+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pajtamúzeum nyílt Reziben
2020. június 26. péntek 14:21 - Rezi
Pajtamúzeum nyílt Reziben
Új bemutató- és rendezvénytérrel gazdagodott Rezi. Az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően valósították meg a Pajtamúzeumot. A Laky Demeter Turistaház udvarában álló építményben a régi falusi életre jellemző tárgyakból rendeztek kiállítást.

Véndők, vasalók, varrógépek, prések és sok más mezőgazdasági és használati tárgy kapott helyet a Pajtamúzeumban. A helyi művelődésszervezők célja az volt, hogy a sok esetben kidobásra szánt tárgyakat megmentsék és bemutassák a nagyközönségnek. A régi falusi életre, a mezőgazdasági munkákra jellemző tárgyakat a helyiektől gyűjtötték össze.

„Például a parázsvasaló, eleinte volt belőle egy darab, amit nagyon nagy értéknek tartottunk, közben folyamatosan jött a többi. Ez nagyszerű dolog, hogy ennyit meg tudtunk belőle menteni. Aztán a fa teknők, abból is volt eleinte egy-egy darab, aztán folyamatosan érkezett hozzánk a többi. A hagyományőrző disznóvágás nálunk egy óriási program, már évek óta tart és ezek az eszközök,a mivel régen dolgoztak, ezek is folyamatosan jönnek be. A faluba is figyelik ezeket az eseményeket és az ahhoz kapcsolódó tárgyakat behozták nekünk” - nyilatkozta Tafotáné Cserép Gabriella, a Laky Demeter Turistaház vezetője. 

A kiállításon régi fotók is láthatóak a rezi programokról, és épületekről. A településen nagy arányban művelt szőlő- és borkészítés tárgyait is bemutatják, de elöltöltős pisztoly és csikós ing színesíti a tárlatot. Az önkormányzat az Agrárminisztérium nemzeti értékek és hungarikumok megőrzését szolgáló pályázatán nyert 3 millió forint támogatást. Ebből finanszírozták a bemutató- és rendezvényteret. A Laky Demeter Turistaház udvarán felépült pajtában december óta látható az időszaki kiállítás. Baloghné Cserép Andrea művelődészszervező azt mondja,  tárlat mellett hagyományőrző rendezvényeknek, egyéb programoknak is helyet biztosít az épület: „Ilyen rendezvényünk például a januári disznótoros és kolbásztöltő verseny, melynek évről-évre nagyobb a látogatottsága. Márciusban a gyümölcsoltó nap, ahol helyi időseinket hívjuk meg és az ő tudásukat adjuk át a fiatalabbak számára. Szeptemberben betakarító napot rendezünk, melynek szintén teret ad ez az építmény. Így, ha rossz idő van, akkor is meg tudjuk tartani ezen a helyszínen a rendezvényeket.”

A Pajtamúzeum bármikor megtekinthető. A Laky Demeter Turistaházban folyamatosan várják a régi falusi életre, a mezőgazdasági munkákra jellemző tárgyakat. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
 
A járványhelyzet miatt a MOHOSZ megtiltotta az este 7 és reggel 5 óra közötti horgászatot.
 
A Keszthelyi Kórház nyugalmazott radiológus osztályvezető főorvosa 73 évet élt.
 
A pandémia ellenére sem változtak a vásárlási szokások a keszthelyi piacon.
 
A 12 méteres fenyőt a Bakonyerdő ajánlotta fel, a fát szerdán délelőtt állították fel a Fő téren.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár