek mint az eredeti,új német játék. Horváth Csaba amit csak be tud szerezni a bolhapiacokon, csere útján arra nagyon vigyáz.

"Minden korszak megtalálja magát a játékok közt. A western korszak, indiánok, a magyar huszárok - ami egy történelmi jelentőséggel bír. A római harcosok. Sorolhatnám végtelenségig. Az űrhajóktól kezdve minden. Kinek mi a szíve vágya. Éppen amit szenvedélyt lát ebben."- mondta Horváth Csaba.

Horváth Csaba azt is elárulta,hogy mi indította el arra az útra,hogy féltve őrzött kincseit kiállítja a nagyközönségnek.

"Az önzőségemen kívül- mert önző vagyok- hogy ne csak nekem legyen. A mai fiataloknak az érdeklődési körét kellene egy kicsit kiterjeszteni?Vagy elvonni a figyelmüket a számítógépről, hogy ne mindig csak azt a televíziót,számítógépet bújják,hanem igenis lássák meg a régmúlt játékait. Egy kicsit visszalépjünk a múltba, hogy igenis ilyenekkel tudtunk játszani annak idején."- mondta a gyűjtő.

Az egyes testrészeiben mozgatható figurák hasonlóága sértette a német cég érdekeit,így a magyar bíróság 1996-ban betiltotta a gyártását. Ezért is örülnek a gyűjtők egy-egy fellelhető darabnak. Horváth Csaba gyűjteménye augusztus 31-ig látható Keszthelyen.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus