+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vers a peronon
2020. június 16. kedd 16:25 - Keszthely
Vers a peronon
A menetrend mellett verseket is hallhat az utazóközönség a MÁV hangosbemondóin. Idén Vers a peronon címmel már 13 Balaton-parti vasútállomáson hallhatók magyar költők versei. Az ötletgazda és szervező Aranyhíd Polgári Egyesület célja a magyar kultúra részét képző vers népszerűsítése.

Június 4. óta minden nap egy-egy vers hangzik el 13 Balaton-parti vasútállomáson. Keszthely is részese a Vers a peronon elnevezésű irodalmi akciónak. Június 12-én például Szabó Lőrinc A legfőbb boldogság című verse hangzott el. Némethné Jutka a Balatonföldvárra induló vonatot várta, amikor elhangzott a vers.

„Nem tudom, hogy mennyire fognak rá figyelni az emberek, mert ugye mindenki azt nézi, hogy mikor megy a vonata és honnan. Amúgy nagyon jó ötletnek tartom és én nagyon szeretem a verseket. Én mindenképpen örülnék neki, ha ez hosszú távon megvalósulna” - vélekedett Némethné Jutka. 

Az irodalmi akció kezdeményezője az Aranyhíd Polgári Egyesület. A szervezet tavaly még a strandokon indította el a Vers a parton sorozatot. Idén a MÁV is csatlakozott, így született meg a Vers a peronon. A 95 nyári napon összesen 38 verset hallgathatnak meg az érdeklődők a balatonalmádi, a balatonfűzfői és az alsóörsi strandokon, valamint 13 vasútállomáson. A szervezők célja a magyar vers népszerűsítése. 

Czompó Gábor az Aranyhíd Polgári Egyesület elnöke: „Azt gondoljuk, hogy ez egy érték, a magyar kultúra része és egyre jobban szorul ki. Megmarad a magyar kultúra napjára, vagy a magyar vers napjára, amikor azért lehet hallani, olvasni verseket akár a médiában. De az összes többi nap valószínű csak az iskolában fordul elő, hogy verseket olvasnak, ugyanakkor egy gondolat, egy tömören megfogalmazott életérzés el tudja az embereket kísérni talán egész napra, hogyha napközben hallgatnak egy ilyen verset.”

Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós mellett olyan kortárs irodalmárok művei csendülnek fel, mint Szálinger Balázs, vagy Varró Dániel. A versek olyan neves művészek jóvoltából csendülnek fel, mint Csuja Imre, Für Anikó, vagy Gáspár Sándor. Mihály Péter, a Hevesi Sándor Színház művésze négy verset is előad. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy meglepő helyzetekben tárjanak valamit a közönségnek elé. 

„Azt gondolom, hogy talán olyan is oda figyelhet erre, akinek máskor ez adott esetben elkerülné a figyelmét, vagy nem volna számára olyan fontos. És ahogy mondani szokták, hogy ha valaki egy embert megment, az megmenti az egész emberiséget. Hogy ha egy embernek segítünk, akár az adott pillanatban egy napján, vagy csak arra, hogy – Húúú, hogy is volt ez a vers? Kinyitom azt a könyvet, megnézem az interneten. Akkor szerintem már elértük a célunkat” - mondta televíziónknak Mihály Péter szinművész. 

A verseket megelőző narrációt a zalaegerszegi színházból Kiss Ernő látja el; a kiváló hangminőség Köves Marcell, a Hevesi Sándor Színház vezető hangmérnökének köszönhető; míg a zenei szignált, melyet a Kanadában élő Teleki Gergő zongoraművész szerzett, zongorán a 10 éves Mihály Adél adja elő.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus