Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Pajtamúzeum nyílt Reziben
2020. jún. 26. péntek | Rezi
Pajtamúzeum nyílt Reziben
Új bemutató- és rendezvénytérrel gazdagodott Rezi. Az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően valósították meg a Pajtamúzeumot. A Laky Demeter Turistaház udvarában álló építményben a régi falusi életre jellemző tárgyakból rendeztek kiállítást.

Véndők, vasalók, varrógépek, prések és sok más mezőgazdasági és használati tárgy kapott helyet a Pajtamúzeumban. A helyi művelődésszervezők célja az volt, hogy a sok esetben kidobásra szánt tárgyakat megmentsék és bemutassák a nagyközönségnek. A régi falusi életre, a mezőgazdasági munkákra jellemző tárgyakat a helyiektől gyűjtötték össze.

„Például a parázsvasaló, eleinte volt belőle egy darab, amit nagyon nagy értéknek tartottunk, közben folyamatosan jött a többi. Ez nagyszerű dolog, hogy ennyit meg tudtunk belőle menteni. Aztán a fa teknők, abból is volt eleinte egy-egy darab, aztán folyamatosan érkezett hozzánk a többi. A hagyományőrző disznóvágás nálunk egy óriási program, már évek óta tart és ezek az eszközök,a mivel régen dolgoztak, ezek is folyamatosan jönnek be. A faluba is figyelik ezeket az eseményeket és az ahhoz kapcsolódó tárgyakat behozták nekünk” - nyilatkozta Tafotáné Cserép Gabriella, a Laky Demeter Turistaház vezetője. 

A kiállításon régi fotók is láthatóak a rezi programokról, és épületekről. A településen nagy arányban művelt szőlő- és borkészítés tárgyait is bemutatják, de elöltöltős pisztoly és csikós ing színesíti a tárlatot. Az önkormányzat az Agrárminisztérium nemzeti értékek és hungarikumok megőrzését szolgáló pályázatán nyert 3 millió forint támogatást. Ebből finanszírozták a bemutató- és rendezvényteret. A Laky Demeter Turistaház udvarán felépült pajtában december óta látható az időszaki kiállítás. Baloghné Cserép Andrea művelődészszervező azt mondja,  tárlat mellett hagyományőrző rendezvényeknek, egyéb programoknak is helyet biztosít az épület: „Ilyen rendezvényünk például a januári disznótoros és kolbásztöltő verseny, melynek évről-évre nagyobb a látogatottsága. Márciusban a gyümölcsoltó nap, ahol helyi időseinket hívjuk meg és az ő tudásukat adjuk át a fiatalabbak számára. Szeptemberben betakarító napot rendezünk, melynek szintén teret ad ez az építmény. Így, ha rossz idő van, akkor is meg tudjuk tartani ezen a helyszínen a rendezvényeket.”

A Pajtamúzeum bármikor megtekinthető. A Laky Demeter Turistaházban folyamatosan várják a régi falusi életre, a mezőgazdasági munkákra jellemző tárgyakat. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 31. szerda 15:46 | Rezi
A település elsősorban az elkészült beruházások és programok minőségének megőrzésére helyezett hangsúlyt.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. júl. 25. kedd 18:00 | Rezi
Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Életmód magazin
06:37
Göcsej Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:48
Göcsej Filmfesztivál
09:00
Életmód magazin
09:37
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.